Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

говорителят на ЦИК Росица Матева.
говорителят на ЦИК Росица Матева.

Подготовката на изборите върви нормално, всички графици се спазват, работим в изключително добро сътрудничество с всички институции, които имат ангажимент към изборния процес, заяви на брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя посочи, че миналата седмица са били изпратени всички машини за гласуване извън страната – общо 157 на брой, като 150 от тях са проверени от експертите, които са предоставени от държавната администрация. Имаме почти 100 процента извършена проверка, коментира Матева. Тя уточни, че машините за гласуване извън страната вече пътуват към избирателните секции, предадени са на Министерство на външните работи още в петък късно вечерта и по график, който те са предоставили, са заминали към секциите за гласуване извън страната.

Матева информира, че днес ще започне инсталирането на софтуера на машините за гласуване. Тя обяви това след организационната среща с изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, със служебния министър Росен Карадимов, който е координатор на Министерския съвет по изборните въпроси, и със служебния министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите ѝ срещата е била продиктувана от това да се изясни кога ще започне процесът на инсталиране на машините в страната. Не мислим, че има забавяне. Според изпълнителния директор на "Смартматик" в момента се подреждат смарткартите и флашпаметите, ще се инсталират машините в срок, и ще бъдат проверени по-голям брой машини, добави тя.

Тя посочи, че ще бъдат допуснати медии до склада, в който се съхраняват машините. По думите ѝ подготовката на изборите върви нормално. В петък приключва предизборната кампания. Досега смятаме, че тя протича нормално. Няма постъпили много жалби във връзка с предизборната кампания, заяви Матева. Тя призова медиите в предизборния ден, и в изборния ден, да не се публикуват предварителни данни от допитвания или предварителни данни с резултатите от гласуване.

В множество от районните избирателни комисии са приключили обученията на членове на секционни избирателни комисии – за съжаление продължава практиката да бъдат правени замени на членове на секционни избирателни комисии, добави тя.

От ЦИК очакват още пет общини в страната да отговорят относно изпълнението решението на ЦИК за унищожаване на неизползваните от предишни избори ролки с хартия за гласуване. Днес отново изпратихме писмо до тези общини – община Приморско, общините Борово и Ветово в Русе, в София град – район "Връбница", както и в Шумен - община Хитрино.

Матева демонстрира и нови функционалности в интернет страницата на ЦИК, където в секция "Избори за Народно събрание" може да се намери цялата информация, която е необходима и на избирателите, и на членовете на секционните избирателни комисии. Достъпни са методическите указания за гласуване в страната и извън страната, рубриката въпроси и отговори. Призоваваме всички членове на секционни избирателни комисии да се упражнят с този тест за отчитане действителността на гласа, който носи една хартиена бюлетина, апелира Матева и представи електронен протокол, който повтаря действителния протокол, който трябва да попълват членовете на секционните избирателни комисии. Препоръчваме да се попълват бавно и внимателно протоколите. Нека го попълват внимателно, за да видят дали всички контроли са удовлетворени, ако не – ще светне в червено, обясни тя и добави, че така документите ще се предават по-бързо в изчислителните пунктове. Достъпна е и интерактивна брошура, в която се съдържа всичко най-важно и за избирателите, и за членове на секционни избирателни комисии, обясни Матева, съобщи БТА.

По отношение на частичните избори, които се проведоха на 20 октомври, Матева информира, че в 12 от 16 населени места има избрани кметове, в четири от тях ще се проведе балотаж, който ще бъде на 27 октомври, на датата, на която се провеждат изборите за Народно събрание. Частични местни избори ще има във варненските райони "Одесос" и "Приморски," в кметство Коиловци, община Плевен и кметство Войнягово, община Карлово. Тъй като тези избори са различни от изборите за Народно събрание, трябва да бъдат назначени различни секционни избирателни комисии, които ще работят и ще произвеждат частичните местните избори, уточни Матева. ЦИК препоръчва за частичните местни избори да бъдат назначени нови членове на секционните избирателни комисии.