Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир
Архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор връчи лично на новия патриарх Даниил писмо с оставката си, заради "диаметрално различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православните църкви и относно нравствената му оценка на случващото се в Украйна."

Молбата на архимандрит Никанор
Молбата на архимандрит Никанор
Патриарх Даниил веднага след интронизацията
Патриарх Даниил веднага след интронизацията

След края на литургията патриарх Даниил върна оставката и обяви, че двамата ще се стремят да работят заедно. Патриархът покани архимандрита на среща, но не беше уточнено кога и къде ще се проведе тя, съобщава БНТ.

Негово Светейшество коментира развръзката така:

"Бог дава разум, защото с разговор, когато възникват проблеми свети апостол Павел казва "изяснявайте противоречия, не оставяйте дявола между вас", ние сме хора, можем да разговаряме и защо дяволът трябва да държи нашите души, когато Господ ни е дал свобода. Така да усвояваме тази свобода."

Припомняме, че по-рано днес игуменът на Църногорския манастир Архимандрит Никанор отиде в катедралния храм "Александър Невски", за да връчи лично своето писмо за напускане на Българската православна църква на новия патриарх Даниил. 

Оставката на Никанор идва след избора на новия български патриарх. Той обяви решението си в неделя. Още преди гласуването за патриарх, в ефир Никанор заяви, че, ако Даниил бъде посочен за духовен водач на българите, ще напусне БПЦ. Архимандрит Никанор не е съгласен с позицията на Даниил за руската агресия в Украйна.