Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росица Матева КАДЪР: БНТ
Росица Матева КАДЪР: БНТ

Хартията за изборите е по изисквания на производителя, тя отговаря на тях. Направена ѝ е специална нова защита. Начина, по който е маркирана тя е различен. Ще се доставят на СИК-овете отделно ролките с хартия, които са необходими за гласуването с машини, и те се доставят заедно с бюлетините и с изборните книжа и материали. Не може да стане объркване. Това заяви в "Денят започва" по БНТ заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Затова и ЦИК е взела решение да бъде унищожена всичката неизползвана хартия.

"След промените в Изборния кодекс и се въведе изискване печатницата на БНБ да доставя хартията и да поставя специализирана защита, от тогава хартията за бюлетините е такава, каквато се изисква от производителя, направени са анализи и изследвания и тя отговаря на изискванията", заяви тя.

"В петък изпратихме машините за гласуване, с които ще се гласува извън страната - 157 броя. Първите 53 са тръгнали още в петък, останалите в събота и неделя спрямо графика от МВнР.  От понеделник започна инсталирането на машините за страната. Снощи към 18:00 часа са инсталирани над 4000 машини. До петък на обяд по график трябва да бъдат инсталирани всички машини", посочи тя. 

"В петък, към 13:00-14:00 часа, след като ЦИК даде разрешение машините да напуснат склада и да започнат да се транспортират към най-отдалечените места в страната. В София традиционно в събота сутрин тръгват машините, за да бъдат разположени в секционните избирателни комисии", поясни Матева.

"За съжаление и на тези избори отново се замениха много членове на СИК. И затова на нашата интернет страница са публикувани обучителни материали", каза Матева.  

"Акциите за купуване на гласове трябва да повишават доверието към изборния процес", каза заместник-председателят на ЦИК. 

Тя поясни, че в законовия срок ще бъдат обявени окончателните резултати и от вота на 27 октомври.

Матева съобщи, че около 6,3 млн. са избирателите. Над 2 млн. българи живеят извън страната.

Избирателната активност се изчислява на база на гласуващите в страната, посочи Матева.