Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-големият ресторант за олимпийците побира 3200 души.
СНИМКА: АРХИВ
Най-големият ресторант за олимпийците побира 3200 души. СНИМКА: АРХИВ
  • Домовете за спортистите - от рециклирани материали, поддържат 6 градуса по-ниска температура

За построяването на 40-те блока в олимпийското село в Париж са използвани иновативни техники, нисковъглероден бетон и рециклирани материали.

Площта на олимпийското село е проектирана така, че да бъде годна за климатичните условия през 2050 г. - със зелени площи, растителност по улиците, балконите и покривите, система за пречистване на отпадъчните води, така че да се използват за напояване, охлаждащи подове и троен стъклопакет. Цялата конструкция е предвидена да гарантира температура поне с 6 градуса по-ниска от външната за спортистите и следващите обитатели.

Първоначалната идея беше стаите да няма климатици,

така че делегациите поръчаха около 2500 преносими устройства за охлаждане на спортистите от страх високите температури да не попречат на постиженията им.

Състезателите ще се придвижват с 55 автобуса до мястото за тренировка или за самата надпревара. Те са електрически, тъй като олимпиадата има амбициите да е най-зелената от всички досега. Временна соларна батерия на покрива на автостанцията ще осигурява зареждането на автобусите.

Токът за 94 от апартаментите ще идва от слънчева електроцентрала, инсталирана на 400 квадрата в Сена. И това не е всичко зелено в подготовката. Част от обзавеждането се състои от рециклирани материали - пуфове от парашутен плат, маси от перца за бадминтон, картонени седалки, легла, столове и дивани от метални заграждения. След финала на игрите всички тези мебели ще бъдат отново използвани, като бъдат дарени на асоциации или ще бъдат рециклирани отново.

Стаите за спортистите не са само двойни, има и апартаменти за до осем души. По-малките са с площ от 12 квадрата. Доставени са 345 000 мебели. Поръчани са 4 вида матраци с различна плътност на пяната и желаещите ще могат да ги сменят. За по-високите има как да бъдат удължени с 30 см от класическите 200 на 90 см.

Новото, което предлагат французите, е детска зона,

където спортистите ще могат да доведат своите малчугани и да прекарват вечерите си заедно. Мястото е оборудвано с маса за повиване на бебета, кът за кърмене, кът за игра и място за семейни събирания.

Селото има всичко, което е необходимо за комфорта на състезателите, техните семейства, треньори и помощен персонал, както и журналисти - общо 14 500 души.

Разполага с множество ресторанти, като основният побира 3200 души - най-големият в света. Ще сервират около 40 000 куверта на ден. За спортистите ще се готви с местни и сезонни продукти по 500 рецепти. За вкуса им ще се грижат 200 готвачи. Производителите се намират в околностите на Париж. Например картофите идват от село на 30 км.

За да се намали употребата на пластмаса,

ресторантите ще използват само екобутилки. Със същата цел из селото са инсталирани 200 диспенсъра за напитки.

Тъй като спортистите и екипите им ще прекарат няколко седмици в Париж, помислено е и за чистотата им. Над 600 перални в 12 огромни помещения са монтирани само за състезателите и екипите. Изчислено е, че барабаните им ще се завъртят около 60 000 пъти.

Така изглеждат двойните стаи в олимпийското село, които са поне 12 квадрата, но има и апартаменти за до 8 души.
СНИМКА: ГЕТИ
Така изглеждат двойните стаи в олимпийското село, които са поне 12 квадрата, но има и апартаменти за до 8 души. СНИМКА: ГЕТИ

Ако поискат да си направят прическа, маникюр или козметична процедура, няма да има нужда да излизат извън селото. За красотата им са предвидени 20 салона с различни услуги. Шеф на цялата зона е коафьорът Рафаел Перие, а неговите помощници ще са над 10. Каталогът им съдържа различни прически, специално предвидени за спортисти.

След това могат да се отпуснат в зоната за забавление. Тя е на 800 квадрата и включва голяма слънчева тераса, място за почивка с кафе и седалки за масаж, джаги и други игри, екрани за наблюдаване на състезанията.

За да се подготвят за тях, им е построен фитнес на площ от 3000 кв. метра. В него има 100 уреда и общо 350 елемента за тренировка.

Автомобил, обсипан с множество талисмани Фриж, рекламира игрите.
СНИМКА: ГЕТИ
Автомобил, обсипан с множество талисмани Фриж, рекламира игрите. СНИМКА: ГЕТИ

Ако на някого му стане лошо, има кой да се погрижи за здравето му. В селото е построена поликлиника на площ от 3500 кв. м. Към нея има аптека, лаборатория за кръвни проби, спешно отделение, зони за физиотерапия, дерматология, АГ процедури, кардиология и офталмология. Плюс 18 ледени бани, които са идеални за възстановяване на организма след тренировка, както и за мобилизиране на силите преди състезание.

Подготовката е привършила, остава само любителите да се насладят на самите състезания, постиженията и раздаването на медалите.

Така изглеждат олимпийските медали, които ще получат най-добрите.
СНИМКА: ГЕТИ
Така изглеждат олимпийските медали, които ще получат най-добрите. СНИМКА: ГЕТИ