Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осигуряването на достъпна, ефективна и качествена правна помощ е един от основните показатели за демокрацията във всяка държава.

Това заяви заместник-председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) адв. Лилия Симеонова по време на лекцията си в Нов български университет (НБУ) на тема „Национално бюро за правна помощ и българската адвокатура в полза на обществото“.

Лекцията днес бе част от програмата на Месеца на публичната администрация в НБУ, който бе открит вчера. Организатор на събитието са департаментите по „Право“ и „Администрация и управление“.

Лилия Симеонова запозна студентите с историята по създаването, функциите, правомощията и структурата на органа, който осъществява правната помощ в страната ни, посредством взаимодействие между изпълнителната власт и адвокатурата. Презентацията й конкретизира вида, обхвата и конкретните потребители, които имат право на безплатна правна помощ и процедурите за получаването й. Очертана бе и дейността на Регионалните центрове за консултиране към адвокатските колегии в страната.

Ръководителят на департамент „Право“ в НБУ проф. д-р Веселин Вучков определи реформата в българското законодателство по отношение на системата на правната помощ като една от най-успешните и работещи в България.

Симеонова подчерта, че от близо 13 000 адвокати в страната 6 631 са се вписали доброволна в Националния регистър за правна помощ. „Желанието на адвокатите да се впишат в регистъра расте“, допълни зам.-председателят на НБПП.

Симеонова се спря на отговорността на служебните адвокати, както и на заплащането на правната помощ. За пример даде 2022 г., през която държавата е изплатила 9 396 720 лв. по 29 336 бр. решения за предоставяне на правна помощ.

Само от началото на годината са предоставени 3700 консултации по националния телефон 0700 18 250 за безплатна първична правна помощ, подчерта Симеонова. Презентацията на телефона за правни консултации предизвика оживление сред студентите. Те задаваха въпроси за работното му време, продължителността на всяка консултация, както и сферите на консултиране. Симеонова разясни, че адвокатите, които отговарят на позвъняванията преминават през конкурс, като изискването е те да са утвърдени юристи с достатъчно практика, така че да могат да дават ефективна първична консултация, относно различните сфери на обществения живот.

В заключение адв. Лилия Симеонова заяви, че адвокатите следва да приемат за свой дълг участието си в процеса по предоставяне на правната помощ.