Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ да предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС - това призова Цончо Ганев от "Възраждане". Това стана по време на обсъжданията дали Пеевски да бъде включен в комисията по конституционни въпроси.

"Заради историческата истина така, както Мая Манолова от групата на БСП, стана и номинира Делян Пеевски за шеф на ДАНС, сега трябва някой от ДБ. Аз отново призовавам господин Мирчев да стане и да номинира Делян Пеевски за шеф на ДАНС, съвсем естествено е", каза Ганев. Той обвини ПП-ДБ, че са подвели избирателите си.

"Ходихте в стаята на ДПС, открито, нищо тайно нямаше. Искахте тяхната подкрепа и я получихте. Вчера съвсем открито знаковите лица на ДПС ви я дадоха. Затова съвсем естествено е днес да платите първата цена. Тепърва ще имате да плащате това, на което се съгласихте вчера", допълни още той и определи новата коалиция като "срамна".

След него колегата му Петър Петров също ги нападна, като показа снимка на плакат от протест с надпис "Борисов е васал на Путин".

"Призив към ДБ - тъй като тези плакати вече няма да са им необходими, тъй като те влязоха в коалиция с ГЕРБ, помолете ги тези плакати, които те вече няма да използват, да ни ги дадат на нас, тъй като ще трябват, за да свалим това правителство на националното предателство. С уговорката, ако тези плакати още не са ги върнали обратно на отчета на американското посолство, от където очевидно са ги взели", каза още Петров.

Включи се и Росен Костурков от "Промяната", който припомни, че в гласуването има освен да и не, има и негласували. 

"Негласувалите също могат да повлияят върху избора", каза той.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" пък защити ДПС и обясни, че всяка парламентарна група може да реши кого да прати в комисиите. Той предложи на "Възраждане" да подкрепят искането на движението.

"Просто си представете красотата на момента - в една комисия Христо Иванов и господин Пеевски. И двамата са юристи. Представете си бъдещето, когато те ще бъдат заедно", каза Йорданов и даде още един аргумент - "няма да се налага по този начин господин Иванов да ходи с водно колело до Росенец, може в една обща зала да уточняват необходимите неща".

Шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова пък припомни на Йорданов, че в 46-ото НС групата на ИТН е оспорила номинации на ГЕРБ-СДС в комисии. Затова сега тя го похвали за "катарзиса".

"Да припомним ситуацията тогава - ставаше дума вътрешният министър по времето на ГЕРБ, който позволи да пребият децата под колоните на Народното събрание брутално. Затова не беше морално да бъде точно в такава комисия. Не виждам какъв е паралела между онази ситуация и тази, защото не знам да има пребити юристи от ДБ от страна на ДПС", отговори ѝ Йорданов.

Христо Йорданов се съгласи, че има обичай да се уважават решенията на парламентарните групи за това кого излъчват за комисиите.

"Ние не гледаме и не успяваме да погледнем във фундамента на тази криза, това е проблемът с корупцията и беззаконието. Излизането от това състояние няма да стане с формиране на мнозинство, което да застане зад едно или друго решение, включително и това, което взехме вчера за излъчване на правителство. Излизането ще стане, когато покажем на хората, че сме готови да предоговорим правилата за упражняване на власт или иначе казано обществения договор. Комисията, за която става дума е специално създаден инструмент, който трябва именно този процес да направи. Възможността тя да произведе доверие е изключително крехка, ние трябва да гледаме на нея като нещо, което трябва да процедира като аптека", каза Иванов. Той самият не членува в нея и обясни, че влезе ли лидер в нея, въпросът се политизира. Обясни и че по въпроса за промените в конституцията ПП-ДБ ще търсят подкрепата и на "Възраждане", БСП и ИТН.

"За да има стабилен демократичен процес в България, това разделение трябва да се преодолее. Не на ниво политици, не на ниво комисии, не на ниво лидери, а на ниво граждани", посочи той.

"Аз и моята парламентарна група това предложение няма да можем да го подкрепим", обяви той. По-рано днес ПП-ДБ гласуваха "против" точката за Пеевски да влезе в дневния ред.