Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Комбинацията от бактерии може да насочи специалистите към извършителите на престъпления.
СНИМКА: ГЕТИ
Комбинацията от бактерии може да насочи специалистите към извършителите на престъпления. СНИМКА: ГЕТИ

В тялото на всеки човек и по него има уникален набор от микроби. Те са специфични и могат да останат дълго време и дори да се прехвърлят върху други хора, пише сайтът "Конвърсейшън". Чрез тях криминалистите могат да разкриват престъпления.

С това се занимава съдебната микробиология, която ги използва за идентифициране на мъртви тела, за да се разбере колко и от какво са боледували, за определяне на причините и начина на смъртта, колко време е минало от последния им дъх и откъде идват.

Микробиомът на хората може да се задържа и върху непорести повърхности, напр. стъкло. Експеримент показва, че следи от бактериите на мъртъвци са останали и 16 години след замразяването им и по тях става ясно как са починали. Съдържат дори данни за настинките на конкретния индивид.

По дрехите също се съдържа информация за микробите на човека, който ги носи. Те освен това могат да покажат данни за пола, професията, дохода, социалния статус, културната или религиозна принадлежност, както и улики за начина на смъртта. И това е значителна крачка напред в разкриването на престъпления.