Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Християн Мицкоски КАДЪР: Туитър/@MickoskiHM
Християн Мицкоски КАДЪР: Туитър/@MickoskiHM

„Северна Македония е подготвена да изгражда добросъседски отношения, „но когато червените линии са преминати, на българския посланик ще бъде връчен демарш."

Това каза премиерът на страната Християн Мицкоски по отношение на липсата на държавното знаме на РСМ на снимката на президента на страната Гордана Силяновска и българския президент Румен Радев на срещата им в София в петък.

„По-важното е, че Европа и светът можаха да видят кои са истинските намерения на ръководството в София. Те не са вписването на българите в конституцията (на Северна Македония), това е най-малкият проблем, много по-голяма е необходимостта да покажат мускули. В миналото, когато македонското достойнство се унижаваше, това не правеше впечатление, няма повече да правим политика с приведен гръбнак и винаги, когато „червените линии" са преминати ще реагираме. Искаме да изграждаме добросъседски отношения, но добросъседството е двупосочна улица и като такава ние планираме да вървим по нея. Ако някой смята, че ще мълчим и униженията ще продължават, това няма да се случи", заяви Мицкоски в Скопие.

По думите му делегацията на Северна Македония не е реагирала в петък заради трагичния инцидент със загиналите пилоти.

Темата с липсващото на снимката на двамата президенти знаме на Република Северна Македония продължава да бъде сред водещите в повечето медии в страната от петък.

В събота от кабинета на Силяновска изпратиха съобщение, че ще поискат обяснение от българска страна, а вчера медиите съобщиха, че от Министерството на външните работи и външната търговия ще извикат днес българския посланик в Скопие Желязко Радуков.

На 13 септември президентът на Северна Македония Гордана Силяновска, заедно с министъра на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски и на културата и туризма Зоран Лютков пристигнаха в София, за да присъстват на представлението в Софийската опера и балет на операта „Набуко" на Националната опера и балет на Република Северна Македония. Българският президент Румен Радев се срещна с президента на Северна Македония Гордана Силяновска, пише bTV.

"Нека да е ясно, това не беше нито държавно, нито работно посещение и аз се надявам, че в най-скоро време президентът на Република Северна Македония ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения", каза днес Румен Радев, който посочи, че срещата в София е била конструктивна и в добър тон, а той е получил покана за официално посещение в Северна Македония