Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акад. Николай Денков получава мандата в миналото НС от президента заедно с Кирил Петков.
Акад. Николай Денков получава мандата в миналото НС от президента заедно с Кирил Петков.
  • Доган дал таен знак за подкрепа, а Чакъров го обяви и публично по телевизора
  • В БСП, загрижени за тъжната съдба на партията след нови избори, също готови с малкото свои гласове
  • Два варианта за националноотговорен кабинет - с един или двама партийци и повече експерти, ще обсъждат в събота Николай Денков, Асен Василев и Кирил Петков със своя Национален съвет

Правителство с мандата на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, които трусовете в ДПС неочаквано направиха втора политическа сила, е на път да се “промуши” през врящия парламент.

Новината от ранната утрин в четвъртък се надграждаше през целия ден, след като първо неофициално, а после и пред телевизора Джевдет Чакъров обеща подкрепа на 22-мата депутати от лагера на Ахмед Доган.

Бойко Борисов е твърдо против да се даде подкрепа за втория мандат. От средите на ПП-ДБ обаче се надяват на диалог и подкрепа от ГЕРБ.

БСП също са дали неофициален знак към хората на академик Николай Денков, че са готови да подкрепят екип от министри, тъй като е неясна съдбата на социалистите след нови, предсрочни избори.

Затова и откъм “Промяната” разчитат да получат достатъчно време от президента Румен Радев за неофициални разговори с останалите политически сили без “Възраждане”. Самият държавен глава очевидно изчакваше какво ще се случи в ДПС, за да се ориентира за втория мандат.

Най-вероятно в събота Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев ще съберат своя Национален съвет за по-детайлен разговор. Въпреки че нито един от лидерите на ПП-ДБ не даде официални заявления след двучасовата среща, която имаха в четвъртък, се чу, че ще се обсъждат два варианта на правителство.

Единият е без ярки политически фигури, а другият е само със знаков министър-председател от ПП. Така неофициално се появи името отново на академик Николай Денков за първия пост в подобно правителство, което без все още ясни детайли се описва като “националноотговорно”.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пръв настоя коалицията им да опита кабинет. Зад него е Божидар Божанов, който след оттеглянето на Христо Иванов представлява “Да, България” на срещите.
Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пръв настоя коалицията им да опита кабинет. Зад него е Божидар Божанов, който след оттеглянето на Христо Иванов представлява “Да, България” на срещите.

Иначе ПП-ДБ и в четвъртък твърдяха, че не са постигнали съгласие как да подходят към мандата. От края на миналата седмица, когато се коментираше третият мандат, ДСБ предложи с него да се състави техническо правителство, но от “Промяната”, коио все още не предполагаха, че ще станат втора сила, настояваха да продължат да са опозиция.

Разбирам притесненията на ПП, тъй като действително изглежда малко вероятно, предвид заявките на останалите партии, такова мнозинство да е възможно, коментира Божидар Божанов от “Да, България”. Но Националният съвет на партията му излезе с декларация с 10 точки, по които ще търси антикорупционно желание у останалите партии.

В четвъртък, докато коментира ДПС, Борисов пък обясни: И в ПП-ДБ е същата работа. Три-четири дни аз не мога да разбера що е то техническо правителство, експертно правителство, коалиционно правителство, сглобка правителство.

Всъщност идеята за техническо правителство бе лансирана за първи път от лидера на “Да, България” Христо Иванов през януари 2023 г., когато 48-ото народно събрание бе поредното, провалило се в опитите да излъчи кабинет. И той настоя да опитат за такъв без партийни лидери, а с хора, “на които може да се има политическо доверие и да свършат работата”.