Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боряна Калейн сияе след спечеления сребърен медал от олимпийските игри в Париж. Когато се прибира в София след състезания, тръгвайки от летището и стигайки до булевард "България", също сияе. Все едно е стигнала най-любимото си място. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
Боряна Калейн сияе след спечеления сребърен медал от олимпийските игри в Париж. Когато се прибира в София след състезания, тръгвайки от летището и стигайки до булевард "България", също сияе. Все едно е стигнала най-любимото си място. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Надявам се да оправят разбитите тротоари и липсващото осветление, и мен ме е страх, като се прибирам вечер след тренировки

Олимпийската вицешампионка Боряна Калейн донесе сребро от Париж след цели 36 г. без медал за България в индивидуално в художествената гимнастика. Покрай спорта пътува много по целия свят, но един град е в сърцето й.

"София е родният ми град, пазя всички скъпи детски спомени. Когато бях малка, много ми харесваше, че всяка събота или неделя, когато не тренирах, ходехме на Витоша. Всеки път ходехме на различно място там с брат ми и родителите ни. Витоша е много близо до града и е много удобно да се насладиш на красотата . За съжаление, сега, когато съм постоянно в тренировъчен режим и по състезания, нямам възможността да съм толкова често на Витоша, но много би ми се искало да имам повече време, което да прекарвам там.
Понеже съм израснала в "Белите брези" и "Красно село", много си харесвам района около булевард "България". Може на някого да му звучи странно, че си харесвам булевард, но много пъти съм казвала и на родителите си, че всеки път, когато се прибирам от летището, като стигнем и тръгнем по булевард "България", ми става толкова хубаво... Все едно съм си на най-любимото място.

Като видя места като булевард "България" или НДК, от които на много хора може би им е писнало и предпочитат да избягат по паркове и градини, аз ги асоциирам с моето детство, с най-скъпите моменти, които тогава съм прекарвала със семейството си. И ме обзема много хубаво чувство. Не мисля, че където и другаде да отида да живея, ще се почувствам по този начин. Аз наистина никога не съм искала да живея в друг град. Много си харесвам София", разказва Боряна.

Навръх Деня на София тя официално ще бъде обявена за почетен столичанин. И като отговорен млад човек и към своя град, шампионката вижда и неща, които се иска да се подобрят.

"Тротоарите, осветлението и пешеходните пътеки. На първо място би ми се искало да ги има навсякъде и да са в по-добро състояние. Имам чувството, че не се поддържат колкото трябва. Може би в центъра е една идея по-добре, но ако се отдалечим, в другите квартали състоянието не е никак добро. Особено за по-малките улички.

Понякога, когато се прибирам вечер след тренировки, ме е страх да минавам през някои места. Особено ако е зимата, когато слънцето залязва по-рано, аз се прибирам късно от тренировка, сама съм... Не се чувствам комфортно, ходейки по разбит тротоар и без осветление, казва любимката на българите.

"Много хора са ме питали: "Кой ти е любимият град?". И когато им отговоря "София", често ме гледат странно в първия момент. Но да - София е любимият ми град! Има какво да се подобрява, разбира се, но това си е моят град и винаги ще ми бъде най-любимият, завърши Боряна Калейн.

Боряна Калейн Снимка: Найден Тодоров
Боряна Калейн Снимка: Найден Тодоров

Тя отговори специално и в анкетата на "24 часа" за живота в София.

Ето как:

Какво харесвам в София?

- Възможност за добра работа, кариера, обучение.

- Социален и културен живот

Какво още искам да има в моя район/квартал?

- Повече зелени площи; повече паркоместа

Какво не харесвам в София?

- Презастрояването; състоянието на инфраструктура - улици, тротоари, канализация, осветление

Любимо място за мен/семейството в свободното време?

- Просто да се разхождаме в града

Колко често ходите на Витоша?

- 1-3 пъти в годината;

В какво жилище живеете?

- Собствено

Участвате ли в поддържането - почистване, озеленяване, облагородяване, на пространството пред вашия дом?

- Не - просто нямаме такива места

Как се придвижвате в града?

- С градски транспорт и с личен автомобил

За колко време стигате до работа/учебно заведение?

- До 15 минути

Изхвърляте ли разделно отпадъците?

- Не, защото нямам контейнери наблизо

Какво искате да се подобри в административните услуги?

- По-бърза реакция и обратна връзка при подаване на сигнал

Бихте ли се преместили?

Не