Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мажоретки загряват пред култовото парижко кабаре “Мулен руж”.
СНИМКА: ГЕТИ
Мажоретки загряват пред култовото парижко кабаре “Мулен руж”. СНИМКА: ГЕТИ
  • Големият губещ е културната сфера, отменени са музикални фестивали с щети за по 180 млн. евро за 3 месеца. Вреди търпят и авиопревозвачите
  • Туристите бягат от задръстванията и стълпотворението. Хотелите през март искаха по 1000 евро за стая, сега намаляват на 300 - 400

Неочаквано за всички посетителите на Париж в дните на олимпиадата са доста по-малко, отколкото се предвиждаше. Смятаха, че ще отидат около 15 милиона души, но само около 60% от хотелските стаи са били запълнени в първите 10 дни на юли – спад с 10% в сравнение с м.г. Тоест от 86 700 стаи са били заети 52 020.

От бранша съобщават за намалени резервации и че много хора ще се опитат да избегнат френската столица заради задръстванията, пренаселеността и завишените цени. Петзвездни хотели отчитат между 20 и 50% по-малко заявки в сравнение със същия период от миналата година, с цена на стаите от 865 евро.

"Еър Франс" приключва тримесечието със загуба от 180 млн. евро. Също за намалени приходи съобщава и американската компания "Делта" – ще получи със100 млн. долара по-малко от редовните си полети от различни градове в САЩ до френската столица. Парижкото туристическо бюро съобщава, че пристигналите чужденци през юли са намалели с близо 15% в сравнение със същия месец на 2023 г.

Всичко това кара бизнеса да промени стратегията си. Хотелите започнаха да намаляват цените, след като през януари ги качиха тройно. Собствениците очакваха по-голям наплив, но се оказа, че грешат. Тези, които са си запазили стаи от миналата година или през март т.г., е трябвало да платят 1000 евро за нощувка за откриването, при това не за петзвезден хотел. Сега средната цена е 300 - 400 евро.

Бизнесът не е доволен. "Катастрофално", заяви Франк Делво, президент на Съюза на занаятите и хотелиерството (UMIH). Според него голяма част от местните жители са напуснали Париж, а

трафикът е станал невъзможен

заради мерките, предприети за олимпиадата. Някои туристи може да са се отказали и заради изборите, които се проведоха във Франция.

Хотелиерите по думите на Делво се борят да запълнят заведенията и стаите си и увеличението на цените е много далеч от това, за което се говори. То било двойно, а не повече.

Транспортът също е много по-скъп. Билет за метрото ще е 4 евро на фона на 2,15 евро сега. Така властите отново искат да ограничат заплахите за сигурността.

Но де факто приходите трябва да компенсират огромните разходи, които са направили парижани. Например за съхранение на отпадъчните води е построен мегабасейн за 1,4 млрд. евро, така че да се предотврати изливането им в речното корито. Но силните дъждове през юни доведоха до преливане и непречистените канални води отново се вляха в Сена.

Там трябва да се проведе плувният маратон,

както и едната част от триатлона. Но за тях, както и за церемонията по откриването е планирано резервно място за първото състезание, ако се окаже, че реката не е безопасна. За триатлона са предвидени алтернативни дати, а в краен случай може да стане диатлон (само колоездене и бягане, без плуване).

За останалите състезания са построени 15 олимпийски и 11 параолимпийски временни стадиона в центъра на града. При това са взети и мерки да се запази културно-историческото наследство на Париж. Площад "Конкорд", където ще има състезания, например е облицован със стоманени плочи, за да се предпази повърхността от натоварването. Такива съоръжения изникнаха и до Айфеловата кула, Дома на инвалидите, Марсово поле.

Всичко това струва много пари. Също както и подобренията на инфраструктурата. Властите инвестираха сериозни суми в транспорта, като разшириха една влакова и две от линиите на метрото, за да улеснят достъпа до стадионите. От летище "Орли" има директна връзка с центъра на града. Метрото ще свързва площад "Конкорд", "Стад дьо Франс", както и двореца на спорта "Берси" за баскетболните финали.

От центъра на града са изведени бездомниците

и са преместени в по-малки населени места. Според държавата това няма нищо общо с олимпиадата, но правозащитни организации обвиниха управляващите в "социално прочистване" преди игрите. Инициативата засяга и наркоманите, както и проститутките, обясниха от организацията "Обратната страна на медала". Според тях всичко, което не се вписва в пощенската картичка "Емили в Париж", се измества извън града.

Големият губещ от провеждането на олимпиадата е културната сфера. Отменени са няколко редовни събития, включително музикалните фестивали Summer Vibration и Lollapalooza. Само за втория щетите са около 180 млн. евро.

В същото време мерките за сигурност са много затегнати, тъй като заради терористични заплахи и войните в Украйна и Близкия изток Франция повиши нивото на опасност на най-високото.

45 000 полицаи и спецслужители ще охраняват олимпиадата. Само за откриването на 26 юли са мобилизирани 35 000 агенти и военни, а градът е разделен на няколко зони за сигурност. Достъпът за живеещите наоколо и туристите, отседнали в близките хотели, ще е само с QR код. Заради опасност от нападение с дрон намалиха броя на зрителите на церемонията по откриването й от 600 000 на 300 000.

План А е хиляди спортисти да дефилират с лодки в продължение на 6 км по Сена. Всяка от тях е оборудвана с камери, за да може зрителите да наблюдават отблизо любимците си от големите екрани край реката.

Имаше и резервни варианти за старта

- на площад "Трокадеро", с лице към Айфеловата кула, или на стадиона "Стад дьо Франс". Това обяви още през април президентът Еманюел Макрон.

Пак като мярка за сигурност движението в столицата на Франция е блокирано. 20 метростанции са затворени. С цел безопасност са инсталирани десетки хиляди метални заграждения по целия път на церемонията по откриването, което предизвика възмущението на парижани. "Малко сме като в "Планетата на маймуните". Остава да ни хвърлят по малко фъстъци", казва Аиса Яго, жител на Париж, пред агенция "Франс прес".

От друга страна, въпреки че са недоволни от ограниченията, парижани очакват олимпиадата, за да могат отново да плуват в Сена. Това властите им обещават от десетилетия. Миналата седмица кметицата на града Ан Идалго се гмурна във водата, за да докаже, че е чиста и годна за къпане.

А в крайна сметка олимпиадата има и друг ефект – Париж очаква 11,1 милиарда евро приходи от провеждането на игрите.