Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Негово превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република СНИМКИ И ВИДЕО: Станимир Въгленов
Негово превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република СНИМКИ И ВИДЕО: Станимир Въгленов

Коронавирусът не е по-смъртоносен от грип или ебола, заяви на пресконференция негово превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република у нас. Само 10 китайци от провинция Хубей, с главен град Ухан, пребивават постоянно в България. 6 от тях са си ходили за празниците в Китай. Те обаче са се върнали от доста време и са здрави, заяви посланикът.

Няма информация и за заразени българи в Китай.

Инкубационният период на вируса е от 3 до 7 дни средно. Най-кратко оцелява часове, а най-дълго - до 14 дни. На дръжки на врати и бутони за асансьор оцелява до 5 часа. Също се предава по въздуха, с директен контакт и чрез замразена храна.

Смъртността от коронавируса в света 0,5%, далеч под тази от грип - 17,4%, или ебола - 40,4%.

Според текущите данни, анализирани от Китайската комисия по хигиена, над 80% от смъртните случаи в Китай са на възрастни хора над 60 г., като 75% от тях са били с предхождащи заболявания - сърдечни, мозъчни, диабет, тумори и др.

От 1 февруари броят на излекуваните е превишил броя на починалите.

Заразата от която и да е пневмония - не само от новия вирус, повишава риска от смърт, а новият коронавирус предизвиква именно пневмония, обясни посланикът.

Само в град Ухан, който е в епицентъра на епидемията, смъртността е 4,9%, а в провинцията Хубей - 3,1%. Междувременно за останалата част от Китай смъртността от коронавирус е едва 0,16%, допълниха от посолството.

В Хубей общественият транспорт е спрян, гарите и летищата - затворени. Мерките ще продължат до преминаване на опасността.