Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йоан Матев бе оправдан за убийството на Георги.
Йоан Матев бе оправдан за убийството на Георги.

Кметът на с. Кокаляне, където се води, че

младежът пребивава: Никога не съм го виждал

Съдебната охрана търси под дърво и камък подсъдимия за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина - Йоан Матев. Младият мъж е неоткриваем за съда от март т. г. От тогава куриер се опитва да го намери, за да му връчи призовката за началото на процеса на втора инстанция. Той бил търсен както на адреса по лична карта в столичния квартал “Младост”, така и в с. Кокаляне, където посочил, че живее. От Йоан обаче нямало следа на нито един от двата.

Това стана ясно в сряда в Софийския апелативен съд, където делото трябваше да тръгне на втора инстанция. На заседанието не дойде не само Йоан, но и защитниците му, един от които е майка му Сребрина Гаджева.

Затова магистратите наредиха

да се установи

движението на

младия мъж

през последните месеци и той да бъде принудително доведен в съда на 14 юли. Тогава е следващото заседание.

Той бил търсен дори чрез кмета на с. Кокаляне Александър Борисов.

“Никога не съм виждал Йоан Матев. Семейството му има адресна регистрация тук. Идвали са призовкари, но те не живеят в с. Кокаляне”, каза кметът пред “24 часа”.

Магистратите го глобиха с 500 лв., защото той не им върнал отговор дали е намерил Йоан, за да му бъде връчена призовката, или не.

Мистерията се заплита още повече, защото призовкарите не успели да намерят на адресите и майката на Йоан - Сребрина Гаджева. До момента тя получавала призовките на Йоан, посочиха от съда.

Репортер на “24 часа” я потърси на мобилните номера, с които разполага, но не успя да се свърже с нея.

Другите двама защитници на подсъдимия също не се явиха в сряда пред апелативния съд. Адвокат Ина Лулчева е в отпуск, а другият му защитник Стоянка Маркова не била открита на адрес. По процеса обаче имало данни, че пълномощията ѝ като защитник били оттеглени.

“Той не е бил призован”, каза пред “24 часа” адвокат Ина Лулчева.

Прокуратурата поиска Йоан Матев

да бъде

задържан под

стража, ако

отново не се яви

До 14 юли, когато съдът ще заседава пак, трябва да е готова и справка дали е пътувал зад граница и дали се е подписвал редовно в полицията.

Той е с най-леката мярка за неотклонение “подписка”, след като през март миналата година беше оправдан от Софийския градски съд по обвинението за убийството на Георги Игнатов. Година по-рано беше под домашен арест с електронна гривна, а преди това три години в ареста. А след като е оправдан, той няма и забрана да напуска страната. Йоан Матев чу “невинен” в средата на март 2021 г. Мотивът на магистратите бе, че “няма преки доказателства, че е извършител”. Двама от общо петимата членове на съдебния състав подписаха присъдата с особено мнение - председателят на състава Руси Алексиев и един от съдебните заседатели.

Други двама от тях и младши съдията Андрей Георгиев обаче застъпиха тезата, че Матев е невинен. Според мнозинството нямало нито едно доказателство, че именно той е нанесъл фаталния удар на Георги Игнатов.

“Според целия съдебен състав безспорно е доказано, макар и чрез косвени доказателства, но образуващи непрекъсната верига, водеща до несъмнен и единствено възможен извод, че Йоан Матев е

лицето, което

е заснето на

камерите,

което е присъствало на местопрестъплението и се е оттеглило от него”, обясни накратко тогава съдия Руси Алексиев. Думите му бяха по повод на снимките от камерите в Борисова градина, на които се вижда бягащо момче. Те бяха разпространени след престъплението.

Оправдаването на Йоан дойде 6 години след убийството на Георги Игнатов. 15-годишният ученик в Търговско-банковата гимназия бе намушкан с нож в парка на 2 юни 2015 г. Повече от година и половина нямаше задържан. Йоан беше арестуван през март 2017 г. и остана зад решетките до 2020 г.

По времето, когато е извършено убийството, той е на 17 г., така че дори да бъде признат за виновен, няма да получи повече от 12 години затвор. Вече има три години зад решетките и почти една под домашен арест, което прави необяснимо изчезването му, ако е умишлено.

Ако действително се укрива, за което в момента няма доказателства, няма да е първият беглец от правосъдието.