Италианското сирене и вино
Италия е сред европейските страни, които могат да се гордеят, че предлагат най-голям брой продукти удостоени със статут на Защитено наименование за произход, Защитено географско указание и Храни с традиционно специфичен характер.
Сред признатите продукти най-голям е процентът на сирената и вината, за които искаме да ви разкажем малко повече.
Да изброим (и разкажем) всички видове италиански сирена, които се произвеждат по райони е почти мисия невъзможна, но можем да обобщим, че в Италия се произвеждат над 400 вида различни сирена, голяма част от които са със статут на ЗНП, ЗГУ и ХТСХ.
Класически италиански сирена
Fossa di Sogliano
Fossa di Sogliano е един от най-обичаните специалитети на област Емилия Романя. Сиренето се произвежда в Sogliano al Rubicone, Таламело и Sant'Agata Feltria и особеното на този вид сирене е, че се оставя да узрее за около 3 месеца в специални овални ями, изсечени в скала.
Gorgonzola
Ако обичате сините сирена, то със сигурност вече сте влюбени във вкуса на Gorgonzola, а ако все още не сте го опитвали, включете го в поръчката си следващия път, когато решите да си хапнете нещо вкусно в някой от многото италиански ресторанти у нас или по света.
Gorgonzola е плесенно сирене от провинция Милано и носи името на града, в който се произвежда. Горгонзола можете да опитате в два варианта - свежо и отлежало, като свежото сирене е по-меко и сладко на вкус и доста наподобява Бри, докато отлежалото е по-ронливо, твърдо и с по-наситен вкус и аромат.
Gorgonzola се консумира най-вече като десертно сирене и се съчетава прекрасно с плодове и със сладки, десерти вина или червени вина като Бароло.
Касу Фрезигу
Стигаме до това много специално и обичано в Италия козе сирене, което все още не е толкова популярно у нас. Произвежда се в Сардиния и е с много необичаен и интересен вкус. Касу Фрезигу е наистина непознато у нас, но можете да го откриете в някой ресторанти в Банско, ако решите да го опитате. Ако пък сте в Италия в района на Сардиния, ще ви го предложат във всеки един италиански ресторант.
Ла Фонтина
Фонтина е типичен продукт на Вале д’Аоста и като вкус наподобява швейцарския Грюер, тъй като и в него се усещат нотки на плодове, ядки и билки. Фонтина е меко, краве сирене и е готово за консумация след три месеца зреене.
Parmigiano Reggiano
Parmigiano Reggiano или както му казваме по-кратичко Пармезан, е истинският крал на италианските сирена. Италианците произвеждат Пармезан още от Средновековието, като дори великият Бокачо пише за него в своето безсмъртно произведение „Декамерон”.
Днес Parmigiano Reggiano се произвежда в Парма, Реджо не’Емилия и Модена, а италианците толкова много го обичат, че дори са му направили музей в Парма.
Пармезан се използва в традиционната италианска кухня за почти всичко - за пица, паста, лазаня, за приготвяне на крем супи и при други ястия от традиционната италианска кухня.
Parmigiano Reggiano си пасва идеално с плътния вкус и интензивния аромат на червено вино Бароло.
Пекторино Росо
Още едно класическо италианско сирене, което не е много популярно у нас, но което е обичано в цяла Италия. Pectorino Rosso има уникална характеристика и много специфичен вкус.
Сиренето се произвежда от овче мляко и е по-мазно, но не това го отличава от всички останали видове сирена, а че се натърква със зехтин, доматен сос или лют червен пипер, което му придава специфичния вкус и цвят.
Съвет: За да усетите пълния вкус на Пекторино, съчетайте похапването му с италианско вино Кианти.
Популярни италиански вина
Разговори ли се за най-добрите вина, Италия съвсем логично попада в първите места в класациите. Страната не само произвежда едни от най-добрите вина, но е и сред лидерите в производството на вино.
Фините вина, които се произвеждат в различни региони на страната са много ценени от любителите на тази древна напитка и за това говори големият процент от италиански вина, които са със статут DOC (вино с контролирано наименование за произход) и DOCG (вино с гарантиран и контролиран произход). Само за уточнение: Към момента Италия може да се похвали с 297 вина, които са със статут DOC и с 24 вина със статут DOCG.
4-те най-известни италиански вина в света, които задължително трябва да опитате
Бароло DOCG
Barolo е едно от най-популярните италиански червени вина, ценени и познати в цял свят. Бароло се произвежда в Пиемонт и е вино с изключителни качества, заради които го наричат „кралят на виното”.
Barolo е вино с подчертан червен цвят с рубинени или оранжеви нотки (в зависимост от степента на стареене), с интензивен и устойчив аромат. В зависимост от периода на стареене това вино има различни ухания: при по-младото вино преобладават нотки на цветя и плодове, а при по-зрялото се долавят нотки на канела, ванилия, пипер. Вкусът му е добре балансиран, плътен и силен.
Бароло се комбинира много добре с червени меса, пюре, месо от дивеч и твърди, зрели сирена, които не са много пикантни като Parmigiano Reggiano, Grana Padano или Castelmagno.
Barbaresco DOCG
Barbaresco е вино от района на Пиемонт, което през 1966 година е удостоено със статут DOC (Denominazione ди Origine Controllata), а през 1980 година с DOCG (контролиран и гарантиран произход).
Ако искате да опитате в някой от ресторантите в Банско от това страхотно вино е добре да знаете, че се произвежда в два вида - „Barbaresco” и „Barbaresco Riserva”.
Barbaresco DOCG е елегантно вино със значителна консистенция и много добре развит вкус. Може да се каже, че е „гладко като балсам”, което се дължи на големия му период на отлежаване (виното се счита готово за консумация, ако е отлежало най-малко 4-8 години след прибирането на реколтата).
Пиемонтското вино има наситено червен цвят, с възможни леки оранжеви нотки. Ароматът му е интензивен с елементи на плодове и подправки, а вкусът му е мек и сух. Младото Barbaresco има по-силни нотки на плодове (които изчезват с напредването на стареенето) и силен финиш на танин. Старото, добре отлежало вино се характеризира с богат букет от аромат на сухи цветя, билки и подправки.
Характеристиките на Barbaresco DOCG го правят особено подходящо за комбинация с ястия от пиемонтската и традиционната италианска кухня - ястия от червено месо, дивеч, яхнии и твърди, зрели и пикантни сирена като Montasio, Grana Padano и други.
CHIANTI CLASICO DOCG
В който и италиански ресторант да отидете, без значение дали в Италия или у нас, ще ви предложат Chianti и за това си има обяснение - това вино е най-популярното италианско вино в света.
Произвежда се в област Тоскана от специални сортове грозде Sangiovese и от 1996 година е със статут DOCG.
Младото Chianti се отличава със светло рубинен цвят и сух, кадифен вкус, който се засилва с отлежаването на виното.
Кианти можете да опитате и в някой от ресторантите в Банско, а ако съчетаете страхотното тосканско вино с твърди, зрели сирена, червени меса или морски дарове ще ви се иска да извикате „Mamma Mia”!
Само не забравяйте, че за да усетите пълния вкус и аромат на Кианти, то трябва да бъде отворено да „подиша” поне час преди да го консумирате.
Fiano di Avellino DOCG
Фиано ди Авелино е едно от най-престижните бели италиански вина, което се отличава с прекрасен бледо жълт цвят със зеленикави нюанси, деликатен букет от аромат на лешник, цветя, сушени плодове и тропически нотки и мек, кадифен вкус.
Fiano di Avellino се съчетава прекрасно с различни морски дарове, омари, стриди, скариди, раци и други.