Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Блокадата на магистрала "Тракия" продължава вече 12 дни. Миньори и енергетици са затворили пътя, настояват териториалните планове за справедлив преход да бъдат изтеглени, преработени, в тях да залегнат техните искания и чак тогава да бъдат изпратени отново.

Много по-рано е трябвало да се мисли за инвестиции в региона и как тези хора да се преквалифицират, коментира пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов. За него предложението за 36 заплати е несериозно и не решава никакъв проблем.

"Ние не знаем от вчера и онзи ден, че тези проблеми ще трябва да бъдат решавани. Не може да обвиняваме само правителството на акад. Денков за това, че дни преди финалния срок изпраща териториалните планове към ЕК. Тези проблеми седят почти от десетилетия. Имахме сигнали от ЕК, че трябва да се мисли в тази посока, но нищо не се случи през този период. Сега виждаме кулминацията на липсата на действие и планиране", каза икономистът.

По думите му, ако тези хора успеят да се преквалифицират и да придобият умения, необходими за съвременната индустрия, няма да останат без работа.

Нашите правителства се снишаваха или се надяваха, че някой друг ще реши проблема, което очевидно не се случи, подчерта той и бе категоричен, че сега понасяме щетите от това несериозно отношение.

Икономистът цитира ново изследване на ИПИ,  представено днес, според което икономическите центрове в страната за 16. Те концентрират 4/5 от населението на България и около 3/4 от цялата икономическа активност.

"Икономическите центрове спрямо предишното ни издание доста се разширяват. Вече обхващат малко над половината общини в страната. На юг виждаме непрекъснато средище на икономическа активност, което започва от София и свършва чак в Бургас. На север центровете са по-малко и са доста по-силно фрагментирани".