Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров стана шампион на финалния турнир на АТП в Лондон през 2017 г. Снимка: Любомир Асенов/LAP.BG
Григор Димитров стана шампион на финалния турнир на АТП в Лондон през 2017 г. Снимка: Любомир Асенов/LAP.BG

Най-добрият ни тенисист в историята решил още в училище какъв иска да стане

Обичан или не, на 16 май Григор Димитров стана на 33 г. Каквото и да направи по-нататък, момчето от Хасково остава в историята като легенда на българския тенис. Ето (само) 33 факта за бившия №3 в света.

1. Григор Димитров е роден на 16 май 1991 г. в Хасково. Започва да играе като дете, научен от баща си Димитър Господинов, който е треньор. Майка му Мария е бивша волейболистка, работи като учител.

2. Наскоро разкри, че първите му самолетни билети, с които излязъл в чужбина, били купени с пенсиите на неговите дядовци.

3. Когато е на 11 години, печели турнир във Франция. Прибира се вкъщи с купата и казва на родителите си, че вече ще прави само това (в смисъл, че ще играе тенис).

4. Талантът му е забелязан и това е причината да изкара период в прочутата академия на Емилио Санчес и Серхио Касал в Барселона. С него работои прочутият треньор Пато Алварес, сред чиито възпитаници е и Анди Мъри.

5. Европейски шампион до 14 и до 16 г. При 18-годишните печели титлите на “Уимбълдън” и US Open и на 8 септември 2008 г. става №1 в света. Шампион до 16 г. на “Ориндж Боул”, неофициално световно за юноши и девойки. При 18-годишните е финалист. Стига и до мач за титлата на двойки при юношите на US Open с Вашек Поспишил (Кан).

6. Първият му мач в основната схема на турнир от календара на АТП е в Ден Бош през 2008 г., когато губи от Игор Андреев (Рус).

7. Година по-късно в Ротердам постига и първата си победа в основна схема на АТП турнир - срещу Томаш Бердих (Чех), който тогава е 23-и в световната ранглиста.

8. През 2009 г. прави дебют в турнир от “Големият шлем”. Като шампион при юношите на “Уимбълдън” за предишния сезон получава покана за схемата на мъжете. В I кръг се отказва в мача с Игор Куницин (Рус) заради контузия в коляното.

9. През 2010 г. в Женева печели първата си титла на турнир от категорията “Чалънджър”. В Хелзинки на полуфинала губи от Ричардас Беранкис (Лит) и вдига скандал на съдията с обвинението, че е бил ощетен. Блъска стола му и ругае, за което е глобен 2000 евро.

10. На 31 януари 2011 г. става №85 в света и е българският тенисист с най-добро класиране в ранглистата. В топ 100 преди него влезе Орлин Станойчев (№96) на 24 апприл 2000 г.

11. Също през 2011 г. става първият наш тенисист с финал на двойки в турнир от АТП - с Андреас Сепи (Ит) губят от Джонатан Ерлих и Анди Рам (Изр) в Ийстборн.

12. С Цветана Пиронкова привличат вниманието на всички при участието на България на неофициалното световно за смесени отбори “Хопмън къп” в Пърт (Авл) през 2012 г. Срещу Марди Фиш (САЩ) постига първата си победа (макар и в турнир, който не е в календара на АТП) над съперник от топ 10.

13. През 2014 г. стига първия си полуфинал в “Големият шлем” - на “Уимбълдън”, където губи от Новак Джокович (Сър). След турнира влиза в топ 10 на света като №9 (7 юли).

Григор Димитров и Мария Шарапова - от 2013 г. до лятото на 2015-а българинът и рускинята бяха една от най-обсъжданите двойки в света на спорта.
Григор Димитров и Мария Шарапова - от 2013 г. до лятото на 2015-а българинът и рускинята бяха една от най-обсъжданите двойки в света на спорта.

14. Стигал е полуфинали също в откритото на Австралия (2017 г.) и на US Open през 2019 г., където постигна първата си победа над Роджър Федерер (Швейц).

15. Заради контузия в рамото (по думите му болката е била толкова силна, че не е можел да вдига чаша) пада до №78 в световната ранглиста през 2019 г. Става вторият най-ниско класиран, който стига полуфинал на US Open, след американската легенда Джими Конърс (№174 през 1991 г.).

16. В резултат на силното си представяне в края на миналия сезон и през този на 1 април се връща в топ 10 на световната ранглиста за първи път от 29 октомври 2018 г.

17. В Маями стигна финал и така вече има поне полуфинал на всички турнири от категорията “Мастърс 1000” без този в Мадрид.

18. Точно в испанската столица през 2013 г. е първата му и единствена победа над №1 в света - Новак Джокович (Сър).

19. Първият му мач срещу съперник от топ 10 е на 9 февруари 2009 г. в Ротердам. Тогава Григор Димитров е №478 в света и губи от №1 Рафаел Надал (Исп).

