Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белезници
Белезници

Окръжният съд в Стара Загора го остави зад решетките

Окръжният съд в Стара Загора наложи днес най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на 43-годишния Чавдар С. от Стара Загора, обвинен за това, че на 29 юли т.г. в същия град отвлякъл 38-годишна жена, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивския апелативен съд в 3-дневен срок.
Делото се гледа дистанционно чрез скайп-връзка със затвора в Стара Загора, където е следственият арест.

Престъплението, в което Чавдар С. е обвинен, е наказуемо с лишаване от свобода от десет до двадесет години или доживотен затвор, както и с конфискация на част или цялото имущество на виновния, уточниха от съда.
Според Окръжния съд, по досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че точно обвиняемият е извършил престъпното деяние.

В хода на разследването е установено, че на 29 юли пострадалата била отведена по принуда от обвиняемия първоначално при негови близки, а след това в къщата на майка му, която е в старозагорски ромски квартал "Лозенец". Там последвали множество прояви на насилие от негова страна спрямо жената, включително и горене с горелка на чувствителни места от тялото. След като скрил майката, обвиняемият довел при нея и малолетното й дете.

Според съдебния състав е налице законовата презумпция за наличието на реална опасност мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление. След като пострадалата успяла да избяга от принудителния си затвор и да потърси съдействие от полицията, Чавдар няколко дни се укривал и бил обявен за общодържавно издирване, след коета се предал сам в полицията. Той отричал да е извършил престълението, за което е обвинен.

Мъжът е осъждан и преди това. Предходните му осъждания са пак за противозаконно лишаване от свобода и за причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие - и двете престъпления са извършени по отношение на същата пострадала жена. Съдът намира, че това потвърждават реалната опасност той да продължи с подобни престъпни прояви, ако не бъде задържан.