Най-рискови за рак са бира с картофки и цигара
Рисков откъм съдържание на нитрозамин е и друг често добавян към ястията продукт - соевият сос, добавян често към ястията.
У нас не правят изследвания
за 10-те вещества, водещи
до онкологични заболявания
Коварното е, че няма яснота колко е безопасната
доза нитрозамин и температура на обработка
За сметка на това са малко данните на този етап дали трябва да ограничим количеството зеленчуци. Според доклада е възможно и при тях да има следи от канцерогенните съставки, особено при листните, маринованите и осолените.
Освен в тях определени концентрации на най-опасния NDMA, както и на другия жълт нитрозамин - NDEA, са открити в картофи след различен начин на преработка. Тоест не само пържените, за които отдавна е известно, че са вредни за здравето. Оказва се, че печените, задушените или варените също могат да бъдат рискови за образуване на съединенията, които са обект на доклада.
Не е ясно и как ни се отразява, ако си ги хапнем с масло, защото за него няма информация как и дали съдържа нитрозамини. За сметка на това ако ги комбинираме със сирене, кашкавал или шунка и бекон, е сигурно, че ще има високи дози. А любимата комбинация бира с пържени картофки е направо бомба със закъснител. При положение че в същото време сме запалили цигара или пура, става още по-опасно. Тютюневите изделия също са рискови за наличие на нитрозамини.
Дори и да пием вода вместо пенливото пиво, трудно може да избегнем опасните вещества. Те може да се съдържат и в течността, която тече от чешмите в домовете ни.
“Представляват странични
продукти от дезинфекцията,
като се образуват, когато водата се третира с хлорамин, натриев хипохлорит и други”, обясняват от ЕОБХ. Нивата на нитрозамините във водата на различните градове варира, като зависи от това дали има азотни отпадъци, пречиствателни станции за отпадъчни води и други.
Може да има и замърсители от околната среда, като разграждане на емисии от изгорели газове на дизелови автомобили, реакция при попадане на отпадъчни води върху почви, богати с нитрати и нитрити и използване на дадени пестициди.
Най-изследвано е
влиянието на хлора при
пречистването на водата.