20. В кариерата си има 9 титли от турнири в календара на АТП: в Стокхолм (2013), Акапулко, Букурещ, Лондон/Куинс (2014), Бризбейн, СОФИЯ, Синсинати, финалите на АТП в Лондон (2017), Бризбейн (2024).

21. Публиката в зала “Арена Армеец” в София можеше и да не види триумфа му, защото още в първия си мач на турнира изоставаше със сет и пробив от полския гигант Йежи Янович.

22. По пътя към титлата си на финалите на АТП в зала О2 в Лондон през 2017 г. стана първият дебютант с баланс 5:0 след Джон Макенроу (1978).

23. Освен с баща си е работил с треньорите Петер Лундгрен (бивш на Марат Сафин и Роджър Федерер), Питър Макнамара, Патрик Муратоглу, Микаел Тилстрьом, Йохан Йортегрен, Роджър Рашийд, Франко Давин, Даниел Валверду, Кристиан Гро, Данте Ботини. В момента отново е с Валверду и с Джейми Делгадо.

24. Прави дебюта си в отбора за купа “Дейвис” през 2008 г. и не допуска загуба в мачовете си в Пловдив. Не е играл в световното отборно след гостуването на Люксембург през 2015 г.

25. Има две участия на олимпийски игри - в Лондон през 2012 г. и в Рио де Жанейро през 2016 г.

Звездата ни в тениса имаше връзка и с Никол Шерцингер.
Звездата ни в тениса имаше връзка и с Никол Шерцингер.

26. Въпреки че няма титла от “Големият шлем”, е шампион в любовта. Още по време на престоя си в академията на Патрик Муратоглу в Париж е сниман на вечерна разходка със Серена Уилямс. Двамата остават много добри приятели и до днес. От края на 2012 г. е гадже на Мария Шарапова. Двамата “случайно” са снимани (отново) на вечерна разходка в Мадрид през 2013 г. Разделят се през 2015 г., а малко след това Григор започва връзка с Никол Шерцингер, бившата на седемкратния световен шампион във Формула 1 Луис Хамилтън. Следващата в списъка е рускинята от кавказки произход Лолита Османова, с която се запознават на корта в Монте Карло, където живеят. Следва връзка с румънската актриса и модел Мадалина Геня, с която направиха серия от горещи еротични снимки. Мади побърза да ги изтрие, но кадрите вече бяха споделени в социалните мрежи. След раздялата им се заговори, че румънката просто е поредната златотърсачка. Григор е добър приятел и с французойката Ализе Лим, която наскоро повози в Монте Карло с мощния си Lamborghini.

С рускинята от кавказки произход Лолита Османова
С рускинята от кавказки произход Лолита Османова

27. Супербързите спортни автомобили са една от големите му страсти. Но точно по тази причина за известно време остана без шофьорска книжка, защото бе хванат с превишена скорост на връщане от Ница в Монте Карло. В Лас Вегас с легендата Андре Агаси караха на автомобилна писта.

28. В свободното си време обича да кара и мотоциклет. Наскоро в Монте Карло изкара свидетелство, което му позволява да управлява и най-мощните машини.

29. Влезе в класацията на “Форбс” за най-продаваемите лица (марки), където от години е Роджър Федерер. Дълго време бе рекламно лице на Nike, сега е на Lacoste (също на Wilson, има договори и с други компании). Изкара години в отбора на Rolex, но отскоро носи часовник Bianchet, като с мениджъра си Георги Стоименов имат участие във фирмата, а самият Григор дава мнение за дизайна.

30. Загубата му от Алекс де Минор (Авл) в Ротердам през февруари доведе до исторически момент. Димитров пропусна възможността да се върне в топ 10. Мястото си в елитната компания пък загуби Стефанос Циципас (Гър). Така за първи път от въвеждането на ранглистата на 23 август 1973 г. в челната десетка нямаше тенисист, който изпълнява бекхенд с една ръка.

31. Не обича да го наричат Малкия Федерер. Доволен е, че се е доказал като Григор Димитров.

32. Изкара тежко коронавируса. По време на пандемията се включи в демонстративните турнири от Adria Tour, организирани от Новак Джокович в Сърбия и Хърватия. Зарази се на парти в популярно заведение в Белград, а впоследствие бе обвинен от Сърджан Джокович (бащата на Новак), че е разпространил заразата сред другите тенисисти.

33. Обича да готви и го показва, когато има време. Най-често го правеше по време на изолацията заради COVID-19, заради която с тогавашния си треньор Кристиан Гро прекараха доста време в къща в пустинята на Калифорния.

Това е един от горещите кадри с Мадалина Геня, които румънката побърза да изтрие.
Това е един от горещите кадри с Мадалина Геня, които румънката побърза да изтрие.