Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Пеевски излиза заедно с областните лидери на ДПС от заседанието.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Делян Пеевски излиза заедно с областните лидери на ДПС от заседанието. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  • Да е ясно: няма да съм кандидат за премиер! Каним партиите на консултации и няма ли шанс за втория мандат, връщаме го веднага
  • Местни лидери подават жалби в МВР, защото “деребеите” ги натискали да не ходят на сбирката
  • Фалшиво писмо до посланиците от ЕС и НАТО обяви вота срещу Желязков за руска хибридна атака. Зам.-председателят Станислав Анастасов: Пълна глупост, не съм пращал, 8 души имаха достъп до мейла ми

Призовавам д-р Ахмед Доган към обединение на ДПС. Това никога няма да си го простим и двамата с д-р Доган, ако партията се разцепи по оста Доган - Пеевски. Това е абсурдно и ние двамата носим отговорност това да не се случи.

Така Делян Пеевски задочно - през медиите, се обърна към почетния председател на партията, който през уикенда събра в сараите си на Росенец депутатите, гласували според волята му срещу кабинета на ГЕРБ. Останалите 30 спазиха решението на Пеевски Росен Желязков да бъде подкрепен за премиер, той ги определи като “евроатлантиците”, които стават депутати от ДПС.

Обвинен от опонентите вътре в партията, че не събира ръководните ѝ органи да вземат колективно решения, Пеевски вчера събра областни лидери в столичния хотел “Маринела”.

От моя страна тема няма. Аз съм готов да сме заедно и искам да сме заедно и ДПС да върви обединено напред. А не, както се опитват в момента по медиите да говорят, че има две ДПС-та - на Пеевски и Доган, на Доган и Пеевски. Това не трябва да се случва, категоричен бе Пеевски след срещата. Обясни, че колегите му били “изключително много тормозени в последните дни - заплашвани, натискани”. Всички ще подадат жалби за това в МВР.

Колегите призоваха за пълно обединение между г-н Доган и мен. Партията да бъде цяла. Никой не може да си позволи, най-малкото

няколко деребеи, които искат да я разрушат заради своите амбиции

Колегите това не го приемат и ни призовават да сме заедно. И се надявам да бъдем заедно. Защото ДПС постигна резултат да е втора партия, да има 47 депутати и никой не може да си позволи това да го счупи.

В отговор на въпрос Пеевски изясни, че не е разговарял с почетния лидер. Но настоя: От моя страна всичко е направено да бъдем заедно. Оттук нататък той е на ход.

Депутатите, ходили при Доган през уикенда, и близките до тях областни лидери не се отзоваха за вчерашната среща в София. Пеевски пък разказа, че “всичките от председателя са били натискани и плашени да не идват на сбирката, което е изключително смешно”. Натискали ги “деребеите”. Джевдет

Чакъров също е звънял на колегите да ги кара да не идват на сбирката,

което не му прави чест, заяви той по адрес на другия председател. За такова обаждане потвърди областният председател в Търговище Ханди Илязов.

Нали искаха колективните органи да работят. Ето, работят. Казах им: Трябва да има сбирка на председателите на областите. Г-н Чакъров, дай да ги съберем заедно. Дай да направим парламентарна група. За всичко са поканени колегите. Оттук нататък не мога да кажа, че не работят колективните органи. Ние работим по устав, увери председателят. А всичко, което е имал да каже, е събрал в позицията си от неделя. В нея настоя, че единственият проблем в ДПС са деребеите, срещу които вече са се вдигнали местните структури, а тема “Пеевски и Доган” няма.

Нека това да го оставим между мен и г-н Доган. Ето, днес го призовавам и му казвам: Аз съм готов да се срещнем. Колегите също са готови да се срещнат с него. Ние трябва да сме едно, да не си цепим партията. Но с натиск няма да стане това. Хората няма повече да бъдат плашени. Затова по надлежния начин ще си подадем жалби за заплахи и за натиска, който е осъществяван върху колегите.

Втората обсъждана тема бил мандатът. Областните председатели призовали “да се опитаме да направим втори мандат, както искаха да направим първи мандат”. Но първо ще пуснат писма на партиите дали са готови да го подкрепят.

Ние няма да разиграваме държавата. Ако от писмата видим, че има шанс за мнозинство, взимаме го и продължаваме. Кой да го вземе - това ще го реши парламентарната група. Мога да го взема и аз със излъчен за премиер. Аз няма да съм кандидат за премиер, това го заявявам тук, за да е ясно, категоричен бе Пеевски.

С всеки един от 3-те мандата може да се състави правителство, знам едно - че българските граждани го искат, а не избори, продължи той. Нашите хора са ни пратили в парламента да има правителство. Аз искам да има правителство и го показах ясно и при първия мандат, заяви още лидерът.

Малко по-късно гръмна скандал с писмо до посланиците на ЕС и НАТО у нас, на които от името на ДПС се обяснява защо вотът на депутатите им по кабинет с първия мандат се е разцепил.

Въпросното писмо е подписано от зам.-председателя Станислав Атанасов, в чийто ресор са либералните политики и ЕС, но е от името на партийното ръководство, т.е. лидера Пеевски. В него се казва, че провалът на опита за кабинет е част от хибридната война на Русия у нас. На дипломатите се напомня, за “подкрепата на г-н Доган за политиката на Русия” и връзката му с посланик Митрофанова. Затова с указанията на Доган към депутатите да се гласува срещу Росен Желязков за премиер, които бяха спазени от 15 депутати на ДПС, се е реализирала

“хибридна атака срещу ДПС и парламентарната демокрация”

Накрая се уверява, че председателят Пеевски и ръководената от него партия остават ангажирани с евроатлантическите ценности.

Това е абсолютна глупост, не съм писал, нито изпращал нищо подобно!, И това е проследимо - всичките ми писма са с подпис, а това няма, категоричен бе Станислав Анастасов пред “24 часа.

7-8 души имаха допуск до този мейл, вече сме сменили паролата, каза още зам.-председателят. И посочи, че сред тези 7-8 души е един от лидерите на младежката структура, “който в момента е особено активен във фейсбук групите”. За съжаление работехме с доверие с колегите, коментира още Анастасов.

Е, това вече е типична хибридна атака, за каквото се говори във въпросното писмо, заключи той.

В ДПС ще обсъдят как да обяснят ситуацията на посланиците. Утре трябва да заседава и цялата парламентарна група - заедно със 17-те, ходили в Росенец.