Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕСИСЛАВА РАДЕВА
ДЕСИСЛАВА РАДЕВА
  • Като пиар тя знае как да предизвика интерес, носи ореола на президента и не е истерична, казва Диана Дамянова
  • Ако беше само човек от тв екипа на Слави Трифонов, нямаше да ѝ обръщат внимание - сега я четат хора по потници, за да наранят и уязвят Радев, смята Нидал Алгафари
  • По стил прилича на Карла Бруни, Мелания Тръмп и йорданската кралица Рания, виждат я експерти

Десислава Радева от 8 години поддържа силен интерес към себе си. Независимо дали ще държи съпруга си за ръка, ще пуска рок, прави загадъчен коментар или шега в социалните мрежи, дали ще заклейми предатели, ще облече тоалет на известен дизайнер или ще изчезне за известно време, тя все е в центъра на вниманието.

Последно публикува виц за рождения си ден и в сайта на “24 часа”; материалът привлече около 160 000 читатели.

На какво се дължи този интерес - харесват ли я хората, или по български искат да имат сламка срещу какво да роптаят и кого да мразят? Експертите не са категорични доколко сънародниците, които следят изявите на Радева, са нейни фенове или недоброжелатели.

“Фифти - фифти са. Една част са хейт вюъри, като хейтът няма нищо общо с това, което тя казва. - смята имидж мейкърът Диана Дамянова. - Останалите са съзнателни читатели и искрени фенове, които искат да чуят какво мисли президентската съпруга.”

Същото смята и пиарът Петя Костадинова: “Не можем да твърдим със сигурност дали повечето българи симпатизират на Радева, или не. Нейните действия, тоалети или изяви са важни за част от сънародниците ни, защото така чувстват една специфична близост до властта. Наблюдавайки семействата на политиците, част от българите решават и кого да подкрепят на избори.” Затова

и мълчанието, и говоренето на Радева са важни дори за политическите опоненти на президента.

Вече почти година на първата дама слухове приписват стопирането на евентуален политически проект на държавния глава. През януари и февруари сякаш бе въпрос на дни той да се идентифицира с движението “3 март” в очакване да сложи ред в подивялата политичечска фауна. После взеха да свързват Радева и с успокояването на властовите амбиции на хора от неговия екип, и в иначе обективната прогноза, че нова партия би имала успех само с Радев начело, но едва след края на втория президентски мандат,

Председателят на Центъра за анализ на кризисни ситуации доц. Александър Христов смята, че Десислава Радева успява да привлече общественото внимание със своята ярка индивидуалност, много по-изразена, отколкото на други съпруги на политици. Тя има силно присъствие в социалните мрежи.

Според Диана Дамянова 4 са елементите, които правят Десислава Радева толкова популярна.

Първо, президентшата е професионалист пиар и знае как да предизвика интерес. Това си личало силно. Умеела да общува с хората и майсторството ѝ се отплащало. “Като изключим няколко гейта от началото на тяхното “царуване”, тази дама не е попадала в клопката на компроматите и злоупотребата с власт. Носят се всякакви слухове, но тя се опази”, категорична е Дамянова.

Вторият факт, заради който хората се интересуват от Радева, е, че носи ореола на президента. Той събира малко над 50% одобрение по данните на социолозите и ако първата дама не направи скандален ход, рейтингът му се предава и на нея. А Десислава не проявява склонност към скандали.

Третото е, че не е истерично популярна като рок звезда или актриса и така става симпатична на част от българите. “На мен също. Предполагам, че съм представителна извадка от българския народ”, допълва Дамянова.

Четвърто, българинът се е разсърдил на традиционните медии и ползва много повече социалните, а президентшата общува главно там. Като цяло добре се възползва от комбинацията от всички изброени елементи, за да поддържа имиджа си.

Според друг пиар - Нидал Алгафари, няма начин Радева да угоди на всички. Но за разлика от Дамянова и Костадинова той е убеден, че отношението на хората към Радева се дължи главно на мястото на съпруга ѝ във властта: “Ако тя беше само Деси, която преди време работеше в телевизионния екип на Слави Трифонов, никой нямаше да ѝ обърне внимание. Сега я четат, за да могат да наранят и уязвят г-н Радев.

Докато тя е негова жена, ще е интересна и ще чува всякакъв вид саркастични коментари и дори обиди. Немалка част от обществото са хора, които стоят зад компютрите по потници до над пъпа над бирения корем, а жените - с ролки на косите. Но смятат, че са много повече от г-жа Радева и се чудят как да я уязвят, защото не са на нейното ниво.”

