Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова се поздравява с членовете на ЦИК, след като подаде документите на БСП за участие в изборите.
Корнелия Нинова се поздравява с членовете на ЦИК, след като подаде документите на БСП за участие в изборите.

Мая Манолова и Ваня Григорова заедно на вота, Нинова не вярва в резултата им, Елена Йончева пък с оферта от ДПС

Само за половин час и само ден преди ЦИК да затвори регистрациите за вота на 9 юни, предизборните страсти вляво се нажежиха по женски.

Първо лидерката на БСП Корнелия Нинова се яви лично във вторник сутринта да регистрира партията, заобиколена от най-близките си депутати - Георги Свиленски, Кристиан Вигенин, Иван Ченчев, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Георги Гьоков. Тя настоя, че на този вот само БСП е алтернатива, защото единствена не се прегърнала с Бойко Борисов и ГЕРБ.

Ваня Григорова регистрира “Солидарна България” в ЦИК само час след БСП.
Ваня Григорова регистрира “Солидарна България” в ЦИК само час след БСП.

Но след около 30 минути пред ЦИК се яви още една заявка за алтернатива - Ваня Григорова. Амбициозната синдикалистка, останала на малко под 5000 гласа от кметския стол в София, вече обяви, че ще атакува парламента. А във вторник сутринта се оказа, че се регистрира за вота 2 в 1 заедно с партията на Мая Манолова “Изправи се, БГ”. До последно новините откъм двете дами бяха, че не са се разбрали. Сега обаче стана ясно, че Манолова

напуска заедно с партията си

“Левицата!”, в която бе едно от водещите лица. Това пък изнерви досегашната ѝ другарка там Татяна Дончева (виж коментара ѝ по-долу).

Мая Манолова
Мая Манолова

Любопитен детайл е, че и трите - Григорова, Манолова и Дончева, са били кандидатки за кмет на София от БСП.

Пожелавам успех на всички, но точно за този проект не вярвам в големи резултати. Ваня Григорова

излъга 4 пъти

за много кратко време. Първо избирателите си, като направи сглобка с ГЕРБ в общината, излъга работниците, като първо си повиши собствената заплата, а не техните, излъга “Левицата!”, коментира Нинова. Затова не мислела за нея като за сериозен конкурент.

Без БСП тя нямаше да има този резултат в София. Как мислите, че човек, който за толкова кратко време толкова ярко и категорично е предавал и хора, и идеи, може да разчита на някакъв успех?, добави председателката.

Григорова бе лаконична в отговор - Нинова първо трябвало да се разбере сама със себе си и с партията. А роенето вляво било заради лидерите.

Мая Манолова пък необичайно за политическия си натюрел не се появи в ЦИК, а бе представена от свой заместник и единствения си общински съветник в София Войслав Тодоров. Той и Григорова са колеги в СОС в групата на БСП.

“Няма никакъв конфликт помежду ни. Да, решихме да работим заедно, успяхме да намерим пресечни точки, така че да съберем над 5000 подписа в рамките на няколко дни и да се регистрираме”, лаконична бе Ваня за съюза си с Мая.

Какво е разделило “Левицата!”, обясни обаче Татяна Дончева -

Григорова поискала без лидери в листите

Според юристката въпросът е “кой има интерес лидерите на “Левицата”, които са последните останали опитни политици, да не участват във вземането на решения”. Смятам, че хората зад Мая и зад Ваня искат неслучайно отстраняването на всеки, който би се досетил за истински намерения, каза тя пред “Актуално”.

Още една емблематична за лявото дама направи рязък предизборен ход - настоящата евродепутатка Елена Йончева. В понеделник вечерта от пост във фейсбук на областния съвет на ДПС в Благоевград стана ясно, че тя е номинирана за евролистата им. Нинова заяви, че не е изненадана - “рано или късно зависимостите излизат наяве”.

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА
ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Двете отдавна били прекратили отношенията си

Мъжете скочиха по-остро на Йончева - във фейсбук бившият колега журналист и депутат от БСП Александър Симов обяви, че е “ударила моралното дъно” и е “кукла на конци на Пеевски”.

Засега Йончева не казва ясно влиза ли в листата на ДПС. С пост във фейсбук обясни, че приема номинацията “като признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България”. И от ДПС официално не коментираха, но евродепутатът им Илхан Кючюк подчерта, че много хора влизат като гражданска квота в листите им, затова да не се търси сензация.

“Вероятно нашите членове и симпатизанти са припознали в г-жа Йончева автентичен носител на европейските ценности”, допълни Кючук. Двамата с нея работили в Страсбург и Брюксел заедно за утвърждаването на авторитета на България. Но много от изявите ѝ в ЕП бяха с патос срещу ролята на ДПС в политическите процеси у нас, напомнят изненадани от хода анализатори.

Дори Йончева да приеме номинацията си, още не е ясно ще намери ли място във финалната подредба. Процедурата по издигането на кандидати все още тече, до момента тя е номинирана само от структурата в Благоевград. С най-много номинации са лидерите на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, настоящите евродепутати от ДПС, новите младежки лидери Танзер Юсеинов и Ибрям Зайденов и временният шеф на младежите преди тях - Танер Кабил, син на бившия земеделски министър Нихат Кабил, както и депутати. От партията по-рано обявиха, че ще заложат на млади кадри.