Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметник на Съветската армия.
Паметник на Съветската армия.

Миналата година, когато се вихреха страстите около съдбата на паметника на окупаторската армия, за пореден път предложих решение, което бях предлагал и много по-рано - през 2017 г. ("Неудобни думи: Гара, вагон, паметник, Москва" - Фактор, 17 май 2017 г.). Прецених, че на този огромен паметник ще му бъде тясно в музей, пък бил той и на "социалистическото изкуство", затова и предложих той да се демонтира, натовари на товарни вагони на гара Подуяне и изпрати в Москва. Точните ми думи бяха: "Там ще си го монтират отново и със сигурност ще стои прилично на Червения площад. Лично ще го смотрят путиновите оченца. И Мумията в мавзолея ще се вълнува."

Сега чета, че посланик Елеонора Митрофанова е предложила същото. Констатирам, че тя бавно е вдянала, с години закъснение, но все пак е вдянала. По принцип руснаците бавно вдяват. Обикновено минава време, докато схванат. Но е факт, че руската посланичка у нас най-после е схванала къде му е мястото на паметника на армията, която от 33 години не съществува. Не съществува и държавата СССР. При това г-жа Митрофанова е казала още, че би било добре и други подобни паметници, които у нас наричаме руски, да се транспортират до Москва. Това вече е мисловен напредък, скок в бъдещето, но и грижа за историята. И е за похвала. Ако пък посланик Митрофанова лично придружи в дългото му пътуване МОЧА, то това би било прекрасно и достойно за четката на талантлив художник.

Разбира се, могла е да ме цитира като автор на идеята, но ...нейсе. Важно е, че мислим в една посока: гара - вагон - паметник - Москва!

(От фейсбук)