Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възстановка на лицето на царя-жрец от гроб 43.
Възстановка на лицето на царя-жрец от гроб 43.
  • Тя дава началото на първата и най-бляскава цивилизация на Стария континент, която до днес изумява с технологии, развити 1000 години преди бронзовата ера
  • След това щафетата е поета от най-просветените и ориентирани към науката траки, талантливо ръководени от верния на Александър Велики Лизимах

Видеото, в което френският президент Еманюел Макрон посочи на първо място Варна сред топдестинациите в Европа, които препоръчва да бъдат посетени, се оказа суперсензация. Тя обиколи земното кълбо за минути и мнозина по света се запитаха защо „златният" му пръст се спря именно на този град в една от най-малките страни от Европейския съюз.

Причината е една - в морския ни град възниква европейска цивилизация, която не само е първата в света, обработваща злато, а и е разработила необясними технологии. За някои от тях учените бяха убедени, че човешката цивилизация ги е открила през бронзовата епоха. Как прадедите ни преди 6 - 7 хил. години са придобили невероятните си знания, как са успявали да се ориентират безпогрешно по звездите, за да плават от тогавашното езеро и сегашно Черно море до Средиземноморието, все още никой не се наема да каже.

Всъщност това е една от големите загадки, с които ни очарова културата, погребала част от представителите си в халколитния некропол във Варна.

Там безспорно най-интересният гроб е 43, в който са открити спиращите дъха 990 златни накити и инсигнии на "ковача цар и жрец". Предположенията на учените са, че собственикът на съкровището е починал преди около 6 хил. години на 45-годишна възраст. Бил сравнително висок за тогавашните времена - над 170 см, с атлетично и мускулесто тяло. В гроба около него символично са разпръснати много ковашки инструменти, но той определено не е бил ковач. Тази функция се е приписвала само на хората, които са носители на тайното знание. Това били трансформаторите, които единствени знаели как от суровия материал да се създават предмети и култура.

Специалисти като проф. Иван Маразов смятат, че той е бил цар заради символичния златен скиптър и многото инсигнии, свидетелстващи за властта му. Самият жезъл в гроба също е сензационен, защото показва, че във Варна е възникнало едно от първите общества с изключително сложна структура – с управители и управлявани. 

Гроб 43 - един от най-богатите във Варненския некропол. В него са открити 900 златни предмета с общо тегло 1,5 кг.
Гроб 43 - един от най-богатите във Варненския некропол. В него са открити 900 златни предмета с общо тегло 1,5 кг.

Тази култура била високоорганизирана. Тя разполагала с металургичен център до некропола, а металите били добивани от няколко рудника. Транспортирали суровините по вода, защото били твърде тежки за пренос по суша, още повече по това време човечеството все още не било открило колелото. Културата „Варна" развивала оживена търговия и поддържала връзки дори с различни краища в Европа. Аргументите на археолозите са артефактите, на които се натъкват в гробовете. Така например някои от минералите могат да се намерят единствено в находища по северните склонове на Алпите. Има черупки от миди и останки от мекотели от Средиземно море. Открита е дори пластина от обсидиан от северните склонове от Карпатите.

И тъй като самата геология на околностите на Варненското езеро е бедна, а в некропола са били заровени разнообразни минерални суровини, учените смятат, че тази цивилизация е поддържала интензивни комуникации с общности от цяла Европа.

Но културата „Варна" е уникална с още един факт. Тя не само първа открива как да обработва златото, а и извайва съвършени ювелирни предмети от ценния метал. Според учени фините детайли са постигнати чрез технологията на „изгубения восък", за която се смяташе, че е изобретена чак през бронзовата епоха. В случая се оказва, че е възникнала по нашите земи едно хилядолетие по-рано.

Но на варненска територия човечеството достига до още една забележителна иновация преди 6 - 7 хил. години. И това е микрошлифоването на мъниста. Предположенията са, че културата „Варна" първо е леела плоска заготовка, след което е прилагала калибровъчно коване, за да започне изрязване и чак след това използвали уменията си за фино полиране.

И това съвсем не е всичко, защото тази цивилизация притежавала удивителни знания как да променя нюансите на златото. Как са се досетили, че към него може да се добавят различни пропорции мед и сребро, за да може цветът му да варира от червеникаво през жълто до платинено бяло, днес никой не може да каже. Факт е, че тези достижения се потвърждават от миниатюрните мъниста, открити в богатия гроб 43.

Но археолозите са впечатлени от още един талант на тази първа европейска цивилизация – прадедите ни успявали да промият от речните наноси най-финия златен прах и с него украсявали керамичните съдове. За това свидетелства една красива чиния, поставена в гроб 4 преди 6 хил. години.

