Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайла Бакалова и Веселин Денков говориха на третото заседание на парламентарната комисия за Мартин Божанов-Нотариуса.
Ивайла Бакалова и Веселин Денков говориха на третото заседание на парламентарната комисия за Мартин Божанов-Нотариуса.

Докато Веселин Денков е в ареста, Нотариуса се хвалил на Мис България, че е близък с главния прокурор и заместниците му

Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ, спецсъдиите Георги Ушев и Галя Георгиева, прокурор Димитър Франтишек и застреляният през август Алексей Петров са само част от имената, които бяха обсъдени в третото заседание на парламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса. В четвъртък бяха изслушани Ивайла Бакалова, която разкри Нотариуса с помощта на Антикорупционния фонд през юни 2021 г., и мъжът ѝ Веселин Денков. Той лежа 9 месеца в ареста, а Божанов отправи оферта от 100 хил. евро за освобождаването му.

Веселин Денков разказа пред депутатите за сагата си с правосъдието още от 2016 г., когато от свидетел по дело за пране на пари става обвиняем в Специализираната прокуратура. Още тогава започнали офертите към него да плати.

Отказах, защото не съм извършил престъпление

И няколко месеца по-късно ме обвиниха за изнудване заради заем, който съм дал по банков път, върнат ми е по същия начин и данъците са платени. Това дело още не е тръгнало в съда, 8 пъти го връщат на прокуратурата, заяви Денков.

Един от хората, които потърсили среща с него, е Алексей Петров, каза Денков пред депутатите. Историята той разказа в интервю за “24 часа” през ноември. Срещата потърсил Петров и го посъветвал да плати, за да не лежи в ареста като него. Денков отново отказал.

Впечатлението ми беше, че Петров контактува със Специализираната прокуратура. Не мисля, че е бил свързан с Нотариуса. Казваше, че идва приятелски, но бях го виждал само веднъж преди. Към момента на тази среща не съм знаел за съществуването на Мартин Божанов, обясни Денков.

Много пъти приятели и посредници му предлагали да плати, за да няма проблеми. През август 2020 г., когато имаше протести срещу ГЕРБ и Иван Гешев,

близка на Денков го посъветвала да се види със Сотир Цацаров,

тогава председател на КПКОНПИ. На 25 август внесъл сигнал в институцията, че от Спецпрокуратурата го изнудват, и заминал за чужбина. На 28-и вече бил обявен за издирване и го научил от свои приятели. Въпреки това се върнал и на 1 септември бил задържан - ден преди големия протест от 2 септември. Следват 10 молби за промяна на мярката за неотклонение, по които съставите били едни и същи - с председатели Георги Ушев, Галя Георгиева и Андон Миталов.

По-късно се оказва, че 8 свидетели са разпитани само за 2 дни между 25 и 28 август, а двама анонимни говорили и за плащане на протестите. След това изчезнали. 

Алексей Петров
Алексей Петров

Докато Денков е в ареста, приятелката му Ивайла Бакалова също се е виждала с Алексей Петров - факт, който стана известен в парламентарната комисия. Тогава Мануил Манев от ГЕРБ посочи, че е ясно с кого е бил свързан политически, а Бакалова отговори, че това, което ѝ е казал, няма да се хареса на депутатите. Пред журналисти по-късно уточни - Алексей Петров ѝ казал, че Бойко Борисов е злобен и отмъстителен и няма да пуснат Денков от ареста.

Темата за “Барселонагейт” също не беше подмината в комисията. Ивайла Бакалова говори за къщата от години и беше разпитана по досъдебно производство малко преди Иван Гешев да бъде отстранен от поста. На реплики от депутати, че делото вече е прекратено, Бакалова отговори: Коя прокуратура го прекрати? Тази, която прекрати и “Осемте джуджета”. Бакалова разказа след заседанието, че е помогнала на Борислава Йовчева и е пазила в телефона си снимки и чатове. Но през септември 2020 г., когато арестуваха Веселин Денков,

апаратите ѝ били иззети като веществени доказателства,

а след като ѝ ги върнали, не успяла да отключи един от тях , в който били въпросните снимки и разговори.

Попитани за доклада с имена на магистрати, свързани с Нотариуса, Бакалова отговори, че там вижда само хора, свързани с Божанов, но не и с Пепи Еврото.

След като през юни 2021 г. е публикуван филмът на Антикорупционния фонд, Ивайла Бакалова е подала сигнал за дейността на Нотариуса в прокуратурата, но никой не работил по него. За сметка на това тя била викана да дава обяснения по сигнал на Божанов срещу нея в СДВР. След това отишла при Бойко Рашков, който възложил проверката на ГДБОП. Обяснения дали много хора. Имало и данни къде Божанов крие компроматите си. Но част от информацията се загубила между МВР и прокуратурата. Точно по справка на ГДБОП в прокуратурата започва и досъдебното производство срещу Нотариуса, по което е трябвало да бъде обвинен.

Извикаха ме на разпит 2 години по-късно, защото беше сменен главният прокурор. И в показанията си посочих думи на Божанов пред мен - че е близък не само с главния прокурор, но и с неговите заместници (тогава главен прокурор е Иван Гешев, а един от заместниците му е борислав Сарафов, бел. авт.). Докато хората по институциите не станат по-смели, няма как да има промяна. Съдебната система е болна, каза Бакалова.

Веселин Денков добави: Прокуратурата не може да осъществи намеренията си без хора като Божанов. Такива като него ги е създала системата. 

Мартин Божанов-Нотариуса
Мартин Божанов-Нотариуса

Че има участие и на политици, е категорична Бакалова: Веселин Денков нямаше как да бъде задържан без политически натиск. Докато само го изнудваха прокурори, нищо не стана. Отиде на протеста и го арестуваха. Прокуратурата е обвързана политически.

А адвокат Ина Лулчева посъветва депутатите да изискат актовете на прокуратурата и съда по трите дела срещу Денков.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ повдигна въпроса дали Мартин Божанов не е бил сътрудник на МВР и обяви, че между депутатите се знае, че е бил - на Трето районно управление. Същото посочи и съдия Владислава Цариградска на заседанието миналата седмица. Божидар Божанов и Антоанета Цонева независимо един от друг питали за това и министъра на вътрешните работи.

И двамата получихме отговор, че няма да ни отговорят, каза Цонева и поиска разсекретяване. Мануил Манев обясни, че вероятно тази информация я има в досъдебното производство за убийството на Божанов.