Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дарина Радева на сцената
Дарина Радева на сцената

  • Театралната академия се готви за финала на най-талантливия випуск от години насам
  • Софийските театри вече назначиха новите си попълнения

Един от най-талантливите випуски в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” ще вземе своите дипломи на 1 ноември - Деня на народните будители. 

Тогава ще станат ясни и победителите за наградите “Най-най-най” във всички специалности в академията. Завършващите тази година са едни от най-способните млади хора. Последният подобен випуск бе през 2019 г. - студентите на проф. Стефан Данаилов, проф. Атанас Атанасов, проф. Иван Добчев, доц. Майя Енчева и проф. Петя Цветкова и

почти всички са вече на

професионална сцена и екран

Между новите таланти има и две момичета с известни фамилии - дъщерята на актрисата Лилия Маравиля - Паола Мария, и дъщерята на президента Румен Радев - Дарина. И двете студентки обаче изкачиха свои си върхове на сцената, без каквато и да е намеса от известните родители.

Дарина Радева направи два дипломни спектакъла за завършването си - бе Самодива в “Кентърбърийски разкази” от Джефри Чосър с режисьор Мирослава Гоговска и Майката в “Дон Жуан се връща от война” от Йодьон фон Хорват с режисьор Крис Шарков.

Именно Крис я включи в свой проект, който се играе от месец в Народния театър - “Елементарните частици”. В постановката по романа на Мишел Уелбек в образа на Алфа тя се справи на завидно добро ниво, партнирайки си с успешната ни актриса Теодора Духовникова. 

Дарина Радева
Дарина Радева

Самата Аня Пенчева е впечатлена от перфектната игра на Дарина. Известният ѝ баща все още не е гледал своето момиче на първата ни сцена.

Именно с тази си роля Дарина Радева даде заявка да се включи в първата ни трупа. Дали това ще стане, предстои да разберем, но е факт, че президентската дъщеря мечтае за изяви в Народния театър. 

Допълнителна работа по време на обучението ѝ в НАТФИЗ бе и филмът на Касиел Ноа Ашер “Сад. Игри по време на апокалипсис”, по мотиви от “Мадам дьо Сад” на Юкио Мишима, където влезе в ролята на Ан.

Тази година ще видим и първия пълнометражен филм, в който участва Радева - тя играе Мими в “Гунди - легенда за любовта” на режисьора Димитър Димитров, който ще е по кината през есента. 

Дарина е в т.нар. златен клас и се обучава в специалността “Актьорство за драматичен театър” при проф. Пенко Господинов. Освен нея почти целият клас има успехи на театралната сцена. 

Паола Маравиля
Паола Маравиля

В него

заложби развиват шампионка

по художествена гимнастика,

музиканти, певци и чужденци,

научили специално езика,

за да учат при този преподавател. За Господинов това е втори клас, макар че с преподаване се занимава повече от 10 години, бил е асистент на проф. Пламен Марков.

“Радвам се, че в класа са загрижени един за друг, което е най-важното. Това е съвсем друго поколение, преподавам толкова години и се убеждавам, че след нас идват все по-добри хора. Материалното отива назад в представите им за щастие”, каза проф. Пенко Господинов. Колкото до най-популярната си студентка - президентската дъщеря, споделя:

“Тя има мощна актьорска

природа, съчетана с един

много мек характер,

който ѝ помага да се сработва с всякакви хора. Има голям потенциал, който не е разкрила докрай. Освен че е красива, тя може да бъде и като лице всякаква, има чувство за характерност, това се доказва в годините, в които работим заедно. Има и усет към комичното, без да е евтино - нещо, което много харесвам”, обрисува Дарина Радева Господинов.

При мъжете от същия клас на професора има и друго талантливо име - Даниел Кукушев, любимец на публиката с играта си в “Игри в задния двор” на режисьора Николай Поляков. Чаровникът Кукушев вече е харесан и от шефа на Театър “София” Ириней Константинов. 

Искам Паола сама да си извърви пътя с трудностите, казва майка 
Лилия Маравиля.
Искам Паола сама да си извърви пътя с трудностите, казва майка Лилия Маравиля.

“Много искам да го назначим при нас, както Димитър Стойнов и Денислав Маринчев. Те са достойни имена за театъра ни. Имам намерение да ги взема. Миналата година взех също две млади момичета от класа на проф. Иван Добчев. Но е важно да се осигури работа на младите, не само да ги назначим”, каза директорът за бъдещите попълнения.

