Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън СНИМКА: фейсбук, личен профил
Джо Байдън СНИМКА: фейсбук, личен профил

Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за президент на САЩ. Той направи това чрез официално писмо в профила си в социалната мрежа "Екс". Настоящият президент на САЩ казва, че ще даде повече подробности в изявление през следващата седмица. Посочва, че ще остане в ролята си на президент и главнокомандващ до изтичането на мандата му през януари 2025 г. Байдън обяви, че предлага като кандидат на Демократическата партия за президент настоящия си вицепрезидент Камала Харис. Ако тя спечели надпреварата ще бъде първата чернокожа жена президент в историята на Съединените щати.

„За мен беше най-много голяма чест да бъда ваш президент. И макар че имах намерение да се кандидатирам за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес партията ми и на страната е да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си", пише 81-годишният Байдън.

Той благодари на Камала Харис и на гражданите на Съединените щати за доверието, което са му гласували.

"Вярвам в това, в което винаги съм вярвал - няма нищо, което Америка да не може да постигне тогава, когато го правим заедно. Трябва само да не забравяме, че сме Съединените американски щати", посочва още той.

По-късно той пусна друго съобщение в профила си в социалната мрежа "Екс", което гласи: 

Мои колеги демократи, реших да не приема кандидатурата и да съсредоточа цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата си. Първото ми решение като кандидат на партията през 2020 г. беше да избера Камала Харис за мой вицепрезидент. И това беше най-доброто решение, което съм взимал. Днес искам да предложа пълната си подкрепа и одобрение за Камала като кандидат на нашата партия тази година. Демократи - време е да се обединим и да победим Тръмп. Нека да го направим. 

Бившият президент Бил Клинтън и бившата държавна секретарка Хилари Клинтън също подкрепиха Камала Харис за президент.

"За нас е чест да се присъединим към президента в подкрепата му за вицепрезидента Харис и ще направим всичко възможно, за да я подкрепим", посочиха те в съвместно изявление, цитирано от CNN.

Президентът на САЩ Джо Байдън приключи кампанията си за преизбиране днес, след като колегите му демократи загубиха вяра в здравословното му състояние и способността му да победи Доналд Тръмп

Съпругата му Джил Байдън препубликува писмото му на стори в инстаграм профила си, придружено с емоджи с розови сърца.

Отказването на Байдън от президентската надпревара идва след месеци на спекулации относно възрастта и Байдън и дали е способен да бъде начело на САЩ още четири години на фона катастрофалното представяне в дебата срещу Тръмп. Той настояваше, че е годен за поста. 

По време на предизборната кампания той даде положителен резултат за коронавирус.

По-рано Байдън посочи, че само „Всемогъщият Господ" може да го накара да се оттегли, но след това каза, че ще обмисли оттегляне, ако има здравословни проблеми.

За първи път от десетилетия насам президент на САЩ се отказва от участие в кампанията за повторно избиране, което навява спомени за решението на президента Линдън Джонсън да не се кандидатира за втори пълен мандат през 1968 г., пише CNN. 

Опитът за убийство на Доналд Тръмп по време на предизборния митинг на 13 юли за кратко спря потока от демократи в Конгреса, които призоваваха Байдън да се откаже, и отвлече вниманието на страната от отслабващата му президентска кампания. Байдън е 46-ия по ред президент на САЩ. Той бе вице на държавния глава Барак Обама за 2 мандата в периода 2009 – 2017 г. Преди това е сенатор от щата Делауеър в продължение на 36 години от 1973 г.