Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Горящите складове край Елин Пелин, заснети от дрон Кадър: БНТ
Горящите складове край Елин Пелин, заснети от дрон Кадър: БНТ
  • Пострадали са баща и дъщеря, травмите им са несъвместими с живота
  • Синът на собственика в неизвестност, предполагат, че е в склада

Огнен ад, продължаващ с часове, изплаши жителите на Елин Пелин и околността. Взривове в склад за фойерверки между град Елин Пелин и Гара Елин Пелин отекнаха в 18:25, вдигнаха на крак властите и наложиха евакуация на селото. 

Взривът

Първият сигнал е получен в Спешна помощ в 18:35 ч. Оттам изпращат две линейки, а по-късно още три. Първоначалната информация е за двама пострадали с изгаряния тежка степен и опасност за живота. Това са мъж на 40 години и млада жена, които са откарани в "Пирогов". 

Около 19:15 ч. огънят в складовете на фирма "Енигма" се разпространява и следват мощни взривове. Отломки хвърчат на около 2 километра, разказаха пред "24 часа" хора от Елин Пелин.

Как реагираха властите? 

Служебният премиер Димитър Главчев, вътрешният министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев информираха, че пътуват към мястото на инцидента малко, след като бе съобщено за взрива. 

В 19:30 ч. , малко повече от час след взрива беше активирана системата за ранно известяване BG-ALERT, която предупреди жителите в околността за пожар в складовете. 

Главчев, Стоянов и Кангалджиев пристигнаха в Елин Пелин малко след 20 ч. Вътрешният министър обясни, че в складовете вероятно има двама души, а премиерът увери, че брониран джип на армията пътува към Елин Пелин, за да влезе в складовете и да издирва хора.

Хранителен склад на около 500 метра от горящите сгради се подпали от хвърчащи отломки. 20-минути по-късно BG-ALERT беше активирана отново, като този път съобщението бе за незабавна евакуация на жителите на село гара Елин Пелин. 

Служебният премиер и вътрешният министър дадоха втори брифинг около 21 ч. Главчев обясни, че в складовете все още има хора, но дори собствениците не могат да кажат с точност колко са те. Смята се, че са двама или трима. Наредена е незабавна евакуация на хората от селото, въпреки че някои от тях отказват да тръгнат. Калин Стоянов заяви, че екипи на полицията обикалят селото, за да вадят хората от къщите им.

Димитър Главчев, Калин Стоянов и  Димитър Кангалджиев в Елин Пелин
Димитър Главчев, Калин Стоянов и Димитър Кангалджиев в Елин Пелин

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев каза, че в една от горящите сгради е имало взрив с 2 тона тротилов еквивалент. 

Собственикът на взривените складове коментира пред БНТ, че няма представа от какво може да са причинени експлозиите. Той поясни, че представител на фирмата пътува натам. По-късно стана ясно, че 22-годишният му син също е бил в един от складовете и в момента е в неизвестност.

Голям периметър е отцепен около горящите складове за пиротехника край Елин Пелин.

"Нямам информация. Издирваме колеги, които не знаем къде са", каза Емил Йорданов - служител във фирмата за пиротехника. Според него липсват трима негови колеги.

Местните са се екипирали и са в готовност да помогнат за гасенето на пожара, но към момента гасителните дейности не са възможни, поради продължаващите гърмежи.

Жителите на гара Елин Пелин не искат да се евакуират от домовете си, въпреки призивите на властите. Те искат да помагат и са се събрали с работни дрехи и лопати, чакайки да ги повикат.

Вътрешният министър Калин Стоянов обаче заяви, че докато не изгори всичко и не спрат взривовете няма да се влиза в складовете.

Последни данни за пострадалите

Вътрешният министър Калин Стоянов обясни на брифинг малко след 22 ч., че собственикът вече е на място. Разстроен е, защото най-вероятно вътре е неговият син. Единствените хора, които могат да дадат най-актуална информация били охранителят, който е неадекватен от случилото се и дава различна информация. Другият човек е този в "Пирогов", който е в много тежко състояние и с опасност за живота. В болницата са баща и дъщеря. Бащата е в много тежко състояние, с опасност за живота - прави му се интубация, а момичето е с 85% изгаряния, което според медиците е несъвместимо с живота, каза още Стоянов.

Всичко се е случило след работно време. Охранителят е там денонощно, но е имало хора, които са били там, защото са дошли да вземат пиротехника, която утре им е била необходима за някакво събитие. Точно тогава се случва всичко, каза още вътрешният министър.

Вероятно са изнасяли техниката от коридорите в складовете в офисите и там се е случило всичко. Никой не може да даде точна информация колко са били хората вътре.

Направена е организация за евакуираните хора.  Полицаите са минали през всички къщи и са ги извели.

Огненият ад в гара Елин Пелин продължи с часове
Огненият ад в гара Елин Пелин продължи с часове

Машини на СОБТ в гара Елин Пелин
Машини на СОБТ в гара Елин Пелин
Полицията евакуираше жителите на селото, които не искаха да напуснат домовете си
Полицията евакуираше жителите на селото, които не искаха да напуснат домовете си
Гърмежите продължиха с часове
Гърмежите продължиха с часове