Свинските уши – вече и за сноби, а в центъра на Вселената празнуват “старозагорските калмари”
Фестивалът да стане традиционен, искат местните
Топли, направо от скарата, 8 лева за 200 г - така старозагорци похапнаха своите “калмари”. Този уикенд градът, който по сложни изчисления на местни експерти бе обявен за център на Вселената, почете отколешната традиция да се ядат ушите на прасето.
Първият празник на свинските уши в Стара Загора предизвика освен сетивата, и интелектуална дискусия - подобава ли на град, който е кандидат за европейска столица на културата през 2032 г., да има празник на свинските уши. Добрите кулинари надделяха над строгите естети, още повече че любовта на хората под липите към този деликатес си е част от културното им наследство.

Вярно, така е в цяла Южна България от Бургас до Пловдив, но и в това отношение Стара Загора се оказва в центъра на Вселената, като първа организира фестивал. Задължително ушите се почистват много добре и се варят, преди да се хвърлят на скарата. Поднасят се със соев сос, лимонов сок и суров лук, може и с марината, демонстрираха майсторите, приготвяли специалитета през празничния уикенд.
И тъй като от малки до големи са свикнали с ястието, то и извън фестивалните дни може да се купи от топлите витрини на големите търговски вериги по 24,99 лв. за килограм или да се поръча в почти всеки ресторант в Стара Загора.
Тази зима южняшката традиция превзе и столичния гастрономичен свят - свинските ушички станаха тренд в менюто на много ресторанти. Дори и такива с по-висока ценова категория и по-отбрана клиентела, поради което смятани за “снобски”.
Известният учен в бранша на свиневъдството проф. Алекси Стойков успокоява, че уши има за всички - в света се отглеждат между 900 милиона и 1 милиард свине, от тях 140 млн. в Европейския съюз. У нас са 750 хил., докато преди години са били 4,5 млн. Световният рекорд е 42 живородени прасенца от една свиня майка, съобщи още ученият, който изнесе любопитните факти на дискусия, организирана в рамките на фестивала. Освен в кухнята ушите на прасето се използват и в селекцията на различните свински породи, разкри ученият.

Заплаха за любителите на свинските уши се оказват само производителите на кучешки храни - влагат ги в тях и търсенето им в световен мащаб било голямо.
“Искахме да създадем нещо забавно, вкусно и интересно”, обясниха основните организатори на фестивала от народно читалище “Св. Климент Охридски”, към които се присъединиха неправителствени организации. Общината подкрепяше, а в града вече се надигат гласове празникът да стане традиционен.
За какво са полезни
100 грама печени свински уши съдържат 234 калории. В тях протеинът е 22,45%, докато мазнините - само 15,1%. Такава порция съдържа 20 минерала - от калий до фосфор и натрий, а част от ползите за човека от тази храна са, че защитава ставите, възстановява обвивката на червата и поддържа здрава кожата.
Едно от най-ценните неща в състава на свинските уши е наличието на колаген. Той играе важна роля за здравето на костите и мускулите. Подпомага здравината на ставните връзки и като цяло подобрява състоянието на съединителната тъкан в тялото. Допълнителното му набавяне е особено важно с напредването на възрастта. Колагенът поддържа и кожата еластична и по-млада.
Археологическите доказателства сочат, че прасетата са едни от първите опитомени животни, така че свинският колаген е бил част от нашата диета от незапомнени времена.