Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В сесията участват близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
В сесията участват близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Путин и битката при Полтава

Както е известно, Русия редовно обстрелва със своите подзвукови, свръхзвукови и хиперзвукови ракети цялата украинска територия, докато на Украйна ѝ е забранено да дупчи руската територия с ракетите, които ѝ се предоставят от Запада. А други далекобойни средства Киев вече няма, освен дроновете, които се сглобяват в гаражни работилници и носят по 5 кг заряд.

И чак онзи ден, след 2,5 години война, най-сетне НАТО на срещата си в София огласи, че позволява на Киев да удря по руска територия с натовските ракети – британската “Сторм шадоу” и американската “Атакмс”, които имат съответно 500 и 300 км радиус на действие. Агресия ли е това? Ескалация или поредна стъпка към ядрената война?

Ако човек се опита да е обективен като спортен рефер, то

така дуелът става по-честен

Никой не желае да гледа боксов мач, в който единият се бие само с едната ръка, а другата му е вързана зад гърба. Но у нас обективни няма, на тема политика ние сме вулканични запалянковци.

Появиха се текстове толкова огнедишащи, че бабите в Коньовица тръгнаха да искат оставката на софийския кмет. Помислили си, горките, че вече насочва оръдията на военния музей към кулите на Кремъл.

Всъщност изявлението на НАТО нищо не значи, то е само един лозунг. Ракетите не са негови, а на конкретни държави, които ги даряват, но поставят условия. Британия отдавна разреши на Зеленски да използва нейните дарове както си ще, а Белият дом заема позиция на “стратегическо двусмислие”, както сега е модно да се казва. Сиреч веднъж Байдън казва едно, Блинкен (държавният секретар) - друго, а после двамата елегантно си разменят шапките. Залагам 10 лв., че веднага след евроизборите и германският премиер Шолц ще разреши своите ракети “Таурус” (500 км обсег). Би било глупаво обаче да го направи още сега и да даде аванта на “Алтернатива за Германия”.

Софийската среща на НАТО

просто завъртя ветропоказателя в правилната посока

Но аз не бих казал, че новата линия пречи на мира. Тъкмо обратното – ако Киев получи възможност да спре назряващото руско настъпление, това може само да помогне на дипломацията. Мир се постига тогава, когато и двете сили са изтощени, с изравнени сили и вече не виждат смисъл да воюват.

За да се съгласи да спре настъплението, Путин би трябвало да усети, че може да загуби. Вярно е, че сега той редовно отправя призиви за мирни преговори, но от негова гледна точка най-добрият път към мира е настъплението. Наесен може да е късно, тогава Украйна вече ще разполага с може би стотина изтребителя Ф – 16, ръководени от самолети тип “Ауакс”, които няма да са на украинска територия. Ще има и десетина противовъздушни системи “Пейтриът” допълнително, още десетки системи за ракетен огън “Хаймърс” и, може би, още няколко хиляди западни военни експерти, които да натискат копчетата.

Тогава Русия ще загуби господството си във въздуха. Значи сега има прозорец от 3-4 месеца, за да събере повече аргументи, които да послужат в дипломацията. От нейна гледна точка най-изгодният мир ще се постигне тогава, когато украинската армия се разпадне и победоносната московска армия си напои конете в Днепър. След това Киев и НАТО ще приемат всякакви условия.

По-нататък от Днепър Путин едва ли ще отиде, тъй като само ще си има неприятности. Руските медии призовават да се “освободи” Одеса, но за Киев те са много по-сдържани. Няма какво да го правят, нито могат да го управляват, нито да го хранят. Ако го срутят, и Си Дзинпин ще им се мръщи.

Сега е моментът, сега ден година храни. След серията епохални стратегически грешки в началото на войната, Русия най-сетне налучка правилната стратегия

- войната на изтощение

Тя е 140 милиона, а в Украйна едва ли са останали и 20 - сетете се кой ще се изтощи пръв.

По всичко личи, че Киев вече е на предела на силите си. През май Русия отвори нов фронт на север от Харков и Украйна трябваше да прехвърли дълбокия си резерв, за да спре нахлуването. Сега обаче Русия струпва войски за нова атака още на запад, в района на Суми и в посока към Полтава, където армията на Петър I разбила шведския крал Карл ХII през 1709 г.

В тази битка дядото на украинската държава, казашкият хетман Иван Мазепа, също извършил предателство към Москва, нарушил си клетвата и се присъединил към шведите. Би било велик исторически символизъм, ако Путин I разбие НАТО при Полтава.

Това може да му е мечта. Къде тук влизат в работа натовските ракети? Карл XII е бил велик пълководец, но Полтава е на хиляда и петстотин километра от Швеция и линиите му на снабдяване са били отдавна прекъснати. Храна за войската може да се вземе от населението, но откъде джепане за оръдията, особено ако тилът ти е отрязан от противника?

Когато пълководците говорят за гранд стратегии,

професионалистите мисля за логистиката –

безкрайните снабдителни линии, влакове, камиони, цистерни, складове, кухни, ремонтни работилници и реки от снаряди, патрони, да не говорим за кадрите на Майка Кураж. Зад всеки боец в окопа са нужни още 10, които да поддържат цялата линия на снабдяването и обслужването. Натовските ракети могат да отрежат тези линии още в тяхното начало, докато са на руска територия.

Те няма да се насочват към градски кина и майки с деца, твърде са скъпи. Една само “Сторм шадоу” струва 2,5 милиона долара. Те ще удрят по складове, влакове, военни фабрики, летища, електростанции, нефтени рафинерии. Ще правят точно същото, което правят в момента руските ракети в Украйна. И когато руските бойци в окопите останат без каша и джепане, мирът ще изгрее над хоризонта като дъга.

Със сигурност украинците ще се опитат да унищожат и Кримския мост - брилянта в короната на Путин. Как смятате, когато мостът рухне, дали това ще помогне на дипломацията? Или ще докара ядрена война?

Аз съм за мир и залагам 10 лева на мира. Но често губя басове.