Друга популярна дъщеря от випуск 2024 г. е Паола Маравиля - дъщерята на актрисата Лилия Маравиля. Паола е с италиански произход заради баща си Лука и късното чудо на Лили, която я ражда на 32 г. Момичето завършва в класа на проф. Маргарита Младенова - жената, дала стотици таланти на киното и театралната сцена.

“Да ме сравняват с майка ми е малко натоварващо, не ми харесва. Макар че имаме много общо - дори реакциите ни са сходни. Забелязвам, че дори се смеем по един и същи начин. Приличаме си във възклицанията и мимиките и според мен не е само генетика”, казва Паола в интервю. От своя страна Лили е категорична, че се гордее с дъщеря си, която много прилича на нея.

“Не сме като две капки вода,

но в излъчването, дори в

прическата - бях точно с

такава коса, когато влизах

в академията

Тя самата го каза: “Мамо, същата съм като теб”, казва Лили.

Маравиля няма да използва връзките си и успеха си на сцената, за да намери работа на щат на своята дъщеря.  

Кремена Деянова
Кремена Деянова

“В момента тя репетира в Пловдив с Камен Донев. Искам Паола сама да си извърви пътя с трудностите. Въпросът е да може да играе, да има проекти. При мен успехът дойде доста късно, той идва, когато си подготвен за него. И пожелавам на детето си да трупа опит, успехът ще дойде именно с това”, каза пред “24 часа” Лили Маравиля.

В Народния театър “Иван Вазов” вече също могат да се похвалят с

първото си назначение на

момиче от випуск 2024 -

Кремена Деянова

Тя е студентка на проф. Маргарита Младенова. Преди месец бе номинирана за награда “Икар 2024” в категория “Дебют” за ролята на Момиченцето в “Хага” от Саша Денисова, а режисьорът Галин Стоев, възхитен от таланта ѝ, обеща, че ще я вземе и в други представления.  Кремена вече играе и в спектаклите “Венецианският търговец”, “Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)” и “Дивата патица” на сцената на първата ни трупа. 

Даниел Кукушев
Даниел Кукушев

Тази година и Сатиричният театър може да се похвали с три нови сигурни попълнения. 

“Те са мои студентки от колежа “Любен Гройс”. Това са Анита Ангелова, Никол Георгиева и Снежана Тачкова”, обяснява директорът Калин Сърменов, който всяка година назначава млади хора в трупата си.

Друг софийски театър - Военният, през сезон 2024 няма да назначава завършващи млади хора. “При нас няма хора на щат, всички са на граждански договор. И когато някой ни трябва, той подписва такъв договор с нас”, разкри шефът на театъра Мирослав Пашов.

Друг наследник на популярна личност от випуск 2024 г. е Стефан Саръиванов. Баща му е журналистът, завършил “Актьорство за куклен театър” в НАТФИЗ Витомир Саръиванов. Младият мъж участва в постановката “Слънчев бряг” в Младежкия театър “Николай Бинев”, но е назначен в Пловдивския театър. Той също е ученик на проф. Маргарита Младенова.

По традиция през ноември, когато ще се дипломира випуск 2024, се раздават и наградите “Най-най-най”. Те са и първият отличителен знак в професионалното развитие на абсолвентите от академията. През последните 18 г. те се връчват на официалната церемония по дипломирането на студентите. Номинациите за наградите се определят чрез референдум, с тайно гласуване от всички членове на факултет “Сценични изкуства” - преподаватели и студенти, над 350 души. 

Стефан Саръиванов
Стефан Саръиванов

Носителите на “Най-най-най” се определят чрез федеративен принцип на гласуване от БОНЗА - Борд за определяне наградите на завършващите.

Автор и създател на статуетките “Най-най-най” е проф. Богомил Николов Димитров - преподавател в катедра “Метал” на НХА. След обявяването на наградите се връчват и дипломите на абсолвентите, а от тази година НАТФИЗ има и нов ректор - проф. Мирослав Дачев. Той бе избран през февруари след два успешни мандата на проф. д-р Станислав Семерджиев.  

Дарина Радева в представление в НАТФИЗ
Дарина Радева в представление в НАТФИЗ