Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и Кирил Петков са шампионите в българската политика по нарочване на цели групи от обществото за виновни за неудачите им като управленци. СНИМКА: "24 ЧАСА"
Бойко Борисов и Кирил Петков са шампионите в българската политика по нарочване на цели групи от обществото за виновни за неудачите им като управленци. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Омразата на едро, която сеят Петков и Борисов, им помага да се оправдаят, но всъщност отлъчва цели групи от обществото

Когато не си успешен в управлението, намери си враг и го нарочи за всичкото зло. Най-хубавото е, ако врагът е голяма група, която не може да ти отговори. Като циганите, евреите, журналистите, поповете. Няма значение кой, все ще свърши работа. Това е

рецептата за оцеляване на диктатурите

Независимо дали става въпрос за режима на Хитлер в нацистка Германия, дали за сатрапа Сталин в СССР, или за някой дребен диктатор от локално значение.

Странно е за демокрация, каквато се опитваме да се убедим, че е България, но този подход от години владее и българската политика. А с най-голямо старание го следват Кирил Петков, който уж щеше да донесе голямата Промяна, и изтъкнатият евроатлантик Бойко Борисов.

Но тъй като никой не обича да изостава от тренда, сеенето на омраза на едро започна да се превръща в единствения начин да се прави политика в България.

20 000 лв. искали политически анализатори, за да обясняват на населението колко е ценно правителството на Кирил Петков, изцепи се през уикенда носителят на промяната.

Без имена, естествено. Точно както Сталин

е нарочил кримските татари за изселване или обрекъл украинците на глад. А Хитлер е обявил евреите, циганите и душевноболните за подчовеци, които искат да унищожат арийците.

Всъщност Кирил Петков продължи една демократична традиция, станала особено популярна сред Добрите сили. И която преди него бе използвана от алтерегото му Лена Бориславова, за да нарочи всеки несъгласен с нея за руски шпионин. Тогава обаче сумата бе само 4000 лв., но пък на месец. Докато Кирил Петков май говори за цялостен договор.

Ефектът обаче е еднакъв. След омразата на едро от Лена Бориславова всеки, който опита да демонстрира каквото и да било критично мислене, автоматично се обявява за четирихилядник. След омразата на Кирил Петков вече всеки, който опита да критикува публично “Промяната”, ще е човек, който не е получил 20 000 лева. Или пък всеки,

който опита да ги защити, ще е човек, който е взел едни 20 000 лева

Зависи от гледната точка и дали тълкуванието е от сектант на “Промяната”, или аналог от ГЕРБ. Но това няма никакво значение за Петков. За него е важно, че успя да обясни собствените си неудачи и неразбиране как функционира обществото с това, че има едни лоши анализатори, които му искали пари, а той понеже е честен, им е отказал.

Трябва да му отчетем на Петков, че не се ограничава само до съсловието на политолозите и анализаторите. Преди тях успя да охули всеки служител на службите за сигурност като руски шпионин и едновременно с това партиен активист на ГЕРБ и ДПС.

А прокурорите, естествено, всичките до един са корумпирани и слуги на мафията. Последното, в интерес на истината, му е малко наследено още от 2013 година, когато по жълтите павета вървяха протестите срещу Делян Пеевски. Още тогава “Протестна мрежа” нарочи за архивраг всеки, който си позволеше да се усъмни дали има смисъл протестите да продължават, след като Пеевски си подаде оставката като шеф на ДАНС. И дали пък тези протести няма да върнат на власт Бойко Борисов, както и стана.

“Който пачки вади, от пачки умира”, опита се преди седмица да се подиграе с бившите си партньори самият Бойко Борисов. Повод му дадоха едни компроматни снимки с пудел, главен секретар на МВР и пачки. И аналогията как срещу него бяха извадени едни снимки как спи до едно пълно с пачки чекмедже.

Ако Борисов обаче се върне малко по-назад в собствената си история, ще открие, че всъщност младият Петков е взел челен опит от младия Борисов в нарочването на цели съсловия.

От години всеки журналист в България е мисирка

благодарение на определение, което даде лидерът на ГЕРБ на една особена група иначе красиви репортерки. Към които самият Борисов иначе се отнася с нещо повече от уважение.

Но след “мисирките” дори на крещящите му противници тази обида допадна и те я включиха при общуването си с гилдията. Независимо дали говорят за разследващ журналист, публицист или светски репортер - всички под ножа, всички са мисирки.

И някак си удобно беше забравено, че без тези мисирки никой нямаше да знае за нито една мътна история от последните 40 години в България.

Още по-рано пък Борисов и най-верният му по онова време Цветан Цветанов, нарочиха лекарите. С едни записи от служебни разговори група медици бяха обявени публично за убийци.

 Оказаха се невинни, но всъщност никой вече не помни истината за “бебето от фризера”, важното е, че цялото съсловие носи

етикета на корумпирани, гледащи в ръцете, безсърдечни

За мизерното здравеопазване в България, което убива и бебета, и възрастни, и което ни направи шампиони по умрели от коронавирус, виновни са лекарите. А не политиците, които така и не успяват да подредят системата, да построят детска болница, а останалите да спрат да изглеждат като парижките катакомби.

Преди лекарите под ножа на Борисов пък паднаха учените, които неговият финансов министър

Симеон Дянков нарече феодални старци

А преди това пък лично лидерът на ГЕРБ, тогава още кмет на София, нарочи всички социалисти за мафия. Пак на Борисов дължим и третирането на абсолютно всички чиновници като чантаджии, които не вършат нищо полезно.

Творчески връх в сеенето на групова омраза обаче остава джендърът. Българските политици или свенливо мълчат по тези проблеми - като Христо Иванов, който забрани на едни свои бивши коалиционни партньори да говорят за хомосексуалните, или

открито водят война срещу различните,

наричайки ги с обидното “джендъри”. И понеже някой ще ни сменя пола насила, не пипаме законите - “истинските” мъже да си ги убиват жените.

Крачката до нарочването на циганите, евреите, бежанците вече е малка. И много скоро българските политици ще я направят. Въпросът е само дали пръв ще пристъпи Кирил Петков, или Бойко Борисов. От говоренето до Кристалната нощ крачката е още по-лесна.