Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Кристиано не иска да отстъпи пред младите футболисти, но осъзнава, че е дошло времето
  • Пред очите ни суперзвездата се бори с приемането на факта, че вече не е във върховата си форма и часовникът тиктака 

Напрежение, разочарование, сълзи, яд, гняв... Емоциите владееха Кристиано Роналдо повече, отколкото той владееше топката на своето последно европейско първенство. 39-годишната суперзвезда се бори пред очите ни с приемането на факта, че часовникът тик-така и гледаме последните големи изяви в кариерата му на професионален футболист след 20 години, в които той доминираше като един от двамата най-велики играчи на своето поколение. Разбивач на безброй рекорди, сериен шампион, многократен носител на "Златната топка", Кристиано не иска да отстъпи пред младите играчи, но и осъзнава, че е дошло времето.

Португалия отпадна от Франция на четвъртфиналите на Европейското първенство, като Роналдо завърши турнира без отбелязан гол от игра и с една асистенция, въпреки че имаше 23 удара към вратата. Естествено, обвиненията за неуспеха на Португалия паднаха именно върху него и голямото му его. Личната болка на звездата от попарените надежди за бляскав триумф е не по-малка, тъй като той отчаяно искаше да спечели Евро за втори път в блестящата си кариера и особено след като обяви, че това е последното му такова първенство - за следващото ще е на 43 години.

Кристиано не е в своята върхова форма през последните години. Той прекара голяма част от последните два сезона в обновената лига на Саудитска Арабия. Не е играл в Шампионската лига, най-високия форум на клубния футбол, от 2022 г. Неговата международна кариера изглеждаше към своя естествен край още по време на Световното първенство преди 18 месеца, когато той беше изваден от титулярния състав за мача срещу Швейцария. Роналдо беше отбелязал само веднъж в турнира до този момент от дузпа. А неговият заместник, нападателят Гонсало Рамос, вкара три пъти за малко повече от час. Всички знаеха - страницата е обърната. Но... в същия мач, при положение че португалците повеждат с 5:0 благодарение на Рамос, вместо всички да акламират новия герой, тълпата скандира името на Роналдо.

Мениджърът на националния отбор на Португалия Роберто Мартинес и неговите работодатели не могат да си позволят да заобиколят Роналдо, а само могат да чакат той сам да реши бъдещето си. Кристиано се ползва с такъв титаничен статут, че наистина единствено сам трябва да направи път на младите в националния отбор на Португалия.

Със сънародника му Пепе са наречени "двамата старци на футбола" от Гари Линекер в BBC Sport, като Роналдо е част от националния отбор от 2003 г., а Пепе от 2007 г.

И всъщност съотборниците на Роналдо на терена играеха, нагърбени с тежкия дълг към своя капитан - да му служат и да показват респект във всеки момент.

Португалия стигна до четвъртфиналите, но това не беше лека борба за победителите от 2016 г. Тимът изживя истински шок във Франкфурт в мача срещу Словения, която игра на първото си европейско първенство от 24 години. Редовното време и продълженията завършиха при 0:0, като в 105-ата минута Кристиано Роналдо пропусна дузпа. В паузата между двете продължения нападателят дори се разплака и трябваше да бъде успокояван от съотборниците си. При дузпите "мореплавателите" бяха безпогрешни, като Роналдо се поправи с попадение.

Да, той никога няма да остане без работа, но и навярно се страхува, че трябва да се откаже от сензационното чувство да триумфира в светлините на прожекторите в най-голямата игра. В момента Саудитска Арабия се опитва да развие цяла футболна лига от най-високо ниво около неговата аура. В същото време португалецът търпи тежки загуби, като заедно със своя отбор "Ал Насър" само преди седмици не успяха да спечелят Купата на краля на Саудитска Арабия, която отиде при хегемона в страната "Ал Хилал". Липсата на трофей отново разплака Роналдо, който мрази да губи и наистина не крие горчивината си, когато това се случи.

Все пак именно с неистовата си жажда да пие винаги от чашата на успеха той постига много. Роналдо има над 630 милиона последователи, два пъти повече от Бионсе, но за да стане по-ясно, трябва да кажем, че ако инстаграмът на Кристиано беше държава, щеше да е третата по големина в света. Влиянието му е безспорно, толкова очи са вперени в него - към победите и към грешките му.

След мача с Франция и отпадането на четвъртфинала Кристиано написа в X (бивш Twitter):

"Искахме повече. Заслужавахме повече. За нас. За всеки един от вас. За Португалия. Благодарни сме за всичко, което ни дадохте, и за всичко, което сме постигнали досега. На и извън терена съм сигурен, че това наследство ще бъде почетено и ще продължи да се изгражда. Заедно."

Наистина най-обсъжданият аспект от представянето на Роналдо е колко видими бяха емоциите му. Страданието, въодушевлението и разочарованието никога не са били толкова на показ. Критиците заклеймиха поведението му като смущаващо, жалко и детинско, но както коментира бившият футболист и настоящ магистър по спортна психология Пол Маквей пред Mirror Football , Кристиано никога не се е страхувал да покаже емоциите си, за разлика от повечето елитни футболисти.

"В края на краищата той е човек - подчертава Маквей. - Той прави грешки, колкото и да е бил изключителен и феноменален. Той знае какво прави. Той има пълния [пакет]: A, талант да го направи, B, атлетизъм, за да го направи, и C, опит да го направи. Той все още е опасен."