Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Запрянов Кадър: БНТ
Атанас Запрянов Кадър: БНТ

"НАТО не е пряк участник и няма да бъде във войната на Русия с Украйна. Но ще продължи да помага и да зачита позицията на Украйна. Това ще бъде потвърдено във Вашингтон", това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в предаването "Денят започва" по БНТ. 

В четвъртък президентът Румен Радев отказа да представлява страната ни на срещата на върха на НАТО, която ще започне на 9 юли във Вашингтон. Така делегацията ще бъде водена от служебния премиер Димитър Главчев

"Суверенно право е на президентът да откаже да присъства на срещата. Не е проблем отсъствието му, много страни ще бъдат представени от министър-председателите", каза още министърът. 

"Ние помагаме на една жертва по законите на международното право. Българските граждани няма защо да се притесняват. Цялата помощ, която сме дали досега, не е безвъзмездна. Около 7 млн. евро ще ни бъдат върнати обратно", уточни министърът. 

По повод позициите на Румен Радев за Украйна той каза: 

"Мирният изход е Русия да се върне да спазва международното право. Ако оставим големите държави да решават по военен път диспута с по-малките държави, отваряме пътят на войната".