Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Средствата били отпуснати за преработка на мляко и млечни продукти. СНИМКА: Офис на Европейската прокуратура
Средствата били отпуснати за преработка на мляко и млечни продукти. СНИМКА: Офис на Европейската прокуратура

3 години условно с 5-годишен изпитателен срок получи български предприемач по дело за измама, заведено от Европейската прокуратура. Той е признат за виновен за използване на фалшива документация за получаване на средства от ЕС за изграждането на млекопреработвателен завод. Присъдата е на Софийския градски съд и вече е влязла в сила.

Осъденият мъж бил управител на фирма, получила средства от Държавен фонд „Земеделие". Те били за проект за изграждане на фабрика за преработка на сурово мляко и производство на млечни продукти. Стойността на проекта била 474 000 евро или 927 352,44 лв..

За да получи авансово плащане на средствата, управителят представил банкова гаранция, която била отхвърлена, тъй като не отговаряла на изискванията. Тогава мъжът поправил гаранцията, за да изглежда, че всичко е наред, сочи разследването на европрокуратурата. Така получил авансово 50% от средствата - 237 000 евро или 463 676,21 лв. Освен това изобщо не започнало изграждането на млекопреработвателен завод.

Мъжът е осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Той ще трябва да върне парите с лихвите. Присъдата е от 30 септември, но от днес е влязла в сила.