Но с това се изчерпват необяснимите умения на културата „Варна". До днес науката не може да изясни как в карнеолово мънисто с отвор от 1,5 - 2 милиметра е напъхан мъничък златен цилиндър. С какви инструменти е постигнато това? Трудността произлиза от факта, че карнеолът е невероятно твърд, а върху него древните успявали да поставят и фасети. Още по-голяма мистерия е как са ги извайвали, за да са с еднаква форма и тегло, след което пробивали дупки в мънистата, за да ги нанизват за огърлици.

Но това съвсем не е единствената загадка, завещана ни от тази бляскава първа европейска цивилизация. Неизвестно защо около 4300 г. пр. Христа некрополът е изоставен и тази култура изчезва. Обитателите на района изведнъж го напускат, вероятно прогонени от влошените климатични условия и потопа, превърнал Варненското езеро в Черно море.

Повече от 2000 години след това по нашите земи не са откривани следи от живот.

Някъде около 1000 години преди Христа районът започнал да се заселва с траки. "От всички хора най-голям е тракийският народ - разбира се, след индийския...", пише Херодот, отбелязвайки, че при гетите имало форма на държавна организация. Затова мнозина допускат, че именно те първи се заселват в района, но учените регистрират значително присъствие и на друго тракийско племе – кробизите.

Известно е, че през VI век пр.н.е. те били основното население в района на Варна, а стотина години по-късно одриският владетел Ситалк обединил тракийските племена в държава. Тя станала притегателен център и за елините и в Одесос се получил невероятен микс от обичаите, изкуството и културата на двете общности. 

Александър Велики слага ръка на несметните богатства на Вавилон, но не преценява, че това ще провокира обезценка. Смъртта му "изстрелва" инфлацията на места 700%. 
ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Александър Велики слага ръка на несметните богатства на Вавилон, но не преценява, че това ще провокира обезценка. Смъртта му "изстрелва" инфлацията на места 700%. ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Звучи невероятно, но именно гетите били прочути в древния свят със своите знания по медицина, астрономия, етика, философия, естествени науки и законодателство. Дали това е привлякло към Одесос младия Александър Велики, или възможността от морето да атакува племената на север, никой не знае. Известно е само, че някъде в периода около 340 г. преди новата ера, когато баща му Филип се устремява да обсажда Византион, 16-годишният му наследник става управител на Хераклея Синтика. През следващата година предприема поход към Дунав, за да отблъсне вражески орди отвъд реката и някъде в този период в полезрението му попада Одесос. Завладявайки града, харизматичният Александър го поверява на безумно смелия си приятел тракиеца Лизимах. За неговата армия, съставена от траки, е известно, че била непобедима. Воините му, както и Лизимах, вярвали, че смъртта не е край, а по-доброто начало. Биели се дръзко и военачалникът им бил сред най-близките хора на Александър Велики в похода му до Индия. След смъртта на този първи глобалист в историята Лизимах управлява Тракия от Одесос до смъртта си през 281 г. преди Христа.

Очевидно този талантлив наместник на великия цар добре е ръководел града, защото гетите се прочули в целия тогавашен свят със своите знания по медицина, астрономия, етика, философия, естествени науки и законодателство. Неслучайно един от авторите от онази епоха Йорданес отбелязва в своята „Гетика", че „с етиката били ограничени варварските обичаи, а чрез предаване на познания по физика жрецът Дикеней ги накара да живеят естествено според собствените си закони, които притежават в писмена форма и до днес наричат белагини. Той ги научи на логика и ги направи опитни в разсъжденията отвъд всички други раси. Демонстрирайки теоретични познания, ги подтикна да съзерцават дванадесетте знака и движенията на планетите, преминаващи през тях, както и цялата астрономия. Разказа им как дискът на луната се увеличава или губи и им показа колко огненото кълбо на слънцето надвишава по размери нашата земна планета. Обясни им също имената на 346-те звезди и каза през какви знаци в извития свод на небесата те се плъзгат бързо от своя изгрев към своя залез. Помислете, моля ви, какво удоволствие е било за тези смели мъже, когато за малко са имали свободно време от войната, да бъдат инструктирани във философските учения".

Постепенно териториите на начетените гети, които в онази епоха били наричани пророците на древния свят, били завладени от набиращата скорост Римска империя. Но това се оказало ново начало за бъдещата Варна, която сякаш била орисана да е първа във всичко, ставайки люлка на най-бляскавите цивилизации по нашите земи.