Най-рискови за рак са бира с картофки и цигара
При малкото проучвания с доброволци, на които са давани ястия с известно съдържание на вредния нитрозамин N-NA (NDMA), се откриват следи от погълнатата доза в телесните течности. Още по-зле става положението, ако се комбинира с алкохол. Така се
намалява способността на
черния дроб да пречиства
постъпилите храни и медикаменти. При опити с човешки тъкани е установено, че нитрозамините се активират още и от хранопровода, дебелото черво, пикочния мехур, бронхите, панкреаса и носната лигавица.
Всичко горепосочени факти са много скорошни и строго научни данни, казват от Българската агенция по безопасност на храните. Досега не се е смятало, че има опасност за здравето на хората и това е причината у нас да не се проучва съдържанието на тези съставки в месото, сирената, зеленчуците и всички останали храни.
Въпросът тепърва ще се обсъжда във всички страни от Европейския съюз, преди да се вземе решение как да се процедира. Информацията е на научно ниво, не е стигнала на практическо. Освен това опитите са с мишки, коментираха пред “24 часа - 168 истории” от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На този етап нитрозамините не подлежат на контрол от институцията. Никой не им е обръщал внимание и няма регламент, по който да се проверяват.
В същото време според доклада на ЕКБХ за съдържанието на нитрозамини в много от продуктите е известно още от 70-те и 80-те години на XX век. Първо се заговори, че пушените меса съдържат определени нива на нитрозамини заради използването на нитрити като консерванти, поддържането на дадена температура за съхранение, pH и други условия. За да изглеждат свежи и другите видове мръвки, се добавят вещества, водещи до образуване на канцерогенните химически съединения.
Това важи и за
обработката на рибата,
като тя може да бъде замърсена с нитрозамини и чрез микроби. Фактът е известен още от изследвания през 70-те години на миналия век. Различните изследвания показват различни стойности - от 2,2 мг на кг до 388 мг на кг, но тези цифри не значат нищо, защото не са определени безопасни граници.
Голяма част от информацията е за най-разпространения нитрозамин - NDMA, който е жълт на цвят, няма мирис. Използва се в различни производства, включително за ракетно гориво, както и в хлоризацията на водата. Затова учените от ЕОБХ предупредиха в доклада си, че в чешмяната течност също има канцерогенни вещества. Другите често срещани нитрозамини в храната са NMEA, NDEA, NDPA, NDBA, NMA, NSAR, NMOR, NPIP и NPYR.
Част от тях се съдържат в любимата на българите бира. Свързват се с две вещества от ечемика по време на процеса на продукцията. Добавената вода към кехлибарената течност може
допълнително да повлияе
върху количеството
рискови съединения.
Те варират между 0,1 и 9,3 милиграма на литър, показват данните на европейската агенция.
Нитрозамини има и в сирената.
Най-четени
-
Галерия Как иноватори в “Балкантурист” измислиха леденото хоро на Йордановден
Тестват атракцията за първи път през 1973 г., за да забавляват екскурзианти от Чехословакия Данни за калоферския обичай има чак през 2003 г. ЮНЕСКО отхвърля ритуала като традиция
-
За тегавата 2024-а и новогодишната програма
Толкова тегава ми беше тая 2024-та, че даже новогодишната програма ми изглежда забавна. От
-
Не ми се живее особено стар и грозен...
лежа с островърхи черни обувки до ръката ми ме гледа с кафяви очи бутилка джим бийм печката грее имам и храна - кашкавал не ми се живее особено стар и грозен - не е честно но навън притичва
-
Русия се готви за смяна на властта
"В Русия се води планомерна подготовка за "предаване на властта", подобна на тази, която бе реализирана през 2008 г. Като причина се посочва влошеното здравословно състояние на Путин"
-
Провалят уникални проекти за многоетажни паркинги в София преди 32 г.
Разработили многоетажни паркинги с виенско колело или робокар за наместване на колите Генератори и резервен асансьор заради честото спиране на тока 20 типови проекта за многоетажни паркинги са били