Най-рискови за рак са бира с картофки и цигара
Рисков откъм съдържание на нитрозамин е и друг често добавян към ястията продукт - соевият сос, добавян често към ястията.
У нас не правят изследвания
за 10-те вещества, водещи
до онкологични заболявания
Коварното е, че няма яснота колко е безопасната
доза нитрозамин и температура на обработка
За сметка на това са малко данните на този етап дали трябва да ограничим количеството зеленчуци. Според доклада е възможно и при тях да има следи от канцерогенните съставки, особено при листните, маринованите и осолените.
Освен в тях определени концентрации на най-опасния NDMA, както и на другия жълт нитрозамин - NDEA, са открити в картофи след различен начин на преработка. Тоест не само пържените, за които отдавна е известно, че са вредни за здравето. Оказва се, че печените, задушените или варените също могат да бъдат рискови за образуване на съединенията, които са обект на доклада.
Не е ясно и как ни се отразява, ако си ги хапнем с масло, защото за него няма информация как и дали съдържа нитрозамини. За сметка на това ако ги комбинираме със сирене, кашкавал или шунка и бекон, е сигурно, че ще има високи дози. А любимата комбинация бира с пържени картофки е направо бомба със закъснител. При положение че в същото време сме запалили цигара или пура, става още по-опасно. Тютюневите изделия също са рискови за наличие на нитрозамини.
Дори и да пием вода вместо пенливото пиво, трудно може да избегнем опасните вещества. Те може да се съдържат и в течността, която тече от чешмите в домовете ни.
“Представляват странични
продукти от дезинфекцията,
като се образуват, когато водата се третира с хлорамин, натриев хипохлорит и други”, обясняват от ЕОБХ. Нивата на нитрозамините във водата на различните градове варира, като зависи от това дали има азотни отпадъци, пречиствателни станции за отпадъчни води и други.
Може да има и замърсители от околната среда, като разграждане на емисии от изгорели газове на дизелови автомобили, реакция при попадане на отпадъчни води върху почви, богати с нитрати и нитрити и използване на дадени пестициди.
Най-изследвано е
влиянието на хлора при
пречистването на водата.
Най-четени
-
Галерия Как иноватори в “Балкантурист” измислиха леденото хоро на Йордановден
Тестват атракцията за първи път през 1973 г., за да забавляват екскурзианти от Чехословакия Данни за калоферския обичай има чак през 2003 г. ЮНЕСКО отхвърля ритуала като традиция
-
Русия се готви за смяна на властта
"В Русия се води планомерна подготовка за "предаване на властта", подобна на тази, която бе реализирана през 2008 г. Като причина се посочва влошеното здравословно състояние на Путин"
-
Внезапната смърт на Жулиета Шишманова прекърши един талант
"Приносът, който направи - това обновяване на художествената гимнастика не само в България, а и в световен план изобщо, Жулиета Шишманова даде един нов тласък и нов път на този спорт
-
Провалят уникални проекти за многоетажни паркинги в София преди 32 г.
Разработили многоетажни паркинги с виенско колело или робокар за наместване на колите Генератори и резервен асансьор заради честото спиране на тока 20 типови проекта за многоетажни паркинги са били
-
Роднините те търсят само по две причини
Роднините те търсят само по две причини: 1. Безработни са и искат пари назаем 2. Не са безработни и искат пари назаем *От