Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ален Делон КАДЪР: Туитър/@PhilippePerez68
Ален Делон КАДЪР: Туитър/@PhilippePerez68
  • Той продаде картини за над 8 млн. евро м.г., часовници от 18-каратово злато, които е носил във филми, пушки, пистолети и костюми от снимачната площадка
  • Искал да остави на децата си пари, а не оръжия. Признава, че рисуването е неговият бог

Между снимките на около 90-те филма, в които участва, Ален Делон, чието състояние е оценено на 200 млн. долара, успява да придобие завидни колекции от изкуство, оръжия, бутилки алкохол и часовници.

"Някои хора купуват коли, но аз предпочитам картини", казва иконата на френското кино, когато преди 17 години пуска на търг част от притежаваните от него шедьоври. И признава, че рисуването е неговият бог, а страстта му е живелият през XIX век френски художник Жан Франсоа Миле.

Други известни почитатели на майстора от Нормандия са нидерландецът Винсент ван Гог и ексцентричният Салвадор Дали.

Актьорът с емблематичните сини очи започва да колекционира изкуство в началото на 70-те години, когато вече се къпе в слава. В един момент в края на кариерата си решава да продаде всичко, защото не понася посмъртните търгове. Искал да остави на децата си пари.

Така миналата година получи над 8 милиона евро от повече от 80 картини.

Най-скъпата от тях

е на Раул Дюфи -

"Заливът на

Сент-Адрес" от 1906 г.,

за която новият собственик е платил повече от 1 милион евро. Дори платното на Йожен Дьолакроа "Арабски кон, вързан на кол" е струвало по-малко - 775 100 евро.

Две рисунки на фаворита на Делон - Жан Франсоа Миле, също са влезли в аукциона. В брошурата са били описани и скулптури - приклекнала лъвица, лъв и пантера - на един от любимите скулптори на Ален Делон Рембранд Бугати.

Негови произведения актьорът е купувал многократно. Но не се колебае да се раздели и с тях. Например когато се жени за Розали ван Бремен, продава почти всичките си съкровища от артиста.

Част от тях консултантите рекламират като изключително ценни и обичани от френския Казанова, защото са „гланцирани" от докосването на ръката му.

През 1969 г. той купува "Бръмбар рогач" на Албрехт Дюрер на
най-високата цена,

плащана някога за

майстор от старата школа

За това разказва консултантът по сделките Бенжамeн Пероне в брошурата към каталога миналата година. Идолът на френското кино е притежавал още "Рицарят, смъртта и дяволът" на същия художник. Децата му я смятали за негова, защото живописецът има същите инициали като баща им.

Ален Делон е придобил и картини, които за времето си са смятани за дело на Рембранд и Рубенс, но впоследствие се оказва, че са много добри копия на техни ученици. Например "Христос на кръста" е възприемано като излязло от четката на Рубенс и е купено от емблематичния френски актьор през 1976 г. Но изследванията в последните години оспорват произхода му. Това според Питър Шатборн, почетен ръководител на Рийксмузеум в Амстердам, не намалява стойността на платната.

В последните 17 години Делон се разделя не само с картините си, но и със своите часовници, оръжия и вина. За всички тези сделки избира един посредник - Пиер Корнет дьо Сен Сир. И докато платната са ценни заради авторите си,

продадените през 2014 г.

стари оръжия

носят личен отпечатък.

Между тях е пушка "Уинчестър", модел 1892, 30 калибър, подарена му от Стив Маккуин. С нея той стреля в американския хитов сериал от 80-те години "Издирва се: Жив или мъртъв". Първоначалната ѝ цена беше между 2000 и 3000 евро, но крайната - 19 000. Освен нея актьорът се раздели с пистолет "Колт фронтие 1873", използван от него в уестърна от 1971 г. "Червено слънце". На финала той струваше 8600 евро.

Най-ценното оръжие на търга преди 10 години е рядка двуцевна пушка – Holland .465 калибър, оценена на 40 000 евро. Сред останалите предложени на аукциона предмети са костюмът на Делон като капитан Пол Метран в "Конкорд... Летище '79", както и филцова шапка със стоманена катарама, която е носил в "Завръщането на Казанова".

Въпреки че се зарича приживе, че никой няма да види посмъртна разпродажба на съкровищата му, през февруари тази година стана ясно, че Ален Делон е съхранявал 72 огнестрелни оръжия в дома си. Все още няма яснота дали е щял да ги обяви на търг. Единствено стана известно, че няма разрешение за тях.

2 години преди да се раздели с емблематични свои притежания, Ален Делон предлага и около 100 часовника за продажба в Хонконг. Целта му е била да привлече азиатски купувачи. Най-специалният артикул е от марката "Картие" с гравирани на гърба инициали на актьори и 18-каратово злато. Каишката е бяла, от крокодилска кожа. Носил го е през лятото, защото намирал, че контрастира със слънчевия загар. В крайна сметка новият му собственик го придоби срещу 55 000 евро.

Вторият екземпляр на "Картие", който бе продаден, също има личен отпечатък от Ален Делон. Слагал го е във филма "Полицаят". Той е класически модел, по-заоблен.

В списъка са още няколко вида от същата марка с бяло и жълто злато, както и "Пиаже" от бяло злато. В брошурата са предложени още няколко хрономата "Брейтлинг", един от които е вдъхновен от първия модел през 40-те години. Не липсват и часовници от популярната марка "Ролекс".

Един от най-важните е Audemars Piguet Royal Oak Jumbo, който Ален

Делон носи на китката си

във филма от 1976 г.

"Като бумеранг",

в "Дума на ченге" през 1985 г. и в "Не будете ченге, което спи" през 1988 г. Крайната цена на бижуто излезе близо 70 хиляди евро. Купувач е азиатец.

В Далечния изток филмите на френския Казанова са изключително популярни. Това става ясно и от факта, че китайски колекционер изкупи голяма част от 1000-та бутилки вино от запасите на Делон. Общата им цена е 250 000 евро. Дун Гуо е медиен магнат от град Шенжен. С очила с дебели рамки седял на първия ред и постоянно вдигал пръсти в знак, че е готов да даде по-висока цена, разказва Ройтерс.

Днес, след смъртта на иконата на френското кино, вероятно негови вещи ще се търгуват още по-скъпо, въпреки нежеланието му колекциите и притежанията му да бъдат предлагани посмъртно на тъ