Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла” 

Лежа в затвора, но не се превъзпита  

Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип, с който помете буса на фолк легендата Цеца Величкович и рани полицай, който го е преследвал.

Хастара е лежал в затвора и е арестуван много пъти за автокражби преди и след престоя зад решетките. Около 4 ч сутринта в петък полицаите влезли в дирите на Хастара, докато правели обход. Видели го да влиза в паркинга на известен хотел в центъра на София.

Последвали го, а Колев вече се мотаел около джип “Рейндж Роувър”. Наоколо имало втора кола от същия модел и марка. В нея го чакал друг мъж, вероятно с прякор Руснака. Като видял униформените, Хастара бързо се качил при приятеля си и натиснал газта. Ударил един от криминалистите, на 49 г., а по пътя забърсал буса на Цеца Величкович, която имаше концерт в София часове преди това. Двамата избягали с мръсна газ, като счупили и бариерата на подземния паркинг на хотела При последвалата гонка Хастара успял да се измъкне, защото бил с много по-мощен автомобил от тези на полицията. Зарязал го на околовръстното, близо го голям търговски център.

За да заличи следите си, го запалил. На предната врата на автомобила имало дупка.

Това е техниката, с която Колев задига автомобили.

Там има кабели, с които чрез специална машина се свързва и успява да подкара автомобила. Задигнатият джип е модел от 2022 г. Установява се откъде е откраднат, преди да попадне в полезрението на криминалистите през нощта. Смята се, че от него Колев е щял да изкара около 30 000 лева. Само преди месец и половина Хастара бе задържан за увреждането на джип от същата марка и модел. И то точно пред този хотел. Бандитът бе направил дупка в предната врата на превозното средство. Случаят е от нощта срещу 18 август в София, а Хастара бил задържан на 10 септември. От прокуратурата обаче прецениха, че няма достатъчно доказателства, за да го обвинят.

Хастара е един от най-оборотните автокрадци в София Налита предимно на джипове “Рейндж Роувър”. Краде ги с помощта на компютър, който обучава автомобила, или с партньор и машинка за отваряне на безконтактни коли, ако моделът е такъв. Първите изнася в чужбина, а т.нар. кийлес продава за части. При тях крадците няма как да ги запалят отново - машинката само прехваща сигнала, не го записва. Освен това се смята, че е единственият, който успява да задигне колите от марката “Тесла”. Бандитът е известен с това, че през 2013 година задигна джип, а докато бягаше от криминалистите от СДВР, забърса

колата на тогавашния шеф на ДАНС Константин Казаков.

Той никога не спира на полицията, затова и краде само бързи автомобили. В момента е обявен за издирване, не е открит на известните си адреси. Има няколко присъди, смята се, че се е занимавал с кражби на коли и в чужбина. За пръв път за него се чу през 2009 г. Тогава Хастара предизвика жесток скандал в две министерства. Оказа се, че в групата му има двама полицаи и един служител на Българската армия. Това разкритие дойде, след като ГДБОП го арестува като тартор на банда за кражби на лимузини. Тогава Колев бе закопчан минути след като сви джип беемве на финансовото министерство, а офицер от служба “Военна информация” му помагаше. Това му докара 7 години затвор. Излезе през 2018-а. Оттогава е задържан няколко пъти, но не е осъждан.

Асен Колев-Хастара обикаля около поредната кола, която е набелязал за кражба.
Асен Колев-Хастара обикаля около поредната кола, която е набелязал за кражба.