Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В нощта срещу петък постоянно нови и нови фойерверки излитаха 
от взривилия се склад. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
В нощта срещу петък постоянно нови и нови фойерверки излитаха от взривилия се склад. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Версия: огненият ад заради объркана проба на светлинно шоу

Починал университетски преподавател, специалист по фойерверки, дъщеря му между живота и смъртта, синът на собственика на гръмналния склад и още един мъж в неизвестност.

Изплашени жители в Елин Пелин и съседното село гара Елин Пелин плюс хора, които не знаеха къде са близките им. Така най-кратко могат да бъдат описани събитията, след като в 18,20 часа в четвъртък се взривиха складове за фойерверки.

Колко човека е имало вътре? Единственият свидетел - пазачът, в шок от случилото се, дал 3 пъти различни отговори.

Двамата, които можеха да помогнат с информация, бяха откарани с линейките към “Пирогов”. Доц. д-р инж. Петър Шишков, който преподава в Минно-геоложкия университет, пренасял фойерверки с дъщеря си Кристина. В нощта срещу петък доцентът почина, а 20-годишното момиче е с 85 % изгаряния.

Собственикът на завода - Тодор Попов, разстроен, защото синът му Теодор бе в неизвестност, също не знаеше кой още е в складовете. Вероятно освен 22-годишното момче, е имало и мъж на 60 г.

Версиите какво се е случило са човешка грешка или техническа неизправност на фойерверки. Фирмата собственик “Енигма” имала поръчка за сватба в петък.

Шишков, Кристина, Теодор и четвъртият човек или са пренасяли фойерверките, или са ги изпробвали. Според показанията на пазача трагедията се е разиграла в помещение извън складовете за съхранение. Според запознати складовете били 6.

При пожара се вдигнали над 1000 градуса температура. Помещението било с лека покривна конструкция. Смята се, че изхвърчалите фойерверки са пробили покривите на част от складовете, където имало други пироизделия. Стените са масивни, изградени по всички правила. За късмет складът, в който се съхраняват над 2 тона тротилов еквивалент, не е бил засегнат.

“Имаме близки в складовете, но нямаме информация какво се случва с тях”, разказаха пред “24 часа” две жени. Те едвам сдържаха сълзите си. Други се евакуираха, но разказаха, че са зарязали домашните си любимци. Отвързали ги, така че поне да могат да имат шанс да избягат. Хората разказваха и как прозорците на домовете им се счупили от ударната вълна.

Взривовете и продължаващите гърмежи на фойерверки през цялата нощ запалиха и склад на голяма хранителна верига, намираща се на около 800 метра от мястото на трагедията. За щастие, там всичко се размина само с материални щети.

А в петък сутринта жена разказа пред Нова тв: “От дъщеря си знам, че къщата се е разцепила на две. Знам, че животните, които има вкъщи, вече ги няма. Това е било при втория гръм. Дъщеря ми я накарах да избяга от там, за да мога да я прибера в горната махала. Това беше нещо страшно, наистина”, коментира тя.

През това време властите се чудеха как да влязат в складовете. Хеликоптери на армията охлаждаха помещенията, като ги поливаха с вода. Впоследствие бе взето решение това да спре, тъй като имало риск от химична реакция. А баретите дори успели да влязат максимално близо със специализирана техника. Заради продължаващите рискове обаче всичко мина в режим на изчакване.

Разследването на трагедията е поето от Националната следствена служба и се ръководи от Окръжна прокуратура - София.

Случай, подобен на взрива в складовете за фойерверки край гара Елин Пелин, имаше и в завода “Миджур” преди 10 години. На 1 октомври 2014 г. там загинаха 15 души. Отново след взрив. Обвинените, сред които и собственикът Валери Митков, бяха окончателно оправдани през 2021 г. от ВКС.

Собственикът на фирмата проправил "балканския път на фойерверките"

55-годишният Тодор Стефанов Попов е едноличният собственик на фирма “Енигма”, в чиито складове стана взривът. Фирмата е една от големите в бранша у нас.

Има 30-годишна история според страницата й в интернет. Данните в Търговския регистър показват, че е създадена епрез април 2001 г. в Хасково с капитал от 5000 лв.

Предметът ѝ на дейност е разнообразен - от покупка на всички видове стоки или други вещи, незабранени от закона, с цел продажбата им в страната или в чужбина през хотелиерска, складова, рекламна, превозна, импресарска, комисионна и ресторантьорска дейност до сделки с интелектуална собственост и частна охранителна дейност. Основната ѝ дейност е свързана с търговия с любителски и професионални фойерверки.

“Ние прокарахме “балканския път на фойерверките”. Но не спряхме дотам. Наложихме се във всички големи търговски вериги”, се казва на сайта на компанията.

Има верига от търговски обекти и зад граница в САЩ, Грузия и Косово.

“Енигма” има собствено производство на пиротехника в Китай. Внася стоката си основно от Китай и Индия и малка част от Италия. Изнася я във всички страни на Балканите плюс Грузия, Словакия, Белгия и Нидерландия.

Компанията е създала и екип от пиротехници и дизайнери. За нея работят петдесетина души. Екипът разполага с модерна компютърна система за стартиране и синхронизиране на шоута с фойерверки.

Прави огнени надписи, пиромюзикъли и 3D мапинг шоута, надписи в небето. Работила е с едни от най-известните български изпълнители. Участвала е в огнени фестивали в Русия, Тайван, Япония и Испания.

В края на юни тази година “Енигма” е организирала състезание по фойерверки в Елин Пелин. През годините приходите на “Енигма” непрекъснато растат, показват финансовите отчети в Търговския регистър. Последният е за 2022 г., оборотът е 12,4 млн. лв. Основната част от тях са продажби. Приходите от услуги са около половин милион лева.

“Енигма” отчита печалба от 3,2 млн. лв. за 2022 г.

Достъпът до сградата е организиран през пропуск с денонощно дежурство. Макар да бе казано, че складът е бил оборудван по най-съвременни методи, експерти коментираха, че подобен обект не се строи в полето в близост до къщи. Последните къщи на жп гарата в Елин Пелин са на разстояние от 500 до 1000 метра от склада по думи на потърпевши. Те се учудват кой е разрешил да бъде изграден такъв опасен склад в близост до населено място.

Фирма “Енигма” беше сред водещите, които поведоха битка срещу забраната на Столичния общински съвет за използването на открито на фойерверки. Тя е разписана в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община. Макар да спечелиха на първа инстанция, Върховният административен съд (ВАС) окончателно е оставил забраната за фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства. Те могат да се използват свободно само на Нова година от 18 часа на 31 декември до 2 часа на 1 януари. В останалата част от годината това може да става единствено след предварително подадена заявка и разрешение.

Освен с “Национална асоциация на вносителите и търговците на пиротехнически изделия” Тодор Попов е и съосновател и на баскетболния клуб “Енигма Фойерверк”, създаден през 2020 г. В него той понякога е играел с номер 13, твърдят негови приятели.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Така изглеждат складовете след взривовете.

СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ
Така изглеждат складовете след взривовете. СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