Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Терзиев КАДЪР: БНТ
Васил Терзиев КАДЪР: БНТ

Терзиев и Бонев ще организират срещи с формациите от Столичния общински съвет

Планираме да има заместник-кмет по сигурността, заяви новият кмет на София

Със сигурност не мога аз да кажа на "Продължаваме промяната" какво да правят на национално ниво. Ние ще търсим решения на местно ниво, да защитим интересите на софиянци. Така по време на бизнес форум, който се провежда в столицата, кметът на София Васил Терзиев отговори на въпрос дали го притесняват обтегнатите взаимоотношения между партията, която го е издигнала (бел. ред "Продължаваме промяната") и ГЕРБ, и как би посъветвал ПП да постъпят в тази ситуация. 

"Аз знам, че ние направихме една добра, позитивна кампания. Всички машинации са извън нашия отбор", каза Терзиев.

"Нямам притеснение, много от безобразията са в мой ущърб. Секции, където имам 120 гласа, пишат 0. Други, където имам 84, пак 0. В някои секции са обърнати резултати, където аз имам повече гласове от г-жа Григорова", това заяви той по повод на намерението на Ваня Григорова и екипа ѝ да оспорят резултатите на местните избори.

За работата в Столичния общински съвет Терзиев заяви, че ще преговаря с всички формации, без да е ясен все още форматът на разговорите. "Аз ще участвам, Борис Бонев също. Целта е да видим къде са пресечните точки и по кои политики може да бъде постигнато съгласие. За нас е важно да е ясно кои са политиките и да не бъдат нарушавани определени принципи", коментира столичния кмет. 

Той поясни, че една от целите му като кмет на Столична община е да бъдат дигитализирани неща, които имат значение за бизнеса, като открои въвеждането на електронно разрешително за строеж.

"Да има по-голяма яснота докъде са стигнали по-големите проекти, да има по-добра връзка с гражданите. Да се създаде приложение, на което да бъдат всички услуги, които се използват при връзката с общината - паркиране, плащане на местни данъци и такси, подаване на сигнали, получаване на информация.  Планираме да има и заместник-кмет по сигурността. Преценяваме, но не седи на дневен ред, да запазят постовете си някои от досегашните заместник-кметове. В момента, в който влезем в управление, те автоматично биват освободени. Една от целите ни е да спрем да говорим за проблема с детските градини. Има много други проблеми - презастрояване, нов общ устройствен план, паркиране, трафикът в града", каза още Васил Терзиев.

"Чакам Паметника на Съветската армия да отиде там, където му е мястото. Ще бъде преместен", каза новоизбраният кмет на столицата.

Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев стана градоначалник на София със 175 044 от гласовете на избирателите, или 48,20%.

За Ваня Григорова от „БСП за България" гласуваха 170 258, или 46,89%. Разликата между двамата кандидати за кмет на София е 4786 гласа, или 1,31%.

Малко преди да излязат окончателните резултати на ЦИК, Ваня Григорова обяви, че ще оспорва резултатите от втория тур на местните избори.

Сред по-младите и хората в активна възраст предпочитанията са били насочени по-скоро към Васил Терзиев. При него над 80% от вота идва от висшисти, докато при Григорова този дял е десетина пункта по-нисък.

Очаквайте подробности.