Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентина Георгиева с треньора си Филип Янев в легендарната зала "Берси". СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Валентина Георгиева с треньора си Филип Янев в легендарната зала "Берси". СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Аз съм Лъв, за мен няма невъзможни неща, каза новата ни звезда в спортната гимнастика, записала мечтан олимпийски дебют след тежката контузия

Навръх 18-ия си рожден ден новата звезда на българската спортна гимнастика Валентина Георгиева си направи подарък с изключително представяне на нейния коронен уред - прескок, в дебюта си на олимпийски игри. Финал за България в спортната гимнастика при жените след 32 години! След 18 месеца възстановяване от тежка контузия Валентина показа волята си на най-големия спортен форум.

"Усещането е неповторимо. Не съм си представяла, че ще навършвам 18 години на олимпийските игри - с дебют и много достойно представяне. Емоциите все още бушуват много и не знам какво да кажа. но това е мечта за всеки един човек. Първият голям подарък, който получих, е всъщност това, че си тръгнах от постелките без болежки, без никакви проблеми и съм здрава. Резултатът от двата прескока също е голям подарък. Пожелах си да съм здрава и съм здрава. Това е най-големият подарък", каза Валентина Георгиева пред "24 часа".

Но кои ли са другите подаръци от живота, които си пожелава едно младо и талантливо българско момиче, което може, иска и мечтае? "Пожелавам си - както аз така и семейството ми, приятелят ми, приятелите ми, да сме здрави. Пожелавам си много успехи в професионален план. Да имам добра работа, в която да мога да помагам и на хората. И да създам семейство", споделя Валя. 

В навечерието на олимпийския си дебют тя не е чакала да стане полунощ, за да си пожелае нещо за рождения ден. А и състезанието й започваше в 9,30 сутринта, което предполага ставане почти по тъмно, пътуване от олимпийското село до "Берси", загрявка... И скок към мечтите. 

"Даже заспах в 10,30 вечерта, тъй като знаех, че по-скоро трябва да почивам, тъй като не дойдох тук да празнувам рожден ден. Дойдох за това, за което съм се подготвяла цял живот - една година състезания и отделно година и половина възстановяване от контузията", каза Георгиева. 

Когато направи и втория си прескок от квалификациите пред пълните трибуни в легендарната зала "Берси", Валентина вдигна ръце, след което се хвърли в прегръдките на треньора си Филип Янев. "В моята глава беше: "Край, свърши. Последният напън мина. Скочи, здрава си, всичко е наред". Господинът ми каза: "Върхът си, браво". В главата ми беше каша. Треперех цялата, защото емоциите постепенно започнаха да излизат. Не можех да повярвам, че съм тук. Просто чакахме оценката", описва момента тя. 

Има какво да ни каже и за характера. Защото скъсана кръстна връзка и увреден менискус в изключително тежък спорт като спортната гимнастика са основателна причина, която може да откаже всеки от големите цели. На не и нея. 

"Хората не трябва да се отказват, трябва да преследват и постигат целите си. И когато си наумиш нещо, да няма нещо, което да те спре. Може би при мен е и защото съм такава зодия, аз съм Лъв. За мен няма невъзможни неща. Щом някой го е правил, и аз ще го направя", завърши Валентина Георгиева. 

Прекрасната Валентина Георгиева заслужи финал на прескок на олимпийските игри в Париж - първи за България в спортната гимнастика при жените от 32 години! Направи го на рождения си ден. Финалът се официализира малко преди рождения й ден да свърши. Но след като самата тя направи всичко, за да го заслужи, говори пред Найден Тодоров за "24 часа" - за паметния ден и за мечтите след него.

Posted by 24 часа on Sunday 28 July 2024