Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Атанасов Кадър: БНТ
Атанас Атанасов Кадър: БНТ

"Драматични са събитията в ДПС. Етническата основа на партията е проблем на българската национална сигурност и тези процеси трябва да се наблюдават много внимателно. Политическият пейзаж е доста размазан, защото се разцепи "Величие". Фактически е разцепено и БСП. Половината от политическите субекти не са в нормално състояние. Това са факти, които имат голямо значение за предстоящите избори и начина, по който ще изглежда 51-ият парламент", това каза в предаването "Денят започва" по БНТ лидерът на ДСБ Атанас Атанасов

"За еврокомисаря искам да отбележа нещо изключително важно. Това е правомощие на правителството, което е служебно и е оглавявано от висш номенклатурен кадър на ГЕРБ - Димитър Главчев. Нашата парламентарна група внесохме проект за изменение на правилника, за да може парламентът да бъде някакъв вид коректив на този процес за избора на еврокомисар", обясни той. 

Атанасов каза, че няма да обсъжда качествата на Екатерина Захариева, но според него трябва да се търси някаква алтернатива. 

"Висшият орган на държавна власт в страната е парламента и той би трябвало да има роля, когато излъчваме български еврокомисар", обобщи той. 

"Ние имаме предвид определени персони за еврокомисар, но заради тази ситуация, не знам по какъв начин ще реагираме. Днес на лидерско ниво в нашата коалиция ще вземем решение как да действаме процедурно. Даниел Лорер има качествата, но ние трябва внимателно да преценим дали да участваме в този маскарад", каза Атанасов. 

"Темата не е МВР, а предстоящите избори, честен вот, купуване на гласове и манипулации. През последните 20 години купуването на гласове се превърна в задължителна характеристика на изборния процес у нас. Между 5 и 10% от общите гласове са резултат на купуване. Най-разпространеното организирано престъпление в България е купуването на гласове", коментира той смяната във вътрешното министерство. 

По думите му Главчев е можел да потърси широкоспектърна фигура за вътрешен министър. 

"Понякога слушам Главчев как се шегува с тези изключително сериозни неща. Преди да бъде посочен за министър Калин Стоянов, предложението на ГЕРБ за вътрешен министър беше именно Атанас Илков. Много добре си спомням, когато Бойко Борисов каза: Е, добре, като не искате Атанас Илков, вземете това момче от БОП-а", припомни Атанасов. 

"Искахме няколко пъти оставката на Стоянов, защото несъобразно водеше това министерство. Вижда се след всички тези събития, че този човек не е бил безпристрастен", обясни той.