Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Кашмирският магьосник вижда с "окото на ума" и върви по огън. Определян е за "осмото чудо на света", но и е подозиран за измамник

Кара колело по „Бродуей" в Ню Йорк, докато очите му са покрити с бучки тесто, дебели тампони памук върху тях, няколко слоя марля и превръзки, стегнати около главата му, така че само ноздрите му са открити. С толкова старателно прикрити очи чете всичко, с което някой дръзва да го предизвика. А отново с превръзка на очите сваля консерви от главите на деца с пистолет за пелети. Публиката е изумена, но... затаете дъх. Въглените пламтят в червено, жаравата е с температура 426 градуса по Целзий, каквато е измерена на слънчевата страна на Меркурий. Той прави първата крачка и не трепва, после още една и още една - голямата слава е негова. Светът повтаря името му отново и отново. Куда Букс, кашмирският магьосник - човекът с рентгеновите очи, който върви по огън.

Не е сън, не е сън. Мечтата на малкия Худа Бухш (под това име е известен в Пакистан) се е сбъднала. Пътят му го среща с писателя Роалд Дал, който описва живота му в статия за списание Argosy, а впоследствие, вдъхновен от подвизите му, създава "Чудната история на Хенри Шугър". Днес книгата придобива нова актуалност, след като бе адаптирана в късометражния игрален филм със същото име на Netflix, спечелил "Оскар" тази година. Но малцина знаят за истинския герой, който е в основата на всичко.

Куда Букс
Куда Букс

Целия материал четете в списание "Космос"