Депутатките вият баници
Гербаджийки, бесепарки, седесарки, депесарки се обединяват под коледното мото "Традиция на трапезата". Бивши и настоящи политически лидерки месят питки с късмети и бъркат в качето с киселото зеле. Разследваната за злоупотреби в бившето социално министерство Емилия Масларова и червената депутатка Валя Богданова ще редят зелевите листа за традиционната банска капама. Масларова чревоугодничи, като приготвя ястието в глинен съд с три вида месо - свинско, телешко и пилешко, както и кървавица. Подправките са кимион и черен пипер, които семейството на екссоциалната шефка "гаси" с мелнишко вино. Богданова се надява да грабне здравето от новогодишната баница, която ще похапва пак семейно, празнувайки имен ден на родител на 1 януари. "Здрав разум и работещо и смислено законодателство" - си пожелава червената депутатка и кулинарка.
Привлекателната герберка
Величка Шопова няма търпение да се прибере в родния Пловдив и да се отдаде на свиреп шопинг по магазините, радвайки близки и роднини с подаръци. Нейният коледен специалитет е свински пържоли с гъби и пушено сирене, обилно полети с българско червено вино. Снежана Дукова от ГЕРБ също замисля поредица от празнични изненади за деца и внучета. Депутатката ще сложи точно 13 постни ястия на трапезата за Бъдни вечер, сред които посен ошаф, сармички с ориз, червени чушки с боб, чесън против уроки, ядки и плодове. Герберката ще метне на празничната трапеза цяла пуйка, пълнена с ориз, дреболии и ситно скълцано кисело зеле. Дукова споделя, че семейството й не признава друго питие освен руйното вино от Сандански към крехкото пуешко месо. Герберката ще сложи в празничната баница и късмет "здраве за България", който се надява да й се падне на 1 януари 2011.
Младата депутатка
Моника Панайотова разкри, че не си пада голям кулинар, но не отстъпва в месенето на новогодишната питка на никого вкъщи. В празничното тесто тя слага дрян за здраве през Новата година и паричка, която се надява да грабне в новогодишната нощ. Другата млада герберка Любомила Станиславова се вихри в кухнята още от Бъдни вечер и завива с удоволствие постни сармички с ориз и боб. Нейната изненада на трапезата са печените ябълки с карамелизирана захар и мед. "За Коледа и Нова година ще сготвя каквото гласува семейният съвет. Не съм претенциозна, но обичам вкусното похапване. От новогодишната баница искам да ми се падне търпението" - разкри за читателите на "168 часа" Станиславова.
"Настроението е много специално на Коледа. Събираме се с майка ми, близки, приятели - сподели празничните си вълнения Емануела Спасова от ГЕРБ. - Ще поканя на коледен обяд бившите ми колеги от Летище София, където работех преди. Искам и здравето, и приятелството, и любовта от новогодишната баница!"- не е скромна герберката. Тя ще посрещне гостите си със свинска пържола, поръсена с билки и завита в зелев лист, а напитката традиционно ще е червено вино.
Червената фурия Корнелия Нинова пази от баба си традиционните рецепти и нрави в нареждането на празничните трапези. Пълнените й чушки за Бъдни вечер ще бъдат с боб, а на Нова година семейството й ще похапва пържоли. "Мъжете ми не признават друго освен пържоли с руйно врачанско вино от моя край"- смее се винаги елегантната депутатка.
Покрай усърдието в кухнята и смелите глътки червено вино пожелаваме на депутатките къщовници да грабнат най-добрите късмети от баницата и от новата година да работят с утроени сили за благополучието на България през 2011 година. Да ни е честита!
Добруджански пържоли ала Филиз Хюсменова
"Много се радвам, че ще бъда с най-близките си и заедно ще посрещнем Новата 2011 г. Ще имам време дори да приготвя добруджански пържоли с лозови сарми и сос. Вратните пържоли се поръсват със сол и черен пипер, начукват се леко и се оставят да престоят 15 минути. Овалват се в брашно и се пържат 3 мин. от всяка страна. Сармичките се завиват с ориз отделно, като им се слага риган, чубрица, сух копър. Всичко това се поставя в глинен съд, залива се с яйчно-млечен сос и се пече 30 -40 мин" - сподели уникалната вкуснотия Филиз Хюсменова от ДПС, която се слави като виртуозен кулинар.
Пиле ала Любомила Станиславова
Младата герберка сподели рецепта, от която семейство и приятели облизват пръсти. В съд от йенско стъкло тя подрежда пилешките филета и залива със сос от мариновани гъби и сметана. Към ястието добавя гъбки, розмарин и празнично настроение.
Постни сарми ала Емилия Масларова
Ексминистърката посреща Бъдни вечер и бори компроматната война срещу нея със специалните си постни сарми. Вкусната плънка Масларова забърква от 1 чашка ориз, една лук, пак толкова счукани орехи, стафиди, сини сливи, овкусени с чер пипер и кимион. Социалната ексшефка традиционно завива вкусната плънка в зелев лист и пече на фурна.
Най-четени
-
Защо тази пиеса и защо точно в България? Василев да има достойнството да си отиде далеч от Народния театър
Примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева, която е признат авторитет в областта на класическия танц у нас, изрази пред "168 часа" недоволството си към поставянето на пиесата "Оръжията и
-
Галерия Днес се появи моята малка и прекрасна внучка Крисия
Роди му се внучка, Сузанита ще е леля на малката Крисия Обичаният певец Орхан Мурад отново стана дядо, научи "България Днес". С внучка го зарадва Александра - доведената му дъщеря от брака му с Шенай
-
Галерия Преди 80 г.: Принцеса Мафалда Савойска, сестра на царица Йоанна, е погубена в Бухенвалд
Гьобелс я споменава в дневника си, като я нарича: "Най-лошата кучка в цялата италианска кралска къща" Мафалда означава “могъща в битка”. Име на принцеса
-
Заради липсата на памет бяха грозните изблици пред Народния театър
Нашият проблем с паметта не е разрешен. Все още няма критична маса от обществото, която да има правилна и обективна оценка за това, което е било, и което е сега
-
Ако през 1890 година в България имаше фейсбук
Ако през 1890 година в България имаше фейсбук, щеше да има много статуси, които гласят: „По турско време бяхме по-добре. Имаше сигурност, хлябът струваше само 2 гроша, децата ни се изучиха