Ливански готвач ще ръководи американския екип за преговори с Иран
Ливански готвач ще ръководи американския екип за преговори с Иран
Директорът по политическо планиране на Държавния департамент на САЩ Майкъл Антон ще ръководи техническия екип за преговори с Техеран в събота, разкри американски служител.
Кой е той?
Майкъл Антон е от ливански произход и е роден през 1969 г. Израства в Лумис, Калифорния. Получава бакалавърската си степен от Калифорнийския университет в Дейвис и има дипломи от колежа „Сейнт Джон" и университета „Кларемонт".
На 20 януари 2025 г. става 33-ият директор по политическо планиране в Държавния департамент на САЩ.
Преди да се върне в държавната администрация, работи в Института Клермонт. Бил е и преподавател по политика в колежа „Хилсдейл", където е разработил и водил онлайн курса на колежа „Американска външна политика" и е водил курсове по национална сигурност, голяма стратегия и политическа философия на бакалавърско и магистърско ниво, според уебсайта на Държавния департамент на САЩ.
Работил е в Съвета за национална сигурност при бившия президент Джордж Буш-младши.
По време на първия мандат на Тръмп от 2017 г. до 2021 г. е говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом.
В периода между тези две администрации той прекарва 12 години в частния сектор на различни длъжности в областта на медиите и финансите.
Той е и бивш управляващ директор на BlackRock, американска мултинационална компания за управление на инвестиции със седалище в Ню Йорк.
Предпочита френската кухня
Интересна информация е, че той е професионален готвач и предпочита френската кухня.
Интересът му към френската кухня датира от времето на следването му в колежа „Сейнт Джон" в Анаполис, Мериленд, според New York Times.
Той работи като резач на зеленчуци в местен ресторант в Париж и казва на родителите си, че иска да се откаже от училище и да учи в кулинарно училище, но те отказват.
Класове във Френския кулинарен институт
По време на мандата на бившия президент Барак Обама той живее в Ню Йорк и решава да се заеме сериозно с готвене.
Посещава курсове във Френския кулинарен институт (сега известен като Международен кулинарен център) в Долен Манхатън и работи без заплащане като готвач.
От фейсбук