Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руснак показва пленени български боеприпаси на тази снимка от канал в Телеграм
Руснак показва пленени български боеприпаси на тази снимка от канал в Телеграм
  • Остават в действие схемите за износ на  оръжие, разработени през 2022 г., за да се заобиколи Корнелия Нинова
  • Полша, Румъния и Чехия активно купуват български снаряди от съветски образец, за да ги доставят на Киев
  • Сериозни сделки има с близките на Москва Демократична република Конго, Нигер и Буркина Фасо

6,6 милиарда лева е печалбата на България за първите две години на войната на Русия срещу Украйна. Като това са само приходите от продадено оръжие.

Това стана ясно, след като след 2-годишно прекъсване най-сетне служебното правителство на Димитър Главчев отново представи пред парламента доклад за търговията с оръжие и стоки с двойна употреба за изминалата 2023 г.

В предните две години такива доклади не бяха представяни,

а за обемите на оръжейната търговия се съдеше по откъслечни справки на министрите на икономиката и журналистически разследвания. Основната причина бе уж наложеното от Корнелия Нинова (тогава министър на икономиката в правителството на Кирил Петков) вето върху продажбата на оръжие за Украйна.

Разследване на “24 часа” тогава установи, че от избухването на войната на 24 февруари до края на 2022 г. през схеми с Полша, Румъния и Чехия в българските оръжейни фирми са влезли 3,3 млрд. лв. Подобни заобиколни пътища бяха използвани от българските оръжейни заводи и в периода 2014-2019 г., за да се доставят оръжия за войната срещу “Ислямска държава” в Близкия изток.

През 2023 г. с крайна цел Украйна са осъществени

сделки за още поне 3,3 млрд. лева,

става ясно от внесения сега в парламента доклад на междуведомствената комисия за контрол на търговията с оръжия.

Българските заводи отново продават на съюзници от НАТО и ЕС, които служат за посредници при оръжейните доставки за Украйна.

Пряко за Украйна са изнесени оръжия на стойност едва 12,5 млн. евро

Били са поискани разрешения за близо 23 млн. евро, но не всички оръжейни сделки, които е разрешило правителството, се осъществяват в рамките на годината.

При боеприпасите 10,8 млн. евро е стойността на продадените пряко на Украйна, за още 1,8 млн. евро са реализираните сделки с дронове и оборудване за тях.

За сравнение през Полша за Украйна са минали български оръжия на стойност близо 783 млн. евро.

Полша е държавата, която най-активно купува българско оръжие според официалния доклад. То обаче е предназначено изцяло за Киев. От началото на войната, отново заради политическите обструкции на Нинова, българските власти си затварят очите и

не изискват да се декларира краен получател

на оръжието, както “24 часа” разкри.

Почти целият обем на оръжейните сделки с Полша е с боеприпаси, реактивни снаряди и бомби. Българските заводи все още произвеждат основно боеприпаси от старите съветски калибри, каквито самата Полша не използва, след като в последните 10 години изцяло превъоръжи армията си по натовски стандарти.

Полша е купила от България и стрелково оръжие на стойност над 37 млн. евро, става ясно от доклада, представен от правителството на Димитър Главчев.

С покупки за над 428 млн. евро, главно на снаряди и припаси за РПГ, Румъния се нарежда като втори по големина клиент за българската оръжейна промишленост. Фирми от северната ни съседка бяха вторият канал след полския, по който BG компаниите изнасяха за Украйна, докато на власт бе правителството “Петков” на четворната коалиция.

През Румъния са минали и оръжия като пистолети, автомати и гранатомети на стойност над 53 млн. евро.

На трето място сред клиентите на оръжейните ни заводи с оборот от над 240 млн. евро е Чехия. Тя обяви своя специална инициатива да изкупува снаряди от държавите от ЕС и да ги предава на Украйна.

На четвърто и пето място сред клиентите на заводите ни се нареждат съответно Великобритания със 152 млн. евро и

САЩ със сделки за над 100 млн. евро

И двете ни съюзнички в НАТО са най-големите донори на въоръжение за Украйна. Сделките отново са преди всичко със снаряди от съветските калибри и припаси за РПГ. През миналата година САЩ сключиха с България и договор за производство на снаряди с калибър 155 милиметра, с каквито стрелят натовските оръдия. Общата му стойност е над 400 млн. долара, но реално все още не е реализиран изцяло, тъй като мощностите в България за производство на такива боеприпаси са все още малки.

Джавелин (на преден план) и български гранатомети "Булспайк" до него на бойното поле в Украйна.
Джавелин (на преден план) и български гранатомети "Булспайк" до него на бойното поле в Украйна.

Реално към Украйна през миналата година е насочено повече от половината изнесено от България оръжие, става ясно от доклада на правителството.

Общият обем на сделките за 2023 г. е бил за 2,2 млрд. евро, а над 1,6 млрд. евро са тези с краен получател Украйна. Като само изнесените снаряди са на стойност над 1,1 млрд. евро.

Реално обаче България печели от войната на Русия срещу Украйна не само като продава оръжие на Киев, макар и през посредници. Според източници от бизнеса българско оръжие и боеприпаси стигат и до Русия, отново през посредници. Най-често това били държави от Африка, които са под силно руско влияние.

Най-големият клиент на българско оръжие в Африка е Демократична република Конго. През миналата година там официално са доставени автомати, РПГ-та и снаряди за 46,6 млн. евро. Още от 2018 г. Демократична република Конго и съседната Централноафриканска република попаднаха под силното влияние на Русия.

Там имаше части на частната армия “Вагнер”,

а след смъртта на собственика ѝ Евгени Пригожин мястото им бе заето от създадения от Владимир Путин Африкански корпус.

Голям клиент на българските оръжейни заводи през миналата година с оборот над 7 млн. евро е била и Буркина Фасо - друга от държавите в Африка, които поддържат близки връзки с Москва. И тук основният асортимент са стрелково оръжие и боеприпаси.

Над 4 млн. евро за българско оръжие е дала и трета африканска страна от орбитата на Русия - Нигер.

Дали тези сделки са наистина предназначени за африканските страни, или доставките отиват към Русия, е трудно да се докаже. Пред държавата те очевидно са декларирани с краен получател в Африка. Миналия месец САЩ

санкционираха българска фирма - “Фрешвейл”, защото през посредници е продавала дронове на Русия въпреки международните санкции. Компанията е доставяла на Москва и ракети и други нападателни оръжия, твърди американското разследване. Фирмата е регистрирана в България, но реалният ѝ собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов.