Безплатна вода у нас са склонни да предлагат само ресторанти с 5 звезди
Според браншовата асоциация никое заведение нямало да откаже да налее без пари, но от чешмата, ако клиент поиска
Предлагането на безплатна вода в ресторантите, отправено като препоръка от Европейската комисия, се възприема в България предимно от заведенията с повече звезди, установи проверка на “24 часа”.
Една от препоръките в плана на Брюксел за подобряване на качеството на питейната вода е заведенията да предлагат питейна вода на клиентите си, без да искат пари за това, и то в стъклени чаши, за да се намали употребата на пластмаса, в която обикновено се затваря минералната и изворната вода.
Според Атанас Димитров, председател на управителния съвет на Българската хотелиерско-ресторантьорска асоциация, инициативата е похвална и по принцип заведенията в България практикуват това. “В никой ресторант няма да откажат да ви дадат чаша вода от чешмата, но клиентът трябва да си я поиска. Не можеш да поднасяш нещо, без да са ти го поискали”, каза той.
“Минералната и изворната вода обаче трябва да се заплащат, защото преди това предприемачите са я купили”, каза Димитров. Хората са свикнали с нея и я предпочитат, смята той, защото тя е гарантирано безопасна за пиене и от хигиенни съображения винаги се предпочита нещо, което е фабрично запечатано.
“Напоследък всички производители извадиха на пазара стъклени бутилки, които са подходящи за по-изискани ресторанти, и с тяхна помощ пластмасата също намалява. Но тя е още по-скъпа”, каза той.
Ресторантьори казаха пред “24 часа”, че е абсурдно заведения за хранене, особено такива, които претендират за високо качество, да предлагат чешмяна вода, макар и безплатно, защото у нас тя не навсякъде е качествена.
Минералната вода също не може да се подарява, защото цените и печалбите на ресторантьорите не са чак толкова високи, че да покриват и такива разходи.
На противоположното мнение са хора, които държат по-висок клас заведения. “Аз от 14 години правя това - първата за вечерта голяма бутилка минерална вода на една маса плюс гризини и хляб са безплатни”, каза пред “24 часа” шеф Виктор Ангелов. Обяснението му е, че това е символ на гостоприемството, който той е възприел, без изобщо да се замисля скъпо ли ще му е, или евтино.
Ангелов каза, че за първи път е видял този подход на Запад и веднага го е въвел в своите заведения.
Най-четени
-
Галерия Хлапе прави първия атентат срещу Живков, лелята на Луканов спасява „атентатора"
4 знакови случки на репресирано семейство, описващи целия абсурд на социализма Въпреки че 10 ноември отмина, тази дата си остава своеобразен рубикон – тогава България обърна гръб на социализма и
-
Как умря Александър Стамболийски: Македонска чета го реже парче по парче
Жестока смърт застига Александър Стамболийски. Мъките му са сравними само с тези на Стефан Стамболов. Него го секат с ятагани, Стамболийски го режат с ножове парче по парче
-
Галерия Заплахата "Боянски разлом" - безопасни са сградите до 3 етажа и над 16
Най-застрашени са живеещите в стари кооперации в центъра на София, където са избивани колони, за да се разшири площта на магазините Зачестилите земетресения в София, в цяла България
-
Защитен свидетел насочил германските власти към Ружа в Южна Африка
Задействали се преди 1 г. и 6 месеца след разстрела на издирвания с червена бюлетина Красимир Каменов-Къро Показанията на защитен свидетел изпратили германските власти по следите на Ружа Игнатова в
-
Галерия А трябва ли да знаеш за Белчо и Сивушка?
На млада участничка в “Стани богат” ѝ звучи като да са зайци. В мрежата едни се забавляват, а други отбелязват: На себе си се смеем Отговорът на млада участничка в тв предаването “Стани богат”