Всички тези наши сънародници според Алгафари се изживяват като стожери на етиката, естетиката, патриотизма и последна инстанция за всичко. Пиарът смята за голяма грешка на обществото, че позволява хейта и пошлия сарказъм към известни личности и към семействата на по-изявените политици.

“Спомняме си за г-жа Евгения Банева, Дарина Павлова и кого ли още не

- допълни Алгафари. Същото е и с Радева. Хората като цяло не я харесват и се започва един омагьосан кръг - ако напише нещо, ще злословят, че е лошо, защото си го е позволила. Ако не, ще питат защо се крие.”

Истината е, че досега не сме имали президентша, която да е била толкова активна в комуникацията с хората. Според Петя Костадинова Десислава Радева иска да е публично известна, но няма институционална роля и затова провокира вниманието чрез постове в социалните мрежи. Целта е да се хареса на феновете си.

“Тя е добра (не)първа дама - добавя Диана Дамянова. - Не е от тези, които се крият или не приемат позицията, в която са, каквато беше Юлияна Плевнелиева, не се опитва да гради собствен имидж. Държи се сравнително скромно. Комбинацията, че има право да изглежда много важна, но не го прави по дразнещ начин, събира симпатии.”

Десислава Радева се изгради като човек с по-ярко присъствие и заради личностните си характеристики, и заради гражданските си позиции, но и като

противовес на съпругата на предишния президент,

чието нежелание за публичност беше легендарно, смята Александър Христов. Съпругата на президента има различен профил от жената на Кирил Петков - Линда. Тя също бе интересна на сънародниците ни като чужденка, занимаваща се със сладкарство, и това е симпатично.

“Но тя има една по-битова професия. Споделя предимно тортите и сладките изделия, които произвежда, моменти от живота на семейството и не заема позиции от обществения и политическия живот - смята Христов. - Това е по-необичайно и създава интерес към нея.”

Според пиара шанс за Радева е, че мандатите на съпруга ѝ съвпадат с бума на социалните мрежи - нещо, което предишни съпруги на президенти не са виждали. Антонина Стоянова също беше активна, но много не говореше публично, трябваше да отиде на събитие и да се положат усилия. Докато Десислава Радева има желание за публичност.

Жените на останалите държавни глави след 1990 г.

малко или много са били в сянката на мъжете си,

така че също не могат да се сравнят с настоящата.

Според Нидал Алгафари в началото на мандата на президента Георги Първанов (2002-2012) е имало опити за дискредитиране на съпругата му Зорка, но те са били парирани в началото. Самата г-жа Първанова според приятелите им е изключително харизматична, интелигентна, с чувство за хумор и не така “партийно” стегната като Първанов. Тя обаче не се появяваше често с мъжа си, не търсеше съвети от дизайнери и не се стремеше към видима роля като Радева.

“Хората, които отговарят за публичния образ на сегашния президент, не са си свършили работата. Трябвало е да овладеят нещата”, добави Алгафари.

С българските съпруги на държавни глави очевидно Десислава Радева не си прилича. Затова пък пиарите намериха сходство между българската президентша и други съпруги на политици в света.

Александър Христов уподоби присъствието ѝ с това на жената на предишния френски държавен глава Никола Саркози - Карла Бруни. Но според него Радева е доста по-сдържана заради спецификата на институцията в България. Хората виждат една много различна жена на президент от Юлияна Плевнелиева.

Петя Костадинова пък вижда подобие между стила на обличане на Десислава Радева с този на Мелания Тръмп и йорданската кралица Рания. Така цели да бъде популярна като тях и да е актуална. Освен това тя често изказва и постове на ръба между политиката и живота.

Дали обаче това означава, че има амбиции за нещо повече?

“Трансферът в политиката не става лесно - обяснява Диана Дамянова. - Дори в Америка не се получи (с Хилари Клинтън - б.р.). Много хора се опитват да го направят, профукват добрия си имидж и стават черни овце. За тази роля се искат други качества, които Десислава Радева може и да умее, но не ги показва.”

Подобно е мнението и на Александър Христов: “Трябва да видим повече нейни действия, за да стане ясно дали може да бъде харизматична и да увлича и влияе върху мнението на хората”. Но според него ако президентът наистина има намерение да направи политически проект, както се спекулира, би било абсурдно жена му да кръстоса публично шпага с него в полза на друго формирование. Това би било пагубно и за двамата.

Истината е, че никога досега с нито едно свое действие или изява Десислава Радева не се е опитала да бъде конкуренция на съпруга си. Независимо от това всяка нейна стъпка ще продължи да предизвиква интереса и на тези, които я харесват, и на тези, които не са ѝ фенове.