Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Джеймс и Шон, синовете на двамата легендарни музиканти, пуснаха общо парче и планират още
  • Наследникът на Пол иска нов "Бийтълс", но момчето на Ринго Стар е против да се мерят с великата четворка

Има две имена в историята на музиката, които са орисани да съществуват заедно, макар да са легендарни и сами по себе си. Още в онези най-славни дни дори една песен да е написана главно от единия, важи негласното споразумение заслугата да отива за двойката Ленън - Маккартни. Заедно Джон и Пол - звездите на "Бийтълс", формираха едно от най-великите творчески партньорства.

Това продължава и днес. Този април, 43 години след убийството на Джон, меломаните получиха нова песен от Маккартни - Ленън. Започвайки с разтегнати нотки на акустична китара, песента представя двамата изпълнители, пеещи в хармония, звучейки удивително... като техните известни бащи.

Синовете на двете легенди, Джеймс Маккартни и Шон Око Ленън, почитат наследството на "Бийтълс" с чисто ново собствено сътрудничество. "Погледнах в очите ти. Получих такава страхотна изненада" - пее Джеймс, преди Шон да се присъедини към него за припева: "Винаги ще помним Primrose Hill, Primrose Hill".

Песента Primrose Hill е ода за едно от най-панорамните места за гледане в Лондон в Риджънтс Парк.

Легендарните “Бийтълс” Ринго Стар, Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън (от ляво на дясно)
Легендарните “Бийтълс” Ринго Стар, Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън (от ляво на дясно)

46-годишният Джеймс, синът на сър Пол Маккартни и първата му съпруга, покойната Линда Маккартни, обяви издаването на парчето в съавторство със своя "добър приятел" Шон и намекна, че това е първото от многото предстоящи сътрудничества. Шон е син на убития през 1980 г. Джон Ленън и художничката Йоко Оно.

Дни преди издаването на парчето той описва песента в публикация в туитър:

"Имах видение като дете в Шотландия, в един прекрасен летен ден. Видях моята истинска любов и спасител в очите на ума си. Primrose Hill е за това да завъртя топката и да намеря този човек".

"С пускането на тази песен, изглежда, наистина започваме да въртим топката", добави той в инстаграм.

И Джеймс, и Шон имат успешни солови кариери като музиканти, въпреки че за първи път работят заедно. Джеймс Маккартни лансира идеята за сформиране на група със синовете на музикантите от "Бийтълс" през 2012 г., разкривайки, че вече е обсъждал концепцията "малко" с други наследници на известната четворка.

Пол Маккартни и Джон Ленън на първото турне на "Бийтълс" в САЩ СНИМКА: Omega Auctions
Пол Маккартни и Джон Ленън на първото турне на "Бийтълс" в САЩ СНИМКА: Omega Auctions

"Шон изглеждаше влюбен в това, Дани (син на Джордж Харисън) изглеждаше влюбен в това... Не мисля, че това е нещо, което Зак (Старки, син на Ринго Стар) иска да прави. Може би Джейсън (Старки, също барабанист) би искал да го направи... Не знам, ще трябва да изчакате и да видите."

Със сигурност Старки не е готов да се изправи срещу титаничната сянка на баща си и неговите колеги, като казва по този повод: "Бийтълс са стена, през която не можете да преминете над или под - бях на 25, когато се примирих с това".

Пол Маккартни рекламира новата работа на сина си в социалните медии, добавяйки: "Много любов към Шон Оно Ленън".

Един наблюдател тъжно коментира публикация в инстаграм от неофициален фен акаунт на Пол Маккартни: "Жалко е, че не можеш просто да вървиш по собствения си път".

Светът не е готов да забрави несравнимата следа на "Бийтълс", за да даде шанс на техните наследници да блеснат. Малцина вярват, че е възможно новото дуо Маккартни - Ленън да засенчи оригиналното.

Джон и Пол взаимно допълват талантите си перфектно. Ленън често осигурява суровия, интроспективен и понякога по-мрачен заряд на песните им, докато Маккартни допринася със закачливи мелодии и по-оптимистичен тон. В разгара на бийтълсманията те се наслаждават да се тласкат един друг чрез съперничество към нови творчески висоти. Двамата участват в безмилостни сесии за писане на песни заедно.

Маккартни често е размишлявал за привързаността, която с Ленън са споделяли през онези ранни години.

"Ние се допълвахме взаимно. Беше малко ин и ян. Казват, че в браковете противоположностите се привличат, и аз мисля, че не бяхме крайно противоположни, но аз имах някои неща, които той нямаше, и той имаше някои неща, които аз нямах."

В едно от последните интервюта, които Ленън дава малко преди да почине, той казва: "Винаги сме имали това нещо, че имената ни влизат в песни, дори и да не сме ги написали заедно. Никога не е било правна сделка между Пол и мен, а просто споразумение да поставяме имената си и на двете си песни."

Въпреки това, както при всяко бизнес партньорство, приятелството на Ленън и Маккартни е подложено на изпитание и в крайна сметка се стига да разрив между тях.

Докато "Бийтълс" се развиват музикално и лично, двамата титуляри започват да имат различни виждания за посоката на групата. Маккартни предпочита по-структуриран и полиран звук, докато Ленън все повече се увлича по експерименталната и авангардна музика. Тези творчески различия водят до сериозни разногласия, като се намесват също така финансови и лични въпроси.

Преломната точка идва през 1969 г., когато Маккартни публично обявява, че напуска "Бийтълс", което означава началото на края на групата. Въпреки че той и Ленън имат периоди на помирение през следващите години, включително някои сътрудничества, връзката им вече не е същата.

През 1971 г. Ленън пише остро писмо до Маккартни.

"Наистина ли смяташ, че по-голямата част от днешното изкуство се е появила благодарение на "Бийтълс"? Не вярвам, че си толкова луд. Пол, вярваш ли в това? Когато спреш да вярваш, може да се събудиш! Не казвахме ли винаги, че сме част от движението - не цялото. Разбира се, променихме света, но се опитай да го следваш докрай. СТАВАЙ ОТ ЗЛАТНИЯ СИ ДИСК И ПОЛЕТИ!"

Въпреки че спорът продължава, Ленън и Маккартни всъщност успяват да поправят отношенията си преди смъртта на Ленън. Дори стигат до момент, в който почти създават супергрупа с Дейвид Боуи.

Много от личните им разговори остават лични, но Линда Маккартни веднъж разкрива последните думи на Джон към Пол, преди да умре. Те са: "Мисли за мен от време на време, стари приятелю".

Американският музикант Карл Пъркинс е толкова развълнуван, когато научава за тези думи, че ги включва в песента си My Old Friend. Когато Маккартни чува парчето, е толкова завладян от емоции, че напуска стаята.

"Наистина, наистина щеше да ме боли сърцето, ако не се бяхме събрали отново. Беше толкова прекрасно, че го направихме, и наистина ми дава сила да го знам", казва Маккартни на Шон Ленън, сина на Джон Ленън и Йоко Оно, по време на радио шоу.