Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел от Перник  (на малката снимка) удря в главата 56-годишната жена, докато приятелят му само гледа.
Даниел от Перник (на малката снимка) удря в главата 56-годишната жена, докато приятелят му само гледа.

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки

Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита беззащитна жена в центъра на Перник, прокуратурата го обвини за убийство по хулигански подбуди. Това стана в петък.

Причината за новото обвинение е, че след месец и половина в кома жената почина на 20 септември. Самият случай е от 29 юли. Още тогава мнозина поискаха непълнолетният в онзи момент младеж да бъде обвинен за опит за убийство. Той обаче бе подведен под отговорност за нанасяне на средна телесна повреда.

17-годишният тогава Даниел се шляел посред нощ из Перник заедно с друг свой непълнолетен приятел. Заради това, че били навън в този час, родителите на двамата бяха глобени с по 300 лева. 56-годишната жена била трудноподвижна след прекаран инсулт. Всяка сутрин ходела да пие кафе от заведение в кв. “Изгрев”, излизала около 4 ч.

Видеото, разгневило цяла България, се появи в социалните мрежи. На него се вижда как жената сяда на масичка пред магазина. Извън кадър остава, че две момчета се насочват към нея. Секунди преди това техен познат им казал: “Внимавайте, тази е психично болна. Преди време ми счупи огледалото”. Мъжът държал друго денонощно магазинче. Дори им показал клип от случилото се.

Тогава приятелят на Даниел се приближава към жената и започва разговор с нея. Това вече се вижда на клипа. След секунди и Петров пристига и без да каже нищо, започва да раздава юмручно правосъдие. Първо събаря с удари с ръце жената на земята, а след това започва да я рита в главата. Неговият приятел не прави никакви опити да го спре. Боят приключва едва когато продавачката излиза от магазина.

Жената отказва медицинска помощ, прибира се вкъщи. Там ѝ става лошо и нейният племенник я кара в Бърза помощ, откъдето подават сигнал в полицията.

Кадрите бяха качени в социалните мрежи, а Перник настръхна и мнозина питаха защо Даниел е обвинен само за телесна повреда, а не опит за убийство, каквато практика прокурорите често прилагат.

Наказанията са същите като при убийство, тъй като смъртта не е настъпила по независещи от дееца причини. Оказа се, че непълнолетният тогава ученик е рецидивист. Два пъти е хващан с наркотици и веднъж да краде. От полицията в Перник са го задържали и изпращали материалите в местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която наложила превъзпитателни мерки.

Водил се е на отчет в Детската педагогическа стая. След почти 2 месеца в болница със счупена лицево-челюстна кост жената почина. От аутопсията ѝ станало ясно, че причината за смъртта е двустранна бронхопневмония, която се е развила заради исхемия на централната мозъчна артерия. Това означава, че ударите са били причината за леталния край.

Към деня на престъпното деяние Даниел Петров е бил непълнолетен - на 17 години. Стана на 18 г. през август. Затова и вместо от 15 години до доживотен затвор без право на замяна, максималното наказание, което може да получи, са 12 години в килия. Минималното е 5 години решетки. Младежът е в затвора.