Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази снимка възмути фейсбук миналата седмица.
Тази снимка възмути фейсбук миналата седмица.

Само за 1 г. в България е внесен райски газ за 18 милиона балона, дишат го масово деца, а вече и родителите им

Дните буквално парят в разгара на летния сезон. На главната улица в Созопол гъмжи от туристи и родители с деца. Алеята е препълнена със сергии и ресторанти. На една от масите в заведение за хранене стои млада двойка, между тях е бебето им в количка. На масата липсва храна, но до младата майка стои флакон с райски газ.

Родителите ентусиазирано лапат балон

и вдишват силно, докато детето си играе със запалка в бебешката количка. Балоните обаче не са за забавление на детенцето. Пълни са с райски газ.

Снимката е отпреди няколко дни и отприщи огромно възмущение  в социалните мрежи, след като беше публикувана в големите групи. По този повод майката написа във фейсбук и своята позиция:

Бебето е много малко. Разбирам хората, които са се възмутили. Но това за мен е един балон, който те кара да се смееш за 15 секунди, и не мисля, че е толкова страшно, колкото го изкарват. На ден в България има страшно много мъже и жени, които пият и се карат, и правят какво ли не пред децата си. А моето дете е видяло как надувам един балон. Младата майка съвсем не е единствената, която си е купила без проблем и диша райски газ на публични места. Нищо че продажбата му на непълнолетни е забранена, както и на закрито. Очевидно няма санкции, които да спрат процъфтяващата търговия с райски газ у нас.

Всъщност тя не е спирала. Нито законът, нито акциите на регионалните здравни инспекции и полицията, нито вредите за здравето плашат търговците и клиентите. 

В повечето случаи млади момичета продават веселите балони, някои са под 18 г. 

СНИМКА: ТОНИ ЩИЛИЯНОВА
В повечето случаи млади момичета продават веселите балони, някои са под 18 г. СНИМКА: ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Точно преди  2 години “24 часа” пръв разказа, че балони с райски газ се продават по дискотеки, нощни клубове и централните алеи на морските ни курорти. Нещо повече - родители сами ги набавяха за партита на децата си, за да мине купонът в целия му блясък. След публикацията от 23 юли 2022 г.  последва лавинообразна реакция от държавните институции и експерти, включиха се телевизиите, лекарите и притеснените родители. Три дни по-късно държавата се зае да решава проблема, отлаган поне от 8 г.

Първа забраната на райски газ поиска омбудсманът, тогава Диана Ковачева. Корнелия Нинова - по онова време вицепремиер, разпореди масови проверки по заведения, а парламентът изненадващо единодушно гласува промените в закона.

Години по-късно институциите продължават да проверяват заведенията и в тях нарушения не се откриват. Но кой знае как в същото време момичетата с веселите балони заработват минималната работна заплата за няколко часа.

Търговците не се стряскат особено от глобите, записани в закона - при първо нарушение от 800 до 1500 лв., при повторно - от 1500 до 3000 лв., а за едноличен търговец или юридическо лице - от 3000 до 6000 лв. При повторно нарушение - от 5000 до 12 хил. лв.

Само в последната седмица се появиха няколко снимки във фейсбук на деца, които дишат райски газ. Една от тях е на две момичета в градската градина на Перник. Минувачите и светлото време не пречат на ученичките да се заливат от смях.

След скандала с майката и бащата в Созопол се появи и друг кадър. Деца се къпят в морето, а вместо топки за игра държат по един балон. Снимката е направена от плажуващ.

Търсенето на веселите балони се е увеличило лавинообразно,

а от тях освен подрастващи вече вдишват и родители.  И ако децата нямат нужния житейски опит и информация, е чудно как 15-те секунди веселие блокират мозъка на майки и бащи, които очевидно не се замислят за възможните дългосрочни последствия от честата му употреба - парализа, стерилитет и много други. В световен мащаб вече са отбелязани няколко такива случая. 

Над 18 000 флакона райски газ бяха иззети при полицейски проверки по морските курорти.
Над 18 000 флакона райски газ бяха иззети при полицейски проверки по морските курорти.

Ситуацията е същата, нищо не се е променило. Излизам на главната улица в Слънчев бряг и момичетата с флаконите са там. Дори не знаех, че е забранено, коментира туристка пред “24 часа”. Наша проверка показа, че продажбата на райски газ продължава и в столичните заведения. Въпреки забраната да се използва на закрито дискотеки, барове, а дори и заведения за хранене предлагат опасната екстра. В заведение репортер на “24 часа” видя момиче, което освен цветя продава и от “веселите” балони.

 

Роза за дамата или балон?, закачливо пита красивото момиче. А цената и на двете е една и съща - 10 лв. Девойката признава -

балоните са по-предпочитани от цветята:

С пълен флакон рядко се прибирам, но с останали цветя - почти винаги.

Търговията с райски газ не се е променила и в онлайн мрежата. В някои сайтове се предлагат след потвърждаване на пълнолетие, което лесно може да се преодолее дори от деца на 13 г. Доставката е светкавична.

След последните скандални снимки и обилната информация за масова употреба на райски газ, особено по морето, полицията в Бургас проведе акция тази седмица. А темата се върна в парламента наред с трусовете в партиите и неясното бъдеще на мандатите за редовна власт. По темата в Народното събрание бяха извикани здравният министър, който контролира продажбата на райски газ, и вътрешният, който следи да не се продава на непълнолетни. От отговорите им стана ясно, че за последните 2 г. е имало 24 000 проверки и само 32 акта за административни нарушения. Само за последната година в България са внесени над 129 хил. кг райски газ, което означава 18 милиона балона за страната, в която живеят 6 милиона души, пресмята депутатката Катя Панева от ПП-ДБ.

Група народни представители предложи решение, с което райският газ да бъде включен в списъка с наркотичните вещества и разпространението му да се криминализира, както е във Великобритания и Франция.