Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова бе посрещната с аплодисменти в старата пленарна зала на парламента. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ, ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ и ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Корнелия Нинова бе посрещната с аплодисменти в старата пленарна зала на парламента. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ, ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ и ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

200 нови социалисти получиха партийни карти на 1 май

Нов ляв фронт около БСП за изборите събра лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Направи го знаково - навръх 1 май и в пленарната зала на историческата сграда на Народното събрание с надписа “Съединението прави силата”.

Но формациите около столетницата са малки, а нейни опоненти - “Левицата” и новосъздаденото обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова “Солидарна България”. Или цели три леви писти за вота през юни в едно доста стеснено електорално пространство.

Груби сметки показват, че трите формации ще се борят за гласовете на общо около 350 хил. гласуващи леви хора в страната, при това ако всички отидат до урните.

На последния парламентарен вот през април 2023 г. БСП взе към 226 хил. гласа, а “Левицата”, в която тогава участва и Мая Манолова с партията си “Изправи се. БГ” - 56 хиляди.

Между тях и местните избори през октомври същата година обаче БСП успя да мобилизира 50 хил. души в страната, отчете миналата есен Нинова, определяйки това като “изключителен успех”.

И наистина, тогава

партията реално изпревари ПП-ДБ на местния вот

в страната по общ брой гласове на първия тур, когато се гласува за партийните съветнически листи и реално се измерва тежестта на формациите. Те бяха и най-големият им опонент в София, но тогава БСП игра в коалиция с “Левицата” и Ваня Григорова за кмет. Синдикалистката получи 80 875 гласа на първия тур.

Ваня Григорова се появи на митинг на КТ “Подкрепа” за 1 май.
Ваня Григорова се появи на митинг на КТ “Подкрепа” за 1 май.

Личният ѝ вот обаче е трудно да бъде разделен от този на БСП и на “Левицата”, защото тогава се мобилизират и собствените ѝ фенове, но и твърдите ядра. На балотажа вече гласуването не е строго по партии.

Но ако все пак Григорова успее да привлече повечето от миналогодишните си избиратели в столицата, а в останалите райони вземат дори само по 1000 гласа, то с Манолова ще преминат 4%-ата бариера за влизане в НС. При “Левицата” шансовете обаче са само за запазване на държавната субсидия, а не за влизане.

За Европарламента пък трите обединения вляво ще се борят за общо 3 места, прогнозира бившият лидер на БСП и на ПЕС Сергей Станишев.

На евровота БСП ще играе с водач Кристиан Вигенин. “Левица” вади Валери Жаблянов начело. “Солидарна България” на Григорова и Манолова май финално също ще се бори за Брюксел, въпреки че бившата синдикалистка вече обясни, че приоритет са ѝ изборите за 50-ото НС.

В сряда Станишев пак призова за единение, защото “ако БСП продължи да гони хора, ще стигне до необратим разпад”.

“Поканихме и Сергей, и всички напуснали, да се върнат, те не приеха. Точно от Станишев не приемам този упрек, защото, ако погледнете кои са в “Левицата” - Първанов, Таня Дончева, Румен Петков, са изгонени точно от него. Ние не сме гонили никого,

каним да се върнат изгонените от Станишев”,

отвърна му задочно Нинова на 1 май.

Тя обяви още, че решението на Елена Йончева да приеме номинацията от ДПС за Брюксел само ще вдигне резултата на БСП. “Най-накрая с факти хората ще видят каква битка сме водили в последните години срещу задкулисието и зависимостите, включително и вътре в БСП. Тази битка ни коства много упреци, пропаганда срещу нас, удари. Но фактите излизат вече наяве”, каза Нинова. И обяви, че мафията е виновна за разделението и появата на “партии двойници”.

Затова БСП организира на 1 май форум за създаване на нов ляв фронт. Сред 10-те партии в него са “Екогласност”, клуб “Тракия”, МИР, “Движение за социален хуманизъм”, има и 15 граждански сдружения. Те подписаха декларация за работа по общи леви политики. По-късно отидоха заедно и на традиционния Първомайски концерт в Борисовата градина в София. Там на специална церемония БСП прие нови 200 членове.

Мъж и жена танцуват на песните на Орлин Горанов в Борисовата градина. Концертът бе организиран от БСП за 1 май.
Мъж и жена танцуват на песните на Орлин Горанов в Борисовата градина. Концертът бе организиран от БСП за 1 май.
10 партии и 15 граждански сдружения се събраха в новото обединение около БСП.
10 партии и 15 граждански сдружения се събраха в новото обединение около БСП.