Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков и Володимир Зеленски в Министерския съвет в София.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Николай Денков и Володимир Зеленски в Министерския съвет в София. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

  • Около 1 млрд. е платил дотук Киев на посредници за българско оръжие
  • Ще си помагаме с ядрените отпадъци и с гориво за АЕЦ

Зеленски дойде със списък, в който имаше всичко.

По този начин българският министър на отбраната Тодор Тагарев отговори в петък каква оръжейна помощ е поискана от България. С уточнението, че реално този списък не е нов, само от него са отпаднали изтребителите МиГ-29, след като Киев получи достъп до F-16.

Списъкът с искането за помощи обаче е индикативен, той не се покрива с това, което може да даде България. Страната ни няма да предостави системи за противовъздушна отбрана например, защото това означава, че българското небе ще остане незащитено, разясни премиерът Николай Денков.

Най-вероятно и допълнителната оръжейна помощ, която ще дадем на Украйна, ще бъде съставена главно от

боеприпаси на Българската армия, които са с изтичащ срок на годност

Като в тази схема се включва и държавният завод ВМЗ - Сопот, който пък ще произведе нови снаряди за Българската армия.

През март по подобна схема служебният министър на отбраната Димитър Стоянов предостави на ВМЗ - Сопот, стари снаряди за 350 млн. лв. А заводът се задължи да попълни запасите на армията ни с нови боеприпаси в следващите три години.

“Първо се прави преглед на това какво е необходимо за боеспособността на Българската армия, след това какви са сроковете за замяна на мунициите”, обясни как ще бъде предоставяна помощта и премиерът Николай Денков в петък. Тези боеприпаси се изпращат, преди да изтече тяхната годност. Така страната ни спестява милиони левове за утилизирането им, а складовете могат да се запълнят с новопроизведена продукция.

Не българската оръжейна помощ обаче е причината, поради която президентът на Украйна Володимир Зеленски избра да започне от София обиколката си в столици на държави от НАТО. Официалната причина е срещата на върха на Алианса във Вилнюс следващата седмица. Там Зеленски ще настоява страната му да получи покана и уверения за членство в НАТО, след като приключи войната с Русия.

България ще подкрепи влизането на Украйна в НАТО, обяви премиерът Денков веднага след разговорите си със Зеленски в четвъртък. Часове по-рано пък парламентът одобри решение, с което задължи правителството да заеме тази позиция.

Доста по-важна тема за Зеленски при разговорите му в София обаче е бил

начинът, по който Украйна купува оръжия и боеприпаси от българските заводи

Той е настоял да отпаднат посредниците от сделките и Украйна да може да купува директно от заводите.

Схемата с прекупвачите бе наложена още в началото на войната в Украйна. Тогава, заради заричанията на лидерката на БСП Корнелия Нинова (по това време вицепремиер в правителството на Кирил Петков), че нито един куршум няма да бъде даден или продаден на Киев, българските заводи започнаха да изнасят боеприпаси през посредничеството на полски и румънски фирми. А реално веригата бе още по-дълга - Украйна даваше поръчка на фирма, която се свързваше с български търговец, който от своя страна ги купуваше от заводите ни и осигуряваше разрешителното за износ от българското министерство на икономиката.

Тази схема по изчисления на украинците им е струвала между 20 и 40% комисиона от всяка сделка. Като до момента официалните данни показват оборот от около 5 млрд. лв., или 2,4 млрд. евро, от износ на българско оръжие, което финално е стигнало до Украйна. Тоест, в комисиони са отишли около 1 млрд. евро.

Допълнително България е ограничавала броя на посредниците

с механизма за контрол на износа. Всяка сделка трябва да бъде одобрена от комисия в министерството на икономиката, която може да я пусне или спре. Тъй като досега България не продаваше официално оръжие на Украйна (първо заради Нинова, а при служебните кабинети с мотива, че спазваме Минските споразумения), при сделките, които се разрешаваха, комисията

“забравяше” да поиска сертификат за краен получател

- документ, с който купувачът на оръжие поема ангажимент, че няма да го препродава без специално разрешение от България.

За отпадане на посредниците от няколко седмици говори и министърът на отбраната Тодор Тагарев. А в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов специално посочи отпадането на посредниците като една от темите, по които е преговарял украинският президент.

“Господин Денков, когато похвали правителството на Кирил Петков и Асен Василев, пропусна вицепремиера Корнелия Нинова. Защото от вчерашните ми разговори на четири очи и с президента Зеленски, и с външния министър, и с останалите колеги разбрах, че ние през тези години сме изнасяли огромно количество оръжия. Как е прикривано, най-вероятно през комисионерите, оставям на интелигентността на българските граждани. Факт е, че тогава е изнасяно огромно количество оръжия. Не директно за Украйна, с посредници, това, което е най-голямата им специалност. И всъщност вчера това, което стана, е, че елиминирахме посредниците”, коментира Борисов в парламента.

Според новата схема Украйна вече ще купува нужните ѝ български оръжия и боеприпаси през държавния оръжеен търговец “Кинтекс”. Досега тази фирма бе изолирана от сделките и парадоксално през миналата година е работила на загуба за разлика от другите оръжейни търговци.

Новите правила за оръжейни сделки реално ще свалят и отговорността от България. Причината е, че в новото споразумение Украйна се задължава да използва закупеното от България оръжие спрямо нормите на ООН за водене на война, а контролът ще се осъществява от върховния представител на ЕС, разясни в петък министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Още в петък енергийните министри Румен Радев и Херман Халушченко пък започнаха разговорите за енергийно сътрудничество. Основна тема там е сделката, при която България ще продаде на Украйна двата реактора, закупени за АЕЦ “Белене”. Като цената бе определена на 1,176 млрд. лв.

България и Украйна ще си сътрудничат и при доставките на свежо ядрено гориво и управлението на отпадъците от АЕЦ, предвижда още меморандумът, подписан от двамата министри. Управлението на ядрените отпадъци ще е проблем за България при евентуални санкции на ЕС срещу Русия в ядрената сфера. Предвидено е и предоставянето на услуги във връзка с продължаване срока на експлоатация на ядрени съоръжения. Украйна разполага с нужните специалисти, които биха могли да заместят руските по отношение на АЕЦ “Козлодуй”.

Меморандумът предвижда и сътрудничество между енергийните компании на България и Украйна, включително и в сферата на природния газ.

ЕС отпусна 500 млн. евро за производство на снаряди за Украйна

ЕС гласува да даде 500 млн. евро по спешна процедура, за да забърза производството на боеприпаси за Украйна, съобщи испанското председателство на Съвета на ЕС. Късно в четвъртък беше сключено споразумение между Съвета на ЕС и ЕП за приемане на предложението на ЕК за създаване на ASAP - Акт за подкрепа на производството на боеприпаси, като се предвижда той да влезе в сила до края на месеца.

Чрез него ще се доставят спешни боеприпаси, от които Украйна се нуждае, като те ще се произвеждат в Европа. Актът също така предвижда страните членки, които ще участват, да увеличат собствените си военни запаси, за да може освен Украйна да получи 1 млн. снаряда, да има достатъчни количества и за европейските армии. Финансирането за тези цели ще бъде 500 млн. евро, които ще се предоставят като грантове.

Държавите ще могат да се включат в схемата посредством частни и държавни предприятия до юни 2025 г. - когато е крайният срок на действие на мярката.

Преди няколко седмици военният министър на България Тодор Тагарев обясни, че страната ни не може да предостави снаряди 155 мм на Украйна, защото няма такива, но заяви, че България ще бъде част от инициативата за даряване на боеприпаси.

Междувременно САЩ решиха да доставят на Украйна касетъчни бомби, които се очаква да бъдат част от новия пакет с военна помощ на стойност 800 млн. долара. От Пентагона отказаха коментар по темата.

Касетъчните бомби са малки експлозиви в една ракета, които се взривяват, когато стигнат до земята. Има случаи обаче, когато до взрив не се стига, което създава риск за хората на местата, където са изстреляни такива, за години напред.

Използвани са за първи път през Втората световна война, като след това е подписана Конвенцията за касетъчните боеприпаси, с която те се забраняват в 120 държави. САЩ, Русия и Украйна са едни от страните, които отказват да подпишат споразумението. 

Посещението сближило Бойко Борисов и Кирил Петков

“Беше доста забавно, настроението беше много хубаво и действително с Кирил Петков бяхме заедно. И именно преглъщайки и его, и, как го нарича - самовлюбеност, показахме, че заедно можем да постигнем успех”.

Това разказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за впечатленията си от срещата между украинския президент Володимир Зеленски, политици и общественици в “Бояна” в четвъртък.

“Идването на президента Зеленски се случи на базата на компромис, който ние направихме - да отстъпим нашия мандат, премиерското място, за да се създаде правителство. Иначе такова посещение нямаше да има”, категоричен бе Борисов. Според него Зеленски не се появил в парламента, защото го “бяха заблудили”, че “Възраждане” ще правят “някакви ексцесии, саботажи”.

Бойко Борисов разговаря със Зеленски
Бойко Борисов разговаря със Зеленски

“Аз лично обясних, че това не е в техния стил”, каза обаче Борисов. Той разказа, че следи скорошните изяви на партията и анализира, че тя опитва да се сближи с други крайнодесни партии в Европа, каквато е “Алтернатива за Германия” и която ползва същата риторика като тях.

Въпреки миролюбивите уверения от страна на Борисов от “Възраждане” обаче се похвалиха в декларация, че тяхното присъствие предотвратило посещението на Володимир Зеленски в Народното събрание.

Кирил Петков и Володимир Зеленски
Кирил Петков и Володимир Зеленски

“Искам да акцентирам върху нещо важно за това посещение - паднаха някои маски. Българската общественост знае колко трудно съставихме това правителство, но сега в този момент вчера се видя, че това е било изключително важно - да има България редовно правителство. Това го казвам на фона на заявената позиция на президента

Радев, който вчера се позиционира на страната на Русия”,

каза пък съпредседателят на ДСБ Атанас Атанасов. Той настоя, че с даването на оръжие, армията ни няма да се оголи. Защото, казано “най-просто”, ще дадем това, което ни е “излишно”.

“Очевидно Зеленски защитава интереса на Украйна, а Радев изразява позициите на българската президентска институция. Различни позиции на двама различни държавни глави”, лаконична бе пък лидерът на БСП Корнелия Нинова. Но обясни, че е прекалено да се говори, че ако си против изпращането на оръжие, то си “кремълски слуга” или Русия ти плаща заплатата.

“Президентът Радев се опитва да е максимално дистанциран.

Зеленски беше много прав пред президента,

като попита какво ще направите, ако вас ви нападнат. Ние ще търсим помощ по същия начин”, коментира пък зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. За него “спекулациите” на БСП и “Възраждане”, че с посещението му и даването на оръжие “влизаме във война”, са отвратителни.

Много по-умерени в коментара си бяха пък от ДПС.

“Пожелахме на господин Зеленски в най-скоро време Украйна да стане член на НАТО и на ЕС, защото от наша гледна точка сега, когато целият демократичен свят е изразил подкрепата и съпричастността си към нея, е много лесно някои политици да трупат политически активи и дивиденти с позициите си”, каